07
januari
2007
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe smart fortwo beleeft debuut in Detroit

‘Coming to the USA in 2008’ is te lezen boven de nieuwe smart fortwo, die tijdens de autoshow van Detroit in januari voor het eerst wordt getoond in de Verenigde Staten. Bij de auto op de smart-stand, een smart fortwo met rode bodypanelen en een zilverkleurige tridion-veiligheidscel, gaat het nog om een Europese versie. Een uitvoering die is aangepast aan de in de VS geldende normen wordt vanaf 2008 leverbaar, maar in Detroit kan het Amerikaanse publiek nu al kennismaken met deze opvallende, compacte auto. De tijd is rijp voor de smart in de Verenigde Staten: de brandstofprijzen stijgen weer en de drukte van het stadsverkeer neemt met de dag toe. De smart fortwo is dus de juiste auto op het juiste moment.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe smart fortwo is er van meet af aan rekening mee gehouden dat dit model ook in de Verenigde Staten op de markt zal komen. Daarmee wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van de smart fortwo, waarvan sinds de introductie van de eerste generatie in oktober 1998 in Europa al meer dan 700.000 exemplaren zijn verkocht.

Het ontwerp van de smart fortwo wordt gekenmerkt door compacte buitenafmetingen, met een ruim interieur dat volop comfort en veiligheid biedt. Dat maakt de fortwo tot een ideale stadsauto. De verschijning van de smart fortwo straalt innovatie, functionaliteit en joie de vivre uit. Aan de buitenkant bepalen de gekleurde bodypanelen en de zwarte of zilverkleurige tridion-veiligheidscel het beeld. Als enige personenauto in zijn klasse beschikt de smart fortwo over projectiekoplampen, die de voorkant van de auto een markant beeld geven. Uniek in het segment van compacte personenauto’s is het lichte, maar zeer sterke panoramadak van polycarbonaat. De cabrioversie wordt geleverd met een volledig automatisch bedienbare softtop, die zelfs onder het rijden kan worden geopend en gesloten. Het interieur met twee veiligheidsstoelen met geïntegreerde hoofdsteunen maken integraal deel uit van het veiligheidsconcept en biedt ook lange mensen volop ruimte. De markante vormgeving van het dashboard met de centraal geplaatste snelheidsmeter past bij het eigenzinnige karakter van de smart fortwo.

In Europa wordt de smart fortwo geleverd met twee atmosferische benzinemotoren, die goed zijn voor een vermogen van respectievelijk 45 kW/61 pk en 52 kW/71 pk, en een uitvoering met turbomotor, die een vermogen van 62 kW/84 pk levert. Daarnaast is er een uitvoering met direct ingespoten cdi-dieselmotor leverbaar. Deze krachtbron heeft een vermogen van 33 kW/45 pk en is bijzonder vriendelijk voor het milieu met een CO2-uitstoot van slechts 90 gram per km en een verbruik volgens NECD-norm van minder dan 3,5 liter per 100 km. De smart fortwo wordt standaard geleverd met een halfautomatische vijfversnellingsbak, waarbij een elektromotor de functie van het koppelingspedaal overneemt.

Ook bij de productie wordt aan het milieu gedacht. Zo worden voor de drie basiskleuren zwart, wit en geel uitsluitend lakken op waterbasis gebruikt. De veiligheidscel wordt zilver gekleurd door middel van een poedercoating, waardoor er geen oplosmiddelen nodig zijn. De bodypanelen zijn volledig recyclebaar.

Momenteel wordt een dealernetwerk voor smart opgezet in de Verenigde Staten. Daarbij wordt samengewerkt met de UnitedAuto Group als belangrijke distributiepartner. Tot de UnitedAuto Group behoren 319 autodealerbedrijven, waarvan er 170 zijn verdeeld over twintig staten van de VS en Puerto Rico. Met in totaal meer dan 15.000 medewerkers realiseerde de groep in 2005 een omzet van 10,1 miljard dollar. In dat jaar werden er 177.000 nieuwe en 81.000 gebruikte auto’s verkocht. Van 1 januari tot en met 30 september 2006 bedroeg de omzet van de groep 8,6 miljard dollar en de verkoop 146.000 nieuwe en 70.000 gebruikte auto’s. Voorzitter van de raad van bestuur van de UnitedAuto Group en smart USA is Roger S. Penske, die via zijn Penske Corporation met in totaal 38.000 medewerkers op meer dan 1.700 locaties over de hele wereld een jaarlijkse omzet van meer dan 17 miljard dollar realiseert.