08
januari
2019
|
21:16
Europe/Amsterdam

Nieuwe Mercedes-Benz CLA Coupé: zo mooi kan automobiele intelligentie zijn

De nieuwe Mercedes-Benz CLA Coupé is niet alleen de meest emotionele auto in zijn klasse; het is ook een van de intelligentste. Hij is onder meer uitgerust met de MBUX-interieurassistent (die gebaren herkent), augmented reality voor het navigatiesysteem, spraakbediening, nieuwe functies van het rijassistentiepakket van Intelligent Drive en de ENERGIZING COACH, die fitnesaanbevelingen voorstelt. Het design onderstreept zijn coupékarakter, met een langgerekte carrosserie en designelementen zoals de powerdomes op de motorkap en de achterste kentekenplaat, die nu in de bumper is gemonteerd.

Met de nieuwe generatie compacte modellen heeft Mercedes-Benz zijn merkimago verjongd. Met name de CLA is belangrijk voor het aantrekken en behouden van nieuwe klanten. De CLA Coupé werd in 2013 in de Verenigde Staten gelanceerd, waarmee het model de eerste compacte Mercedes-Benz op de Amerikaanse markt was. Op zijn hoogtepunt kwam meer dan twee derde van de Amerikaanse CLA-kopers van concurrerende merken. Gemiddeld genomen zijn de CLA-klanten in de VS zo’n tien jaar jonger dan de typische Mercedes-Benz rijder. Datzelfde geldt voor Europa. Ook daar zijn CLA-kopers de jongste in de Mercedes-Benz portfolio. In 2017 kwam de helft van de klanten van een ander merk. Meer dan 75 procent van alle Europese CLA-rijders koos daarna weer voor een Mercedes-Benz. In totaal zijn er zo’n 750.000 exemplaren van de eerste generatie CLA Coupé en CLA Shooting Brake verkocht.

In het eerste jaar wordt de nieuwe CLA ook beschikbaar als Edition 1. Deze limited edition is zowel aan de buiten- als binnenkant afgewerkt met visuele details die zijn exclusiviteit onderstrepen. De nieuwe CLA wordt gemaakt in de Mercedes-Benz fabriek in Kecskemét (Hongarije) en komt in mei 2019 op de markt.

Design: pure emotie

De combinatie van frameloze portieren en een langgerekte taillelijn geeft de nieuwe CLA Coupé een karakteristiek sportief en elegant karakter. Het front helt naar voren over als een haaienneus, met daarboven een lange motorkap met twee powerdomes.

Smalle koplampen, een ver naar beneden doorgetrokken motorkap en een diamond grille met geïntegreerde ster geven de auto een sportieve aanblik. De smalle, tweedelige achterlichten en de kentekenplaat in de bumper zorgen ervoor dat de achterzijde van de CLA buitengewoon breed oogt.

De greenhouse is iets naar achteren verplaatst en op de flanken schetsen minimalistische lijnen een gebeeldhouwd profiel dat nog interessanter wordt door het samenspel van licht en schaduw. Er loopt een subtiele schouderlijn van de voorste wielkasten naar de achterzijde van de auto, waar de wielkasten zijn uitgebouwd voor een dynamische, sportieve look.

Het interieur is ontworpen volgens de thema’s ‘hightech’ en ‘jeugdige avant-garde’. Net zoals in de A-Klasse is er geen overkapping boven het dashboard, waardoor het vleugelvormige geheel zonder onderbreking van voorportier naar voorportier loopt. Het widescreen display is helemaal vrijstaand. De onderkant ervan wordt visueel gescheiden van de rest van het dashboard door middel van een ‘sleuf’. Daardoor lijkt het alsof het scherm zweeft. De sfeerverlichting in het interieur versterkt die illusie. Hoogtepunten zijn verder de luchtuitstroomopeningen in turbinelook.

De afmetingen van de nieuwe CLA: langer, breder, meer volwassen

   

CLA

Voorganger

Verschil

Buitenmaten

 

 

 

Lengte

mm

4688

4640

+48

Breedte

mm

1830

1777

+53

Breedte incl. buitenspiegels

mm

1999

2032

-33

Hoogte

mm

1439

1441

-2

Wielbasis

mm

2729

2699

+30

Spoorbreedte voor

mm

1612

1549

+63

Spoorbreedte achter

mm

1602

1547

+55

Binnenmaten

 

 

 

Hoofdruimte voor

mm

1023

1006

+17

Hoofdruimte achter

mm

908

905

+3

Beenruimte voor

mm

1062

1063

-1

Beenruimte achter

mm

861

860

+1

Elleboogruimte voor

mm

1457

1422

+35

Elleboogruimte achter

mm

1454

1410

+44

Schouderruimte voor

mm

1400

1391

+9

Schouderruimte achter

mm

1372

1350

+22

Breedte bagageruimte

mm

1444

1331

+113

Diepte bagageruimte

mm

1054

1030

+24

Breedte laadopening

mm

891

629

+262

Bagageruimtevolume

l

460

470

-10

Onderstel: uitzonderlijk wendbaar en toch comfortabel

Het onderstel van de nieuwe CLA maakt de sportiviteit die zijn uiterlijk belooft waar. Heel belangrijk daarin zijn de grotere spoorbreedte (plus 63 mm voor en plus 55 mm achter in vergelijking met zijn voorganger) en het lage zwaartepunt van de auto. De CLA is voorzien van een stille en trillingvrije multilink achteras, standaard DIRECT STEERING en hydraulische motorsteunen. Een stabilisatiestang met een grotere diameter vermindert het rollen van de carrosserie. Optioneel is de actieve, verstelbare demping leverbaar, waarmee de bestuurder kan kiezen tussen comfort of een meer sportieve instelling. Voor de CLA zijn lichtmetalen velgen leverbaar in de maten 16 tot 19 inch, met banden 205/60 R 16 tot 225/40 R 19. Het ESP is speciaal aangepast aan de hoge bochtsnelheden en het rijgedrag van de CLA.

Eén jaar na de onthulling: MBUX blijft leren

Een jaar geleden zorgde MBUX – Mercedes-Benz User Experience voor opschudding tijdens de CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas. Het systeem koppelt een krachtige computer aan heldere beeldschermen, instelbare displays, een head-up kleurendisplay, een navigatiesysteem met augmented reality, software die kan leren en “Hey Mercedes”, de trefwoorden voor de innovatieve spraakbediening. Mercedes-Benz breidt MBUX nu uit met de MBUX-interieurassistent, die de bediening nog natuurlijker maakt.

MBUX-interieurassistent: nog intelligenter, nog intuïtiever

De MBUX-interieurassistent herkent gebaren, waardoor inzittenden van de CLA verschillende MBUX-functies nog gemakkelijker kunnen bedienen. Het systeem werkt zowel bij daglicht als in volledige duisternis.

De MBUX-interieurassistent reageert bovendien al als de hand van de bestuurder of voorpassagier het scherm van het infotainmentsysteem of het touchpad op de middenconsole nadert. De individuele elementen van het actieve menu lichten dan al op. Daarbij kan de MBUX-interieurassistent herkennen of het de bestuurder of de voorpassagier is die een verzoek doet. Het weet dan bijvoorbeeld van welke stoel de massagefunctie moet worden ingeschakeld.

De MBUX-interieurassistent kent ook een persoonlijke favorietenfunctie. Die is te activeren door een hand boven de middenconsole te houden met de wijs- en middelvinger in een V-vorm. Op die manier kan ieder commando worden opgeslagen als favoriet. Een voorbeeld daarvan is het commando: “navigeer naar huis”. Omdat de MBUX-interieurassistent kan herkennen wie het systeem bedient, kunnen de bestuurder en de voorpassagier verschillende favoriete commando’s aan hetzelfde handgebaar koppelen.

Er zijn ook nog andere functies die intuïtief bediend kunnen worden zonder dat de inzittenden daarvoor allerlei gebaren hoeven te oefenen. In het donker kunnen de leeslampjes bijvoorbeeld worden ingeschakeld door even met de hand naar de binnenspiegel te reiken. Als de bestuurder in het donker naar iets op de voorpassagiersstoel grijpt, gaat automatisch het licht aan die kant aan. Beweegt de bestuurder weer terug, dan gaat het lampje ook weer uit.

“Hey Mercedes”: nog beter begrijpen, nog slimmer antwoorden

De spraakbediening in de nieuwe CLA is state-of-the-art en werkt eveneens met stoelherkenning. Het systeem reageert alleen op de commando’s van de laatste persoon die “Hey Mercedes” zei.

ENERGIZING-comfortprogramma: wellness onderweg

Het ENERGIZING-comfortprogramma koppelt diverse comfortsystemen aan elkaar. Helemaal nieuw zijn de aanbevelingen van de ENERGIZING COACH in het ENERGIZING-pakket plus. Het ENERGIZING-comfortprogramma gebruikt de airconditioning, de stoelen (verwarming, ventilatie, massagefuncties), de verlichting en het audiosysteem om een wellnessomgeving te creëren die is afgestemd op de stemming of de behoefte van de bestuurder.

ENERGIZING-pakketten: de volgende stap in intelligent comfort

De ENERGIZING COACH in het ENERGIZING-pakket plus is gebaseerd op een intelligent algoritme en beveelt een van de ENERGIZING-programma’s aan op basis van de situatie en de persoon achter het stuur. De Mercedes-Benz vivoactive® 3 Smartwatch maakte zijn werelddebuut op de CES in Las Vegas. Als de bestuurder van de CLA dat horloge of een andere wearable van Garmin® draagt, zorgen gegevens over het stressniveau van de drager (de hartslag wordt op het infotainmentscherm getoond) voor betere voorstellen. Het doel van de ENERGIZING COACH is om lange en monotone ritten voor de inzittenden aangenaam en ontspannen te maken.

Aerodynamica: intelligente oplossingen intelligent ontwikkeld

In vergelijking met zijn voorganger heeft de nieuwe CLA een veel langer proces van aerodynamische optimalisatie via computersimulatie doorlopen. Dat is niet alleen mogelijk door de toegenomen computerkracht, maar ook doordat de Mercedes-Benz designers meer ervaring hebben opgedaan in het zo optimaal en efficiënt mogelijk werken met simulaties. Een groot voordeel van het proces is dat het gemakkelijk is om de aerodynamische gevolgen van ontwerpwijzigingen te zien, zonder dat daarvoor een fysiek model aangepast hoeft te worden.

Het resultaat: een cw-waarde van slechts 0,23

Er is vooral veel werk gestoken in de optimalisatie van de achterbumper, grille, mistlampen (op de CLA is het diamantreliëf iets verminderd) en hoogte van de diffusor. Nieuw zijn de wielkastspoilers met hun horizontale vinnen. Die zorgen ervoor dat de lucht rondom de wielen kan stromen zonder al te veel aerodynamische verliezen. Daarbij zijn ook de lichtmetalen velgen geoptimaliseerd. Niet alleen de standaard velg/band-combinatie, maar ook de zogenoemde aerovelgen, die zijn ontworpen voor een optimale aerodynamica. De CLA is standaard uitgerust met een tweedelig grillejaloeziesysteem achter de grille die de luchtstroom richting het motorcompartiment reguleert. Nagenoeg de hele onderzijde van de auto is bekleed voor een nog lagere luchtweerstand.

Intelligent Drive: functies uit de S-Klasse

Uiteraard heeft de CLA de modernste assistentiesystemen aan boord. Met zijn functies uit de S-Klasse biedt de compacte Mercedes-Benz de hoogste mate van actieve veiligheid in zijn segment. Voor het eerst kan de CLA in bepaalde situaties semi-autonoom rijden. Om dit te kunnen doen, houdt de auto nauwgezet de verkeerssituatie in de gaten. Door middel van verbeterde camera- en radarsystemen kan hij tot wel 500 meter ver kijken. De CLA gebruikt daarbij ook de navigatiekaart en navigatiegegevens.

De actieve afstandsassistent DISTRONIC is onderdeel van het optionele rijassistentiepakket en ondersteunt de bestuurder in verschillende situaties. Het systeem past bijvoorbeeld zelf de snelheid aan als er bochten, kruisingen of rotondes naderen. Eveneens aan boord is de actieve noodstopassistent en de intuïtieve actieve rijbaanwisselassistent.

Standaard op de nieuwe CLA is de verbeterde actieve remassistent. Afhankelijk van de situatie kan het systeem aanrijdingen met langzaam rijdende, stoppende of stilstaande voertuigen helpen voorkomen of de impact ervan verminderen. Het systeem remt ook voor overstekende voetgangers en fietsers.

De actieve spoorassistent (ook standaard) waarschuwt de bestuurder via kleine trillingen in het stuurwiel wanneer de rijstrook onbedoeld wordt verlaten (zonder richting aan te geven). Het systeem werkt tussen de 60 en 200 km/h. Als de auto over een doorgetrokken streep gaat, kan de actieve spoorassistent hem terugsturen met een kleine eenzijdige remingreep. In het geval van een onderbroken streep grijpt het systeem alleen in als er een aanrijding dreigt met een voertuig op de andere rijbaan (ook bij tegemoetkomend verkeer).

PRE-SAFE® PLUS herkent wanneer er een botsing van achteren dreigt, bijvoorbeeld bij een stoplicht. Het systeem kan dan de remmen vastzetten om ervoor te zorgen dat de auto niet naar voren schiet als hij wordt aangereden.

MULTIBEAM LED-koplampen: beter zicht onder alle omstandigheden

Nog een voorbeeld van technologie uit een hogere klasse zijn de optionele MULTIBEAM LED-koplampen. Die passen zich snel en precies aan de verkeerssituatie aan. In iedere koplamp van de CLA zitten achttien individueel regelbare leds. Het heldere licht dat ze geven lijkt op daglicht, is rustig voor de ogen en heeft een positief effect op de concentratie van de bestuurder. Er zijn ook high-performance led-koplampen te bestellen. De nieuwe CLA is standaard uitgerust met halogeenlampen met geïntegreerde led-dagrijverlichting. Led-achterlichten zijn ook leverbaar.

Aandrijving: het begint met een krachtige motor

Op de CES in Las Vegas wordt de CLA geïntroduceerd als CLA 250, met een krachtige viercilinder (165 kW/225 pk, 350 Nm) en een 7G-DCT automatische transmissie met dubbele koppeling (gecombineerd verbruik: 6,3-6,1 l/100 km, gecombineerde CO2-uitstoot: 143-140 g/km). Als de CLA in mei op de markt komt, zal er een uitgebreide reeks benzine- en dieselmotoren leverbaar zijn, met een handgeschakelde of automatische transmissie en met vierwielaandrijving 4MATIC.