15
oktober
2007
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse Estate ook uitstekend geschikt als trekauto

Of het nu gaat om zakelijke toepassingen of privégebruik, de nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse Estate blinkt niet alleen uit door zijn riante interieurruimte, rijdynamiek en comfort, maar is ook uitstekend geschikt als trekauto. Een paardentrailer, een caravan, een bagagewagen, het kan allemaal. Met een maximum trekgewicht van 1.800 kg (1.700 kg voor de C 180 KOMPRESSOR Estate) zijn de mogelijkheden enorm. Zoals bij elke nieuwe Mercedes-Benz-personenauto is er bij de ontwikkeling al volop aandacht besteed aan het gebruik als trekauto. Voor nog meer veiligheid kan de C-Klasse Estate bovendien worden geleverd met de Trailer Stability Assist-functie, die de aanhanger via het ESP stabiliseert wanneer dat nodig is.

De eigenschappen die een nieuwe Mercedes-Benz-personenauto als trekauto moet hebben maken van meet af aan deel uit van de specificaties waarmee de ontwerpers aan het werk gaan. Zo heeft het gewenste trekgewicht zijn invloed op het ontwerp van de trekhaak, de omvang van de remmen, het motorvermogen, de koeling van de auto en de bandenmaat. Tegelijkertijd werken de technici eraan om de negatieve kenmerken van de combinatie van een personenauto en een aanhanger te verminderen. Er is immers een aanmerkelijk verschil tussen het rijgedrag van een personenauto met of zonder aanhanger, bijvoorbeeld voor wat betreft de stabiliteit in rechte lijn, de remweg en de zijwindgevoeligheid. In het uiterste geval kan de combinatie zelfs gaan scharen, met alle nare gevolgen van dien.

Vandaar dat Mercedes-Benz de werking van een nieuw model als trekauto uitgebreid test, zowel op snelwegen en binnenwegen als in de bergen. Want of het nu gaat om een jaarlijkse vakantie of om dagelijkse zakelijke toepassingen, een Mercedes-Benz-personenauto moet zijn hele leven als trekauto dienst kunnen doen.

Trailer Stability Assist

Wanneer een C-Klasse af-fabriek is voorzien van een trekhaak (leverbaar in vaste, verwijderbare of inklapbare uitvoering), dan profiteert van een reeks technische aanpassingen, zoals Trailer Stability Assist, de hulpfunctie voor het stabiliseren van aanhangers. Trailer Stability Assist is een extra functie van het Elektronisch Stabiliteits Programma (ESP) en maakt ook gebruik van de sensors van dit programma. Wanneer met behulp van een giersensor een beweging om de verticale as van een aanhanger wordt vastgesteld, kan Trailer Stability Assist ervoor zorgen dat de voorwielen links en rechts afwisselend zodanig worden afgeremd dat de aanhanger weer stabiel wordt. Indien nodig kan zelfs de trekkracht van de motor worden verminderd en worden de vier wielen afgeremd. Het risico van scharen wordt daarmee effectief tegengegaan.

4MATIC: vierwielaandrijving voor nog meer tractie

De nieuwe C-Klasse Estate is net als de C-Klasse Limousine ook leverbaar met 4MATIC vierwielaandrijving. Het 4MATIC-systeem is continu in werking en functioneert daardoor zonder vertraging. Het helpt de bestuurder bij moeilijke weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en gladheid. Ook bij het trekken van een aanhanger komt het 4MATIC-systeem bijzonder goed van pas, bijvoorbeeld bij het wegrijden op steile hellingen. Als onderdeel van het ADAPTIVE BRAKE-systeem zorgt de Start-Off Assist zorgt er bovendien voor dat de auto niet terugrolt wanneer de rem wordt losgelaten.