10
oktober
2008
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Mercedes-Benz Adaptive High-beam Assistant stelt automatisch het beste licht in

Rijden in het donker wordt in de toekomst nog veiliger. Mercedes-Benz heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat de reikwijdte van de koplampen automatisch aanpast aan de afstand van voor- of tegenliggers. Daardoor kan de bestuurder steeds profiteren van de optimale belichtingsafstand, zodat hij of zij het verloop van de weg, voetgangers en fietsers en mogelijke gevaarlijke situaties sneller en beter kan herkennen. De Adaptive High-beam Assistant wordt vanaf het voorjaar van 2009 leverbaar.

Anders dan de huidige systemen, waarmee alleen kan worden omgeschakeld van dim- naar groot licht en terug, werkt de nieuwe techniek van Mercedes-Benz adaptief en regelt de lichtverdeling zoals het verkeer het toelaat. Zo kan de reikwijdte van het dimlicht worden vergroot van circa 65 tot 300 meter, zonder dat andere automobilisten daardoor worden verblind. Wanneer het systeem voor- of tegenliggers waarneemt, past het de lichtafstand automatisch en constant aan, zodat de lichtkegel voor de andere auto’s eindigt. Bovendien houdt Adaptive High-beam Assistant rekening met de stuurhoek, zodat de koplampen in nauwe bochten worden gedimd. Wanneer de weg vrij is, wordt er geleidelijk overgeschakeld naar groot licht.

Praktijktests wijzen uit dat automobilisten met Adaptive High-beam Assistant in het donker veiliger rijden. Poppen in de vorm van voetgangers, die aan de rand van de weg werden opgesteld, werden ondanks tegenverkeer al bij een afstand van zo’n 260 meter waargenomen, circa 150 meter eerder dan bij normaal dimlicht. Bovendien maakt het nieuwe systeem het voor de bestuurder eenvoudiger, want de bedieningshendel aan het stuur hoeft niet meer te worden bediend. Wanneer het systeem geactiveerd is, zorgt Adaptive High-beam Assistant steeds voor de best mogelijke reikwijdte van de verlichting.

Om de 40 milliseconden ontvangen de koplampen nieuwe informatie

De door Mercedes-Benz nieuw ontwikkelde technologie werkt met behulp van een camera aan de binnenkant van de voorruit die het verkeer voor de auto in de gaten houdt. Dankzij een intelligent beeldverwerkingssysteem herkent de camera andere auto’s en berekent de onderlinge afstand. Aan de hand daarvan wordt de reikwijdte van de variabel regelbare bi-xenon koplampen ingesteld en afhankelijk van de afstand van voor- of tegenliggers constant aangepast. Het systeem werkt razendsnel: om de 40 milliseconden wordt er nieuwe informatie naar de koplampen gestuurd.

Adaptive High-beam Assistant werkt bij snelheden boven de 55 km/u en functioneert zelfstandig zodra de bestuurder de draaiknop van de verlichting in de stand “Auto” gesteld heeft en de bedieningshendel aan het stuur op groot licht zet.

Mercedes-Benz combineert de nieuwe ontwikkeling met het Intelligent Light System, dat vijf verschillende bi-xenon-lichtfuncties biedt. Deze zijn afgestemd op typische rij- of weersomstandigheden: verlichting voor binnenwegen (in plaats van het gebruikelijke dimlicht), verlichting voor autosnelwegen, actieve bochtenverlichting, verlichting bij het afslaan en versterkte mistlampen.