12
september
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Mercedes-Benz B-Klasse - beter dan ooit

Zowel op het gebied van design als technologie heeft de tweede generatie B-Klasse bij Mercedes-Benz gezorgd voor een nieuw tijdperk in de compacte klasse. Meer dan 350.000 exemplaren werden er sinds de introductie eind 2011 verkocht. Anno 2014 heeft de bestseller van Mercedes-Benz aanzienlijke wijzigingen ondergaan, resulterend in verbeteringen aan het exterieur en interieur, met nieuwe design- en uitrustingsfeatures.

Het keuze-aanbod is ongeëvenaard in dit segment: zuinige dieselmodellen met een verbruik variërend van 3,6 tot 5,0 l/100 km, zuinige benzinemotoren met een consumptie tussen de 5,4 en 6,6 l/100 km, alternatieve aandrijfsystemen (B 200 Natural Gas Drive en B-Klasse Electric Drive) en indien gewenst een  4MATIC vierwielaandrijvingsysteem. Met een Cw-waarde onder de 0,25 behoudt de sports tourer zijn voorbeeldfunctie in deze klasse. De verkoop van de nieuwe B-Klasse start op 12 september, terwijl de wereldprimeur is voorbehouden aan de Autosalon van Parijs (4 t/m 19 oktober). Vanaf 29 november 2014 arriveert het nieuwe model bij de dealers. De prijzen beginnen bij € 28.795 inclusief BTW en BPM voor de B 180 BlueEFFICIENCY. De B-Klasse is te leasen vanaf € 489 per maand.

Meer licht: LED High Performance koplampen nu leverbaar

De nieuwe generatie B-Klasse met benzine- of dieselmotor is direct te herkennen aan het front, met een nieuwe bumper, bredere grille met twee lamellen en dagrijverlichting die nu in de koplampen is geïntegreerd. Gezamenlijk verlenen ze de auto een meer dynamisch voorkomen. De achterbumper is eveneens aangepast en is nu voorzien van meer contouren en een extra verchroomde sierstrip. LED High Performance koplampen zorgen voor een markantere uitstraling, zowel overdag als ’s nachts (optie, niet beschikbaar voor B-Klasse Electric Drive of Natural Gas Drive). Ze verhogen de veiligheid in het donker dankzij hun brede lichtbundel en lichtkleur die vergelijkbaar is met daglicht. De achterlichten vertrouwen op LED-technologie.

Een hoogwaardig, functioneel interieur onderschrijft de premium kwaliteit van de B-Klasse. De facelift bezorgt de auto een exclusiever, up-to-date gevoel en legt nog meer nadruk op de individualiseringsmogelijkheden. Mercedes-Benz heeft de hoeveelheid kwalitatief hoogwaardige details in de B-Klasse uitgebreid, met ondermeer het vrijstaande display dat nu diagonaal maximaal  20,3 cm (8 inch) meet. Ook de stijlvolle layout van de klokken in het instrumentarium is nieuw. Er is een keuze uit twaalf kleuren voor de sfeerverlichting, waardoor verschillen in sfeer kunnen worden aangebracht.

Mercedes-Benz heeft bovendien de reeks uitvoeringen vernieuwd en in lijn gebracht met die van de andere compacte modellen. Er zijn drie nieuwe design- en uitrustinglijnen: Style, Urban en AMG Line. Alle beschikken ze over hun eigen opvallende exterieur- en interieurdetails. De Night-, Exclusief- en AMG exclusiefpakketten brengen die individualisatie naar een nog hoger niveau. KEYLESS-GO is een nieuwe optie. Dit toegang- en rijautorisatiesysteem met KEYLESS-GO startfunctie maakt het mogelijk de auto te openen, starten en af te sluiten zonder de sleutel ter hand te nemen.

Veiligheid: gedeeltelijk autonoom remmen bij kans op een aanrijding

Toen de B-Klasse zijn debuut maakte, zette hij nieuwe maatstaven in de compacte klasse op het gebied van veiligheid, met een variatie aan nieuwe, voor een deel standaard rijassistentiesystemen. Deze functies zijn nu verder aangescherpt en nieuwe assistentiesystemen zijn toegevoegd om de bestuurder aanvullende ondersteuning te geven. COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS breidt de functie van COLLISION PREVENTION ASSIST uit met gedeeltelijk autonoom afremmen om de kans op kop-staartaanrijdingen te verkleinen. Het standaard ATTENTION ASSIST is eveneens verder ontwikkeld. Binnen het uitgebreidere snelheidsbereik, nu van 60 tot 200 km/u, geeft het systeem visueel via vijf stadia het aandachtsniveau van de bestuurder weer.

‘Mercedes connect me’ verbindt de B-Klasse met zijn omgeving

Een nieuwe generatie telematica zorgt voor een meer intuïtieve bediening. Functies zijn toegankelijker geworden dankzij geanimeerde menu’s en een visuele weergave op een groter scherm in de middenconsole. ‘Mercedes connect me’ verbindt de B-Klasse met zijn omgeving. De basisservices van  Mercedes connect me kunnen worden gebruikt via de standaard communicatiemodule. Tot de beschikbare services behoren onder andere hulp bij een ongeval, service & onderhoud en pechhulp. Bij een ongeval verbindt het Mercedes-Benz noodoproepsysteem de inzittenden automatisch met het Mercedes-Benz alarmcentrale en verstuurt het informatie over de positie en de toestand van de auto naar de alarmcentrale voor de hulpdiensten. Het systeem werkt automatisch, maar kan ook handmatig worden geactiveerd. De speciale Remote Online uitrusting biedt klanten de mogelijkheid om overal en altijd verbinding te zoeken met hun auto via de URL ‘connect.mercedes.me’, om bijvoorbeeld met behulp van een smartphone de resterende brandstofhoeveelheid te raadplegen.

Mercedes connect me services zijn nog uitgebreider voor de B-Klasse Electric Drive via ‘connect.mercedes.me’. De actuele laadstatus van de lithium-ion batterij en actuele actieradius zijn eenvoudig op afstand af te lezen. Het aanbod Mercedes connect me services wordt afgerond met de optie om (afhankelijk van de temperatuur) het interieur van de auto vooraf te verwarmen of te koelen tot de gewenste temperatuur bij de van tevoren vastgestelde vertrektijd. COMAND Online-gebruikers kunnen daarnaast realtime verkeersinformatie ontvangen dankzij Live Traffic Information.

Een breed aanbod: benzine- en dieselmotoren, vierwielaandrijving en alternatieve aandrijfsystemen

Met het oog op efficiency zet de nieuwe B-Klasse opnieuw maatstaven dankzij de beste Cw-waarde in dit segment. De keuze uit zuinige motoren is groot: diverse diesel- en benzinemotoren en twee uitvoeringen met alternatieve aandrijflijnen. Bovendien zijn er BlueEFFICIENCY modellen van de B 180 en B 180 CDI. Daarnaast is er van de B-Klasse ook een aantrekkelijk uitgevoerde Lease Edition met 20% bijtelling beschikbaar.

Dankzij de nieuwe B 200 CDI 4MATIC zijn het plezier van veiligheid en vierwielaandrijving nu al vanaf zo’n 130 g CO2/km bereikbaar in plaats van voorheen 150 g CO2/km (B 220 4MATIC). In totaal zijn er nu vier uitvoeringen met vierwielaandrijving voor nog meer grip, veiligheid en een grotere rijstabiliteit.

De B 200 Natural Gas Drive en binnenkort de B-Klasse Electric Drive (verkoopstart 3 november) verrijken het portfolio met hun alternatieve aandrijfsystemen. Beide maken gebruik van het modulaire ENERGY SPACE carrosserieconcept van de B-Klasse. In de vloer zijn één grote en twee kleinere gastanks beschikbaar, gezamenlijk goed voor 21 kg CNG, en een benzinetank van 14 liter (B 200 Natural Gas Drive) of de lithium-ion batterij (B-Klasse Electric Drive) gehuisvest. Dankzij deze intelligente plaatsing heeft de vijfpersoons auto zijn genereuze bagageruimte waarmee hij naam en faam heeft gemaakt, behouden.

Uitrustingsniveaus: nieuwe logica met drie lijnen

Als onderdeel van de nieuwe generatie heeft Mercedes-Benz de uitrustingsniveaus van de B-Klasse ook vernieuwd, met een indeling die in lijn is met die van de andere compacte modellen. Er zijn nu drie duidelijke uitvoeringen: Style, Urban en AMG Line. Alle lines hebben tal van opvallende, ‘eigen’ exterieur- en interieurdetails.

De Style onderstreept het stijlvolle voorkomen van de B-Klasse. Uiterlijke kenmerken zijn onder andere lichtmetalen velgen met een expressief design, een grille met twee iridium zilveren lamellen met verchroomde details, evenals verchroomde sierstrips op de schouderlijn. Het stijlvolle interieur wordt gekenmerkt door stoelen met bekleding in Vianen stof, sierdelen met een lijnpatroon en tal van zilver-chroom details, waaronder delen van het multifunctionele stuurwiel en de versnellingspook, en de schakelaars boven aan de middenconsole. Handige elementen als een dubbele bekerhouder in de tunnelconsole en een 12V aansluiting achterin ronden het hoogkwalitatieve gevoel af.

De Urban uitrusting benadrukt de sportieve kant van de auto, zowel van binnen als aan de buitenkant. De grille is afgewerkt met twee iridium zilveren lamellen met chroomaccenten.  De 43,2 cm (17 inch) 5-spaaks lichtmetalen velgen zijn standaard en de vast in de achterbumper geïntegreerde dubbele uitlaateindstukken met chroomlook zorgen voor een extra dynamische indruk. In het interieur komt het sportieve karakter tot uiting via stoelen met handvervaardigd ARTICO lederlook/Montfoort stof en een lederen multifunctioneel stuurwiel met geperforeerde gripdelen. Details als contrasterende stiksels en zilver-chromen accenten voltooien het geheel.

De AMG Line legt nog meer nadruk op de sportiviteit en exclusiviteit van de auto. Krachtige AMG koetswerkdetails garanderen een dynamische verschijning die wordt versterkt door iridium zilveren lamellen met chroomelementen in de grille en dubbele uitlaateindstukken in chroomoptiek die vast in de bumper zijn geïntegreerd. Een verlaagd comfortonderstel met Sport Direct Steering systeem verbetert de handling en het rijplezier. 45,7 cm (18 inch) lichtmetalen, 5-dubbelspaaks AMG-velgen, geperforeerde remschijven vóór en remklauwen vóór met Mercedes-Benz-logo’s zetten de markante verschijning nog meer kracht bij. Stoelen in ARTICO lederlook/DINAMICA microvezel, een multifunctioneel sportstuur met afgevlakte onderkant en een versnellingspook met geperforeerd leer voegen nog meer sportiviteit toe aan het interieur. Rode contrasterende stiksels op de armsteunen in de portieren, in de middenconsole, de stoelen en versnellingspook zijn voor deze versie eveneens standaard. Geborsteld roestvrijstalen sportpedalen met rubberen noppen zijn nog zo’n kenmerkend accent.

Het Night pakket biedt aanvullende individualisering van het exterieur. Het bestaat uit zwarte designelementen. Zo is de radiator voorzien van hoogglans zwarte lamellen en verchroomde accenten. De glanzende 45,7 cm (18 inch) lichtmetalen velgen, buitenspiegelhuizen en sierstrips op de onderste raamlijn  zijn alle eveneens in zwart uitgevoerd. Donkergetint glas vanaf de B-stijl schermt het interieur af van nieuwsgierige blikken en benadrukt tegelijkertijd de sportieve inborst.

Comfort, kwaliteit en design zijn kenmerkende eigenschappen van het Exclusiefpakket. Tot de belangrijkste elementen behoren verwarmde voorstoelen met viervoudig verstelbare lendensteunen die, net als het multifunctionele stuur en de versnellingspook, getooid zijn in hoogkwalitatief leer. Het dashboard en centrale deurpaneel zijn afgewerkt in bijpassend ARTICO lederlook. Lederen stoelen zijn beschikbaar in de volgende expressieve kleuren: cranberry rood, hazelnootbruin en zwart. Zilver-chromen designaccenten versterken de exclusieve sfeer. Tot de vele andere praktische zaken behoren centrale vergrendeling met  infrarood comfortbediening en een 12V aansluiting achterin.

Het AMG Exclusiefpakket zet het thema van de AMG Line verder voort met nog meer exclusiviteit, individualiteit en sportiviteit. Herkenbare features zijn de verwarmde stoelen met viervoudig verstelbare lendensteunen bekleed met  zwarte RED CUT lederen bekleding met rode contrasterende stiksels. In lijn daarmee zijn het dashboard, de deurpanelen en armsteunen in de portieren afgewerkt met ARTICO lederlook en rode stiksels. Het lederen multifunctionele sportstuur met afgevlakte onderzijde en geperforeerde gripdelen onderschrijft samen met de lederen versnellingspook het sportieve karakter.

Overzicht dieseluitvoeringen:

Uitvoering

B 160 CDI*

B 180 CDI*

B 180 CDI BE

B 200 CDI*/***

B 220 CDI**/***

Aantal cilinders/plaatsing

4 in lijn

4 in lijn

4 in lijn

4 in lijn

4 in lijn

Cilinderinhoud (cc)

1.461

1.461

1.461

2.143

2.143

Vermogen (kW/pk bij tpm)

66/90 tussen 2.750-4.000

80/109 bij 4.000

80/109 bij 4.000

100/136 tussen 3.200-4.000 [3.400-4.400]

130/177 tussen 3.600-3.800

Koppel (Nm bij tpm)

240 tussen 1.700-2.500

260 tussen 1.750-2.500

260 tussen 1.750-2.500

300 tussen 1.400-3000

350 tussen 1.400-3.400

Gecombineerd verbruik (l/100 km)

4,1 (4,0)

4,1 (4,0)

3,6

4,3 D (4,0) [5,0]

4,1 [5,0]

Gecombineerde CO2-emissies (g/km)

108 (104)

108 (104)

94

111 (104) [130]

107 [130]

Acceleratie 0-100 km/u (s)

14,0 (14,3)

11,6 (11,9)

11,6

9,9 (9,8) [9,8]

8,3

[8,3]

Topsnelheid (km/u)

180 (180)

190 (190)

190

210 (210) [207]

224 [220]

Prijs (euro incl. BTW en BPM)****

33.695

34.495

33.395

36.995 [45.995]

43.295 [48.995]

*Cijfers voor uitvoering met 7G-DCT tussen ronde haakjes, **standaard met 7G-DCT transmissie met dubbele koppeling, ***cijfers voor 4MATIC versie tussen rechthoekige haakjes ****Prijsstelling per 1 januari 2015, gebaseerd op de meest actuele BPM-regelgeving. Wijzigingen voorbehouden.

 
Overzicht benzine-uitvoeringen

Uitvoering

B 180

B 180 BE ****

B 200**

B 220 4MATIC*

B 250*/***

Aantal cilinders/plaatsing

4 in lijn

4 in lijn

4 in lijn

4 in lijn

4 in lijn

Cilinderinhoud (cc)

1.595

1.595

1.595

1.991

1.991

Vermogen (kW/pk bij tpm)

90/122 bij 5.000

90/122 bij 5.000

115/156 bij 5.300

135/184 bij 5.500

155/211 bij 5.500

Koppel (Nm bij tpm)

200 tussen 1.250-4.000

200 tussen 1.250-4.000

250 tussen 1.250-4.000

300 tussen 1.200-4.000

350 tussen 1.200-4.000

Gecombineerd verbruik (l/100 km)

5,6 (5,4)

5,2

5,6 (5,4)

6,5

6,1 (6,6)

Gecombineerde CO2-emissies (g/km)

129 (125)

122

130 (125)

151

141 [154]

Acceleratie 0-100 km/u (s)

9,3 (9,2)

9,3

8,6 (8,4)

7,5

6,8 [6,7]

Topsnelheid (km/u)

200 (200)

190

220 (220)

225

240 [235]

Prijs (euro, incl. BTW en BPM)****

29.295

28.795

31.795

41.395

38.595 [45.395]

*Standaard met 7G-DCT transmissie met dubbele koppeling, **cijfers voor uitvoering met 7G-DCT tussen haakjes, ***cijfers voor 4MATIC versie tussen rechthoekige haakjes, ****leverbaar vanaf maart 2015. BE = BlueEFFICIENCY, **** Prijsstelling per 1 januari 2015, gebaseerd op de meest actuele BPM-regelgeving.. Wijzigingen voorbehouden.

 
Overzicht uitvoeringen met alternatieve aandrijving:

Uitvoering

B 200 Natural Gas Drive*

B-Class Electric Drive**

Aantal cilinders/plaatsing

4 in lijn

-

Cilinderinhoud (cc)

1.991

-

Vermogen (kW/pk bij tpm)

115/156 bij 5000

132/180

Koppel (Nm bij tpm)

270 tussen 1.250-4.000

340

Gecombineerd verbruik (l/100 km)***

4,3 kg (4,2 kg)

16,6 kWh/100 km

Gecombineerde CO2-emissies (g/km)

117 (115)

0

Acceleratie 0-100 km/u (s)

9,2 (9,1)

7,9

Topsnelheid (km/u)

200 (200)

160

Prijs (euro, inclusief BTW en BPM)

34.295

Nog niet beschikbaar

*Cijfers voor uitvoering met 7G-DCT tussen haakjes, **voorlopige cijfers, ***met hoogcalorisch gas