download
mb_180115_naias_gclass_trailer_1080p
15
januari
2018
|
10:35
Europe/Amsterdam

Nieuwe Mercedes-Benz G-Klasse: een icoon opnieuw uitgevonden

De nieuwe Mercedes-Benz G-Klasse debuteert in absolute topvorm. Zowel offroad als onroad en ongeacht de inzet maakt de terreinwagen indruk met zijn prestaties, geavanceerde assistentiesystemen, uitstekende rijeigenschappen en veiligheidsniveau. Tegelijkertijd zorgen het nieuwe onderstel, de DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s, de ‘G-Mode’ en de drie 100%-sperdifferentiëlen niet alleen voor een verbeterd rijcomfort, maar ook voor meer dynamiek, op elke ondergrond.

Highlights qua uitrusting zijn onder meer led-koplampen, een keur aan rijassistentiesystemen, een hoogwaardig interieur met lederen stoelen en het nieuwe onderstel. Voor klanten die van exclusiviteit houden, zijn er opties als het exclusiefpakket interieur plus met leder op de portierpanelen.

De G-Klasse, volgens de maatstaven van vandaag

De G-Klasse, de luxueuze terreinwagen van Mercedes-Benz, geniet al lange tijd de status van designicoon. Zijn uiterlijk is sinds 1979 nauwelijks veranderd. Iconische elementen blijven een zeer specifiek doel dienen, zowel nu als toen, en bezorgen de G-Klasse zijn unieke verschijning. Voorbeelden van herkenbare accenten zijn onder andere de opvallende portiergrepen en het karakteristieke geluid van het sluiten van de portieren, de robuuste stootstrip op de flanken, het zichtbare reservewiel op de achterdeur en de prominente richtingaanwijzers. Het zijn dit soort features die samen met het hoekige silhouet de bijzondere look van de G-Klasse bepalen.

Het doorontwikkelde design van de G-Klasse volgt de designfilosofie van Mercedes-Benz ‘sensuele puurheid’, maar blijft tegelijkertijd trouw aan het karakter van het origineel. Een voorbeeld zijn de aan de buitenkant geplaatste portierscharnieren en de opliggende motorkap bij de nieuwe generatie. Dankzij het nieuwe design debuteert het offroad-icoon – dat technisch de afgelopen decennia voortdurend is doorontwikkeld, maar optisch nauwelijks is gewijzigd - in een nieuw tijdperk, zowel wat technologie als vorm betreft. De nieuwe G-Klasse is 53 mm langer en 121 mm breder en heeft nu nog meer ‘body’, zowel op de weg als in het terrein.

Meer dan ooit lijkt de nieuwe G-Klasse te zijn gevormd uit één geheel. Alle oppervlakken zijn stoerder en strakker qua design geworden, terwijl de afwerking naar een nog hoger niveau is getild. Dat resulteert bijvoorbeeld in smallere, nauwkeuriger voegen tussen de carrosseriedelen en harmonieuzere overgangen. Aanvullend vormen de wielkasten en bumpers een integraler onderdeel van de carrosserie en ogen daarmee minder als achteraf toegevoegde onderdelen.

Interieur: authentiek icoon

Waar het exterieur de iconische klassieke look behouden heeft, is het interieur van de G-Klasse compleet vernieuwd en gemoderniseerd, met behoud van de genen van de klassieker. Dankzij zijn offroad-karakter en luxueuze kwaliteitsuitrusting heeft de G-Klasse twee extremen altijd in goede harmonie weten te combineren. Voor de G-Klasse hanteert het merk uitsluitend hoogwaardige materialen die direct herkenbaar en voelbaar zijn. Elk detail is ambachtelijk en zorgvuldig afgewerkt.

Bij het instappen valt direct op dat uiterlijke designelementen ook in het interieur terugkomen. De vorm van de ronde koplampen bijvoorbeeld wordt weerspiegeld in de luchtuitstroomopeningen aan weerszijden van het dashboard. Of de vorm van de iconische richtingaanwijzers, die ook terugkomt in de luidsprekers. Andere bekende highlights van de G-Klasse zijn onder meer de handgreep voor de voorpassagier en de prominente, chromen schakelaars voor de sperdifferentiëlen. Beide zaken zijn vanzelfsprekend vernieuwd, maar tegelijkertijd behouden als kenmerkende accenten.

Het overzichtelijke en compleet vernieuwde combi-instrument is standaard voorzien van tijdloze, analoge, ronde klokken. Met andere woorden, liefhebbers van klassieke ronde meters worden in de nieuwe G-Klasse niet teleurgesteld. Net als in de nieuwe E-Klasse en S-Klasse is als optie een groot display leverbaar met virtuele klokken, direct in het zicht van de bestuurder, en een centraal display boven de middenconsole. Twee 12,3 inch displays lopen optisch in elkaar over en vormen een widescreen cockpit achter een doorlopend afdekglas. Bestuurders kunnen voor de displays kiezen uit drie verschillende weergavestijlen: ‘Classic’, ‘Sport’ en ‘Progressive’. Daarnaast is het mogelijk om zelf relevante informatie op basis van persoonlijke voorkeuren te selecteren.

Dankzij haptische impulsen en extra feedback via de luidsprekers kan de bestuurder het touchpad met controller in de middenconsole gebruiken en tegelijkertijd zijn ogen op de weg houden. De sneltoetsen vóór de controller, voor veelgebruikte functies, en het als optie leverbare bedieningspaneel voor de rijassistentiesystemen boven de lichtschakelaar zijn extra mogelijkheden om gegevens in te voeren. De bestuurder zit dicht op de voorruit en heeft vanachter het stuurwiel een prima zicht rondom.

Meer ruimte voor alle inzittenden

De nieuwe afmetingen van de nu grotere G-Klasse komen niet alleen de bestuurder ten goede, maar ook de passagiers op de tweede zitrij. Een overzicht van de belangrijkste afmetingen:

Omschrijving

Verschil

Beenruimte voorin

+38 mm

Beenruimte achterin

+150 mm

Schouderruimte voorin

+38 mm

Schouderruimte achterin

+27 mm

Elleboogruimte voorin

+68 mm

Elleboogruimte achterin

+56 mm

De achterbank kan in een verhouding van 60, 40 of 100 procent worden neergeklapt. De stoelen in de G-Klasse hebben standaard tal van comfortfuncties, zoals de memoryfunctie op de bestuurdersstoel, stoelverwarming voor en achter evenals comforthoofdsteunen voor. Het rijcomfort kan nog verder worden vergroot met actieve multicontourstoelen (optie). Deze zijn inclusief massagefunctie, stoelventilatie en snelle stoelverwarming. Eveneens inbegrepen is een elektrisch verstelbare lendensteun voor de bestuurder en voorpassagier. De zijkanten van de actieve multicontourstoelen bevatten geïntegreerde luchtkamers die op basis van de rijdynamiek traploos worden gevuld of geleegd, voor een betere zitpositie van de bestuurder en voorpassagier en voor meer zijdelingse ondersteuning in bochten. De actieve multicontourstoelen worden aanbevolen door specialisten van de Duitse ‘Aktion Gesunder Rücken e.V.’.

Offroad: de legende overtreft zichzelf

Het primaire ontwikkelingsdoel was het herdefiniëren van de rijeigenschappen, zowel onroad als offroad. Dit doel werd gerealiseerd: de nieuwe G-Klasse presteert in het terrein nóg beter, terwijl hij op de weg aanzienlijk dynamischer, sportiever en comfortabeler is dan zijn voorganger. Desondanks blijft de G een echte G, wat mede te danken is aan het standaard ladderchassis, de drie 100%- sperdifferentiëlen en de LOW RANGE-terreinoverbrenging voor offroadgebruik.

Het nieuwe onderstel is ontstaan uit de samenwerking tussen Mercedes-Benz G GmbH en Mercedes-AMG GmbH. Het resultaat is een onafhankelijke wielophanging met dubbele wishbones vóór gecombineerd met een starre achteras. Daarbij moesten de engineers vechten voor elke millimeter, omdat een goede terreinvaardigheid mede het gevolg is van een maximale bodemvrijheid. Het verhogen van de assen is daarin bepalend, waarbij er in het motorcompartiment versterkingen zijn aangebracht voor de montage van de veerpoten voor extra robuustheid.

De onderdelen van de dubbele wishboneconstructie op de vooras zijn rechtstreeks bevestigd aan het ladderchassis, zonder gebruik te maken van een subframe. De Z-constructie bevestigingspunten van de onderste wishbone op het frame zijn zo hoog mogelijk gepositioneerd. Deze lay-out waarborgt een goede driveability buiten de gebaande paden. Speciaal voor de G-Klasse is de nieuwe vooras zo robuust ontworpen dat de offroad-prestaties en -mogelijkheden van zijn voorganger behouden zijn gebleven en zelfs gedeeltelijk zijn overtroffen.

Dankzij die constructie en een bodemvrijheid van 270 mm onder de vooras biedt de G-Klasse volop potentieel voor maximaal rijplezier in het terrein. De cijfers spreken voor zich:

  • Klimvermogen op hellingen tot 100% op geschikte ondergronden

  • Bodemvrijheid tussen de assen, +6 mm, nu 24,1 cm

  • Maximale doorwaaddiepte in water en modder nu 70 cm, +10 cm

  • Stabiel bij schuine hoek van 35°, +7°

  • Hellingshoek achter: 30°, hellingshoek voor: 31°, +1°

  • In- en uitloophoek: 26°, +1°

Dankzij de onafhankelijke ophanging was het mogelijk de stijfheid van de voorste carrosseriestructuur verder te verbeteren. Een versterking voor de veerpoten, beter bekend als een veerpootbrug, verbindt nu de voorste veerpoten, wat de torsiestijfheid van het ladderchassis nog verder vergroot.

In tegenstelling tot zijn voorganger wordt de nieuwe stijve achteras nu gekoppeld aan vier draagarmen aan weerszijden plus een panhardstang. Daarmee wordt rijden op de weg nog comfortabeler. In het terrein veren de achterveren 82 mm in en 142 mm uit. Aangevuld met een bodemvrijheid van 241 mm onder de achteras garandeert dat een veilige rit, zelfs onder extreme omstandigheden.

À la carte: ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Individual’ of ‘Eco’

DYNAMIC SELECT is nu leverbaar voor de G-Klasse met vijf rijprogramma’s. Daarmee kunnen de rijeigenschappen via een druk op de knop in enkele seconden worden aangepast. Het systeem past daarbij de karakteristieken van motor, transmissie, onderstel, besturing en assistentiesystemen aan de wensen van de bestuurder aan. De vier rijprogramma’s ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Eco’ en ‘Individual’ kunnen eenvoudig worden geselecteerd via de DYNAMIC SELECT-schakelaar. In de ‘Eco’-stand wordt bijvoorbeeld een extra zuinige rijstijl ondersteund. In de ‘Sport’-stand daarentegen worden de schakelmomenten van de automatische transmissie, de gasrespons van de motor en de parameters van de elektronische besturing en uitlaatklep aangepast. ‘Individual’ biedt bestuurders de mogelijkheid om hun persoonlijke voorkeuren in te stellen.

DYNAMIC SELECT biedt in combinatie met het nieuwe onderstel met het als optie leverbare adaptief dempingssysteem een keur aan mogelijkheden. Daarmee kan de bestuurder in de ‘Sport’- en ‘Comfort’-standen met behulp van de DYNAMIC SELECT-schakelaar ook de dempingseigenschappen aanpassen.

Kort samengevat: de G-Klasse ‘ziet’ de specifieke conditie van de weg en kiest daarbij de meest geschikte demperinstelling, zodat de demping bijvoorbeeld in het terrein stijver wordt. In de ‘Sport’-stand reageert de G-Klasse op de weg nóg dynamischer.

Nieuwe ‘G-Mode’ plaveit de weg waar er geen is

Een van de oorzaken van de verbeterde rijeigenschappen in het terrein is de nieuwe ‘G-Mode’. De G-Klasse schakelt ongeacht het gekozen rijprogramma over naar de ‘G-Mode’ zodra een van de drie sperdifferentiëlen wordt geactiveerd of de LOW RANGE-terreinoverbrenging wordt ingeschakeld. Deze offroad-stand past de instelbare demping van het onderstel aan, evenals de besturing en de karakteristieken van het gaspedaal. Tegelijkertijd voorkomt het systeem ongewenste gangwisselingen en zorgt daarmee voor optimale controle en maximale terreinvaardigheid. Een klein ‘G’ logo licht discreet op in het combi-instrument. De ‘G’ verzwelgt ruw terrein zo gemakkelijk dat de bestuurder zich volop kan focussen op het centimeterwerk, zelfs in het meest ontoegankelijke terrein, en krijgt daarbij direct uitstekende feedback over het gripniveau van de ondergrond.

Onroad: dynamisch, comfortabel en soeverein

De G-Klasse onderscheidt zich niet alleen in robuustheid en soevereiniteit in het terrein, maar ook door zijn grotere rijdynamiek en comfort op de weg. Dankzij het nieuwe voorasconcept zijn daarmee ook de onroad-prestaties van de G-Klasse aangescherpt. Op de weg is de ‘G’ zowel sportief als comfortabel en geeft hij de bestuurder nu meer stuurgevoel. De terreinwagen blijft stabiel in het spoor, maar buiten de gebaande paden vindt hij soepel en moeiteloos zijn weg.

Met behulp van een digitaal prototype simuleerden de engineers de levensduur van individuele onderdelen en gesloten systemen, om te ontdekken waar het mogelijk was om lichtere carrosseriedelen te gebruiken. Het dieet heeft gewerkt, waardoor de G-Klasse zo’n 170 kg aan gewicht heeft verloren. Het recept voor succes: een nieuwe mix van materialen die bestaat uit sterke, zeer sterke en ultrasterke staal- en aluminiumsoorten, evenals verder verbeterde productieprocessen in de Magna Steyr-fabriek in Oostenrijk. De stijve carrosserie wordt nu opgetrokken uit verschillende staalsoorten, terwijl de spatschermen, motorkap en portieren van aluminium zijn gemaakt.

Om de voor de G-Klasse zo typerende scharnieren en portiergrepen te behouden, hebben de ontwikkelaars deze aangepast aan de nieuwe aluminium bouwwijze. De A- en B-stijlen zijn vervaardigd uit extra sterk staal vanwege hun dragende functie. Minder massa vertaalt zich echter geenszins door in minder stabiliteit, in tegendeel zelfs. Het was mogelijk om de torsiestijfheid van het frame, de carrosserie en de bevestigingspunten met zo’n 55 procent te vergroten, van 6.537 tot 10.162 Nm/deg. Naast verbeteringen aan de natuurlijke rijdynamiek en het comfort resulteert dat tevens in een hogere kwaliteit op het gebied van onder meer het geluidsniveau. Dat betekent aanzienlijk minder geluiden en trillingen in het interieur.

Krachtig en efficiënt

In de nieuwe G 500 (gecombineerd brandstofverbruik: 11,1 l/100 km; gecombineerde CO2-emissie: 263 g/km) zorgt een high-performance 4,0-liter V8-benzinemotor voor de krachtsexplosies. De nieuwe biturbomotor levert een vermogen van 310 kW/422 pk en een maximumkoppel van 610 Nm tussen 2000 en 4750 t/min.

Nieuwe automatische transmissie

Voor het overbrengen van het vermogen werd de 9G‑TRONIC automatische transmissie met koppelomvormer speciaal aangepast aan de vereisten van het offroad-icoon. De ontwikkelaars zijn er in geslaagd de schakel- en responstijden van de negentraps automatische transmissie te verkorten via speciaal ontwikkelde software. De lange overbrengingen maken het rijden – vooral bij lage toerentallen – niet alleen stiller en comfortabeler, maar beperken tevens het brandstofverbruik.

Feedback in besturing

Standaard krijgt de G-Klasse nu een elektromechanische tandheugel-en-rondsel besturing, waardoor nu ook de montage van rijassistentiesystemen als de parkeerassistent mogelijk is. Daarnaast verbruikt de elektromechanische besturing minder energie dan een hydraulisch ondersteund systeem. Afhankelijk van het gekozen rijprogramma wordt een van de drie stuurinstellingen – ‘Comfort , ‘Sport’ of ‘Offroad’ – geselecteerd. Dat verzekert een comfortabel of sportief stuurgevoel op de weg, maar ook een directe en precieze feedback op onverharde wegen en in veeleisend terrein, altijd in combinatie met voldoende stuurassistentie. Kort samengevat: zo direct mogelijk, zo indirect als noodzakelijk is.

Stronger than time

De G-Klasse is het topmodel onder de luxe terreinwagens. Het is niet alleen de personenautomodelserie met de langste productielooptijd in de geschiedenis van Mercedes-Benz ooit; het is tevens de voorvader van alle SUV’s met de ster. Daarom dragen alle offroad-modellen van Mercedes-Benz ook de hoofdletter G in hun naam.

Wat in 1972 in de Oostenrijkse stad Graz begon als een samenwerking tussen het toenmalige Daimler-Benz AG en Steyr-Daimler-Puch, is uitgegroeid tot een succesverhaal dat is doorspekt met superlatieven en belangrijke mijlpalen. Zelfs het eerste studiemodel dat destijds werd ontwikkeld, was al ‘anders’. Het team ontwierp een auto die indruk maakte met onovertroffen offroad-capaciteiten, terwijl hij tegelijkertijd aan kopers appelleerde als een volwaardige en veilige auto voor recreatiedoeleinden. Vierwielaandrijving en sperdifferentiëlen die tot 100% sperren hebben sindsdien altijd deel uitgemaakt van de ‘G’, net als een robuust ladderchassis.

Ten tijde van de marktintroductie in het voorjaar van 1979 werd het model leverbaar met een keuze uit vier motorvarianten, in vermogen uiteenlopend van 53 kW/72 pk tot 115 kW/156 pk. Kopers konden een voorkeur uitspreken voor een Cabriolet met korte wielbasis of Estates met korte of lange wielbasis. In 1989 vormde de 463-serie het begin van een evolutionair proces voor de offroader, niet alleen op technologisch gebied. Het was een evolutie die ook resulteerde in een gestaag groeiend aantal fans en die de nadruk legde op het karakter van de auto als exclusief model voor uiteenlopende doeleinden. En, sinds 1993, een auto met een officiële naam: de G-Klasse.

De 25ste verjaardag van de G-Klasse werd gevierd met de komst van een zeer speciale en door Mercedes-AMG aangescherpte uitvoering: de G 55 AMG Kompressor. Diens achtcilindermotor (350 kW/476 pk vermogen, 700 Nm koppel) gaf de robuuste offroader een ongekend prestatieniveau en legde het enorme potentieel van de G-Klasse bloot.

De 30ste verjaardag van de G-Klasse werd in 2009 gevierd met een serie nieuwe uitrustingsfeatures die vooral het comfort en de exclusiviteit van het interieur benadrukten. De ergonomisch geoptimaliseerde voorstoelen boden meer zijdelingse ondersteuning, terwijl nieuwe designs en stoelventilatie/-verwarming het ‘beest’ nog luxueuzer maakten. Sindsdien is de verkoop van de G-Klasse alleen maar toegenomen. Dankzij de sterke groeicijfers realiseerde de voorvader van de SUV in 2016 een nieuw verkooprecord, met bijna 20.000 verkochte auto’s in een jaar tijd.

Nieuwe AMG-motoren, een verregaand uitgebreide optielijst, een nog hoogwaardiger interieur, zorgvuldige exterieurmodificaties en veiligheids- en comfortfeatures als DISTRONIC PLUS en de parkeerhulp PARKTRONIC zorgden in 2012 voor aanvullende verbeteringen. Een jaar later breidde Mercedes-Benz het modelaanbod verder uit met de G 63 AMG 6x6: een drieassig offroad-model dat ‘het beste van drie werelden’ combineerde. Hij beschikte namelijk over alle ontwikkelingen van de nieuwe G-Klasse generatie, de robuustheid van de echt zware offroad-voertuigen en de onovertroffen motortechnologie van Mercedes-AMG.

De G 500 4x4² uit 2015 voegde daar niet alleen een luxueus interieur aan toe, maar ook een bodemvrijheid van 45 centimeter en indrukwekkende onroad-prestaties. Sinds 2015 heeft designo manufaktur G-Klasse rijders in de gelegenheid gesteld hun ‘G’ te individualiseren met exclusieve uitrustingsopties. De bijzondere G 650 Landaulet drukte in 2017 zijn geheel eigen, speciale stempel op de G-historie. Het was het eerste model in zijn soort dat werd gelanceerd onder de vlag van Mercedes-Maybach en er werden er slechts 99 van gebouwd. Met zijn soevereine V12-motor, portaalassen, elektrisch bedienbare softtop en exclusieve uitrusting achterin was deze versie van de ‘G’ bedoeld voor klanten die hun open air-ervaring zo exclusief en stijlvol mogelijk wensten.

In de zomer van 2017 rolde de 300.000ste G-Klasse in Graz van de band. Het was een G 500 in de kleur designo mauritiusblauw metallic met zwartlederen stoelen en witte contrastsiernaden. Het jubileummodel begon afgelopen zomer voorzien van een keur aan offroad-voorzieningen – waaronder all-terrainbanden op zwarte 16 inch velgen en een robuuste dakdrager – aan een nieuw avontuur. G-Klasse liefhebbers wereldwijd bepaalden gezamenlijk de uitrusting van het model door op de officiële G-Klasse Facebookpagina te stemmen op hun favoriete uitrustingen en opties. De toekomstige roadtrips van de 300.000ste G-Klasse kunnen ook via de sociale netwerken gevolgd worden.