29
maart
2023
|
09:24
Europe/Amsterdam

Nieuwe mijlpaal voor Mercedes-Benz bij inkoop van grondstoffen voor opschaling EV-productie

Samenvatting

·       Grondstoffen lokaal veiligstellen: strategisch partner Rock Tech Lithium Inc. bouwt lithiumfabriek in Guben, Brandenburg, die Mercedes-Benz vanaf 2026 lithiumhydroxide voor accu’s gaat leveren – te beginnen met een kwalificatieperiode

·       Grondstoffen voor opschaling EV-productie: start van bouw fabriek in Guben is een belangrijke stap voor Mercedes-Benz naar duurzame productie van ultramoderne accu’s in Europa

·       Waardecreatie in Europa: Mercedes-Benz stimuleert met fabriek in Guben de verticale integratie in Europa en Duitsland, en brengt daarmee consequent zijn ‘local-for-local’-aanpak in de praktijk

Mercedes-Benz heeft vandaag, met de start van de bouw van een nieuwe lithiumfabriek in Guben, Brandenburg, een belangrijke stap gezet naar lokale productie en grotere verticale integratie in aandrijftechnologieën om de Europese elektrificatiedoelen te halen. De fabriek wordt gebouwd door de Duits-Canadese startup Rock Tech Lithium Inc. Door de samenwerking met Rock Tech kan de in Stuttgart gevestigde autofabrikant zijn accupartners voorzien van hoogwaardig lithiumhydroxide om de productie van volledig elektrische voertuigen op te schalen.

De convertorfabriek is een nieuwe mijlpaal in de strategische samenwerking tussen Mercedes-Benz en de Duits-Canadese start-up. De twee bedrijven tekenden vorig jaar een overeenkomst voor de levering van hoogwaardig lithiumhydroxide aan de toeleveringsketen van Mercedes-Benz, dat in de nieuwe Rock Tech-fabriek zal worden geraffineerd – genoeg voor circa 150.000 volledig elektrische voertuigen (link).

“Voor Mercedes-Benz betekent de transformatie van aandrijftechnologieën ook een verandering in onze toeleveringsketens. We hebben op dit gebied drie grote doelen: duurzaamheid, grondstofzekerheid en lokalisatie van inkoop. Daarom is de start van de bouw van de fabriek in Guben weer een belangrijke stap naar duurzame productie van ultramoderne accu’s. Als het gaat om onze lithiumvoorraad hier in Europa, zal Rock Tech in de toekomst een sleutelrol spelen voor Mercedes-Benz.”

Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG. Chief Technology Officer Development & Procurement.

De strategische samenwerking tussen Mercedes-Benz en Rock Tech werd eind augustus 2022 aangekondigd op de Duits-Canadese top in Toronto, na de ondertekening van een Memorandum of Understanding tussen Mercedes-Benz AG en Canada. De overeenkomst maakt de weg vrij voor nauwere samenwerking in alle stadia van de automotive waardeketen, met de nadruk op de ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen.

In de leveringsovereenkomst is vastgelegd dat beide partners samenwerken aan een stappenplan voor de CO2-neutrale productie van lithiumhydroxide in 2030. Lithiumhydroxide geleverd door Rock Tech moet bovendien afkomstig zijn van mijnbouwlocaties die zijn gecontroleerd door het Initiative for Responsible Mining Assurances (IRMA).

Diepere integratie van de Duitse en Europese waardeketen

Mercedes-Benz slaat met deze overeenkomst nieuwe wegen in op het gebied van inkoop en verdiept hiermee de doelgerichte lokalisatiestrategie en de verticale integratie van aandrijftechnologieën in Duitsland en Europa:

·       De accufabrieken van Mercedes-Benz in Untertürkheim (Hedelfingen & Brühl), Kamenz en Jawor (Polen) en de aangekondigde fabrieken in Sindelfingen en Kölleda gaan voor de onderneming een sleutelrol spelen in de opschaling van de EV-productie (link).

·       De accucellen worden geleverd door de Europese fabrieken van Automotive Cells Company (ACC). Mercedes-Benz AG heeft een evenredig belang genomen in ACC, samen met Stellantis en Total Energies, met als doel een Europese accukampioen met wereldwijde ambities op te bouwen. De accucellen gaan op drie locaties in Europa worden geproduceerd: Douvrain, Kaiserslautern en Termoli (link).

·       Mercedes-Benz bouwt in het hart van de fabriek in Untertürkheim een eCampus als competentiecenter voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe generaties accu’s en accucellen (link).

·       De fabrieken in Untertürkheim en Sebes (Roemenië) gaan vanaf 2024 elektrische aandrijvingen produceren voor de modellen van de nieuwe MMA- en MB.EA-platforms.

·       De fabriek van Mercedes-Benz in Berlijn gaat vanaf het midden van dit decennium krachtige elektromotoren produceren voor het toekomstige AMG.EA-platform (link).

·       Sinds dit jaar produceert Mercedes-Benz CO2-neutraal in al zijn eigen fabrieken wereldwijd en gebruikt uitsluitend elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. De onderneming wil daarnaast ook de opwekking van duurzame energie op zijn eigen locaties vergroten. Mercedes-Benz is bijvoorbeeld begonnen met het plannen van werkzaamheden voor de bouw van een windmolenpark op de testbaan in Papenburg, Noord-Duitsland. De uitbreiding van fotovoltaïsche systemen zal ook een belangrijke rol spelen bij het verbruik van groene stroom door Mercedes-Benz. Het is de bedoeling om tegen 2030 meer dan 70 procent van de energiebehoefte van de fabrieken van Mercedes-Benz te dekken met hernieuwbare energie.

·       Mercedes-Benz streeft naar een duurzame, gesloten kringloop van hulpbronnen en een aanzienlijke vermindering van het verbruik van hulpbronnen. De onderneming is onlangs begonnen met de bouw van een eigen accurecyclingfabriek in Kuppenheim (Duitsland) – opnieuw een belangrijke mijlpaal voor duurzame grondstofonafhankelijkheid op het gebied van accutechnologie van Mercedes-EQ modellen in het hart van Europa (link).

·       Mercedes-Benz heeft ook plannen aangekondigd omtrent de ontwikkeling van een high-power laadnetwerk in Europa. De eerste laadstations van Mercedes-Benz worden nog voor het einde van dit jaar geopend in Frankrijk en Duitsland. Mercedes-Benz stelt hiermee klanten, in lijn met de duurzame bedrijfsstrategie ‘Ambition 2039’, in staat om hun voertuigen te laden met groene stroom (link).

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met circa 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse en producten van het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van luxe personenwagens. In 2022 werden circa 2 miljoen personenwagens en 415.300 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Mercedes-Benz Group. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en kijkt daarbij naar de gehele waardeketen. Als internationale onderneming behoren gelijke kansen, diversiteit, openheid en respect tot de fundamentele overtuigingen van Mercedes Benz. Dat laten we zien in onze manier van denken, handelen en communiceren. In principe gelden alle gekozen termen uiteraard voor alle geslachten en identiteiten.