07
januari
2016
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse krijgt testlicentie voor autonoom rijden

De nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse is de eerste standaard productieauto ter wereld die een testlicentie krijgt om autonoom te rijden in de Amerikaanse staat Nevada. Als wereldprimeur kregen drie standaard E-Klasse modellen tijdens de CES elektronicabeurs in Las Vegas goedkeuring om geheel zelfstandig te rijden op de openbare weg.

Om de functies van autonoom rijden te kunnen testen, moesten testauto’s voorheen uitgebreid worden voorzien van speciale hardware en software. Daartoe behoorden onder andere extra sensoren, een aangepaste besturing en een gewijzigd ESP-systeem. Bij de nieuwe Mercedes-Benz E-Klasse hoeft dat niet meer. De standaard productieauto is al verregaand uitgerust met intelligente technologie. Dat betekent dat voor de testdoeleinden uitsluitend wat kleine software-aanpassingen voor het besturingssysteem van de DRIVE PILOT nodig zijn.

Voorsprong in autonoom rijden

Prof. Thomas Weber, lid van de Raad van Bestuur van Daimler AG voor Group Research & Mercedes-Benz Cars Development, benadrukt: “Het feit dat Mercedes-Benz de eerste autofabrikant ter wereld is die zo’n licentie krijgt toegewezen, bewijst dat wij op het gebied van autonoom rijden een voorsprong hebben. De nieuwe E-Klasse markeert daarom opnieuw een grote stap voorwaarts op weg naar de volledig geautomatiseerde auto.”

Tests voor autonoom rijden zijn toegestaan op alle interstates en snelwegen in de staat Nevada, waarbij de assistentie van mensen alleen vereist is voor afslaan, invoegen en uitvoegen. De testritten met autonoom rijdende auto’s in het verkeer worden uitgevoerd door speciaal opgeleide testrijders. De regelgeving van de Nevada Department of Motor Vehicles (NDMV) schrijft daarnaast voor dat er tijdens tests een inzittende achter het stuur moet plaatsnemen en een tweede inzittende in de auto aanwezig moet zijn. De testauto’s zijn herkenbaar aan een rode kentekenplaat die is voorbehouden aan autonoom rijdende auto’s.

Representatief

In juni 2011 keurde Nevada al regelgeving omtrent autonoom rijden goed en de staat geldt daarmee als een pionier op dit gebied. Het wegennet, landschap en verkeersvolume van de woestijnstaat zijn zeer representatief voor de wegcondities in de VS. Twee zelfstandig rijdende Daimler-trucks zijn er sinds mei 2015 al actief op openbare wegen.