07
december
2007
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Mercedes-Benz voor de paus

Paus Benedict XVI zal de publieke audiënties, waarbij circa 40.000 pelgrims zich wekelijks op woensdag verzamelen op het St. Pietersplein in Rome, voortaan uitvoeren in een glanzend witte en van een open dak voorziene Mercedes-Benz G-Klasse. De nieuwe ‘pausmobiel’ is in twee jaar tijd ontwikkeld, in nauwe samenwerking met het Vaticaan. De unieke Mercedes-Benz is onlangs persoonlijk aan de Heilige Vader overhandigd.

De officiële open auto, waarom het hoofd van de katholieke kerk had gevraagd, is bedoeld om de paus tijdens mooi weer rond te rijden. De ‘pausmobiel’ is ontwikkeld door Mercedes-Benz, op basis van de G 500. De unieke auto is voorzien van een neerklapbare voorruit en handgrepen.

Net als zijn voorgangers is ook de jongste versie gespoten in de kleur ‘Vatican mystic white’. Het interieur, eveneens uitgevoerd in wit, is toegankelijk via rood omlijnde treden aan de achterzijde van de auto. Tijdens de audiënties staat de paus rechtop, zodat hij goed zichtbaar is voor alle pelgrims.

Lange traditie

Met de ingebruikname van de nieuwe pausmobiel, wordt een lange traditie voortgezet. Paus Pius XI was in 1930 de eerste paus die een Mercedes-Benz als officiële auto kreeg – een Nürburg 460 Pullman limousine. In de hierop volgende decennia leverde Mercedes-Benz regelmatig auto’s aan het Vaticaan die speciaal ontwikkeld waren voor gebruik door de paus.

De paus heeft momenteel verschillende auto’s van Mercedes-Benz tot zijn beschikking. Naast de nieuwe G 500 Cabriolet bestaat het wagenpark van de Heilige Vader uit verschillende gepantserde en extra beveiligde ML- en S-Klasse uitvoeringen.