09
september
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe Mercedes-AMG GT – driving performance voor sportwagenliefhebbers

De eerste Mercedes was een racewagen en zijn meest recente opvolger zet deze traditie voort. Met de Mercedes-AMG GT maakt het sportwagenmerk van Mercedes-Benz zijn entree in een topklasse sportwagensegment. De GT is de tweede sportwagen die volledig door Mercedes-AMG zelf werd ontwikkeld. Zijn lay-out, met een midden-voor geplaatste motor en transaxle versnellingsbak, vormt samen met de intelligente lichtgewicht aluminium constructie de basis voor een dynamische rijervaring. De eveneens nieuw ontwikkelde AMG 4.0-liter V8 biturbo zet de bekende rijprestaties van AMG nog meer kracht bij. De eerste sportwagenmotor turbo’s die tussen de cilinderbanken in V-opstelling zijn geplaatst (‘hot inside V’) en dry-sump smering is er in twee vermogensvarianten: als GT met 340 kW (462 pk) en als GT S met 375 kW (510 pk). De nieuwe GT combineert rijdynamiek en circuitprestaties van topniveau met een uitstekende dagelijkse bruikbaarheid, en een efficiency dat nieuwe normen vestigt in dit segment.

Hij heeft alles wat je mag verwachten van een authentieke Mercedes-AMG sportwagen: een kenmerkende styling, volbloed autosporttechnologie en een optimale gewichtsverdeling. De aandrijflijn, die nadrukkelijk is ontworpen met het oog op rijdynamiek, sluit daar naadloos op aan. Het hart van de Mercedes-AMG GT, de nieuwe 4.0-liter V8 biturbo, reageert onmiddellijk en bijzonder krachtig vanuit lage toerentallen en levert uitzonderlijke prestaties. Topwaarden als een sprint van nul naar 100 km/u in 3,8 seconden en een topsnelheid van 310 km/u vertalen zich in combinatie met de buitengewone rijdynamiek in extreem snelle rondetijden op het circuit.

Tegelijkertijd is de tweezitter een eerlijke, comfortabele en betrouwbare metgezel voor dagelijks gebruik dankzij de praktische achterklep, een goed te benutten bagageruimte, het hoge comfortniveau op langere afstanden en het omvangrijke aanbod aan Mercedes-Benz Intelligent Drive assistentiesystemen.

Modeloverzicht:

 

Mercedes-AMG GT S

Mercedes-AMG GT

Cilinderinhoud

3.982 cc

3.982 cc

Vermogen

375 kW (510 pk)
bij 6.250 tpm (6.000-6.500 tpm*)

340 kW (462 pk)
bij 6.000 tpm

Max. koppel

650 Nm tussen
1.750-4.750 tpm (1.750-5.000 tpm*)

600 Nm tussen 1.600-5.000 tpm

Brandstofverbruik gecombineerd (NEDC)

9,4 l/100 km

9,3 l/100 km

CO2-emissies

219 g/km

216 g/km

Leeggewicht (volgens EC)

1.570 kg** / 1.645 kg***

1.540 kg** / 1.615 kg***

Vermogen-gewichtratio

3,08** / 3,22*** kg/pk

3,33** / 3,49*** kg/pk

Acceleratie 0-100 km/u

3,8 s

4,0 s

Topsnelheid

310 km/u****

304 km/u****

* In combinatie met AMG DYNAMIC PLUS pakket; ** Rijklaar (brandstoftank 90% vol, zonder rijder en bagage); *** Rijklaar (brandstoftank 90% vol, met bestuurder (68 kg) en bagage (7 kg); **** elektronisch begrensd.


De combinatie van een aluminium spaceframe, een V8 biturbomotor met dry sump-smering, een zeventraps versnellingsbak met dubbele koppeling in transaxle-opstelling aan de achteras, een sperdifferentieel, een sportonderstel met dubbele aluminium wishbones en een laag leeggewicht van 1.540 kg staat garant voor ware raceprestaties. Het concept met een midden-voor gemonteerde motor en transaxle transmissie zorgt voor een gunstige gewichtsverdeling van 47/53 procent tussen de voor- en achteras. Samen met het lage zwaartepunt vertaalt zich dat in extreem wendbare handlingeigenschappen en hoge bochtsnelheden. Met een mooie vermogen-gewichtverhouding van 3,3 kilo per pk schaart de Mercedes-AMG GT zich vol vertrouwen bij de top in dit segment. Bovendien zet de sportwagen wat verbruik betreft een nieuwe maatstaf: een consumptie van 9,3 liter op 100 km (NEDC gecombineerd) markeert een behoorlijke toename in efficiency.

De Mercedes-AMG GT wordt gebouwd bij Mercedes-Benz in Sindelfingen, de 4.0‑liter V8 biturbomotor stamt uit de Mercedes-AMG-fabriek in Affalterbach.

Exterieurdesign: sportief-emotioneel en sensuele puurheid

De nieuwe Mercedes-AMG GT belichaamt de sensuele puurheid van sportiviteit en emotie. De tweezitter wordt gekenmerkt door de bekende proporties van een achterwielaandrijver. De midden-voor geplaatste V8 biturbo garandeert een optimale gewichtsverdeling, die aan de basis staat van uitstekende dynamische prestaties. De lange motorkap met zijn krachtige powerdomes, de ver naar achteren gepositioneerde raampartij, de grote wielen en brede achterzijde onderstrepen die opvallende looks. De forse achterklep verhult een praktische bagageruimte.

Gespierd en dynamisch

Gebogen koetswerkdelen verlenen de Mercedes-AMG GT zijn sensuele verschijning. Van opzij bekeken springen de koepelvormige, gebogen daklijn en de portieren zonder raamstijlen direct in het oog. Het gespierd gevormde zijaanzicht zorgt voor extra dynamiek, zelfs wanneer de auto stilstaat, terwijl de flanklijnen harmonieus overvloeien in de achterzijde. De GT vermijdt bewust vouwen in de schouderlijn. De enige lijn die daar te bespeuren valt, ligt een stuk lager en loopt door in de achterbumper om de koets optisch breder te maken. De luchtuitlaten aan de zijkanten, elk met twee vinnen, zijn een bekende stylingfeature voor de sportwagens van Mercedes-Benz. De GT bezit geen zichtbare aerodynamische elementen die de totale verschijning mogelijk zouden kunnen verstoren.

Het creatieve samenspel van de verschillende designelementen verleent de coupé een superieur, zelfverzekerd front: de driedimensionaal vormgegeven ‘diamant’ radiatorgrille met de centrale Mercedes-ster, de brede lamel en het AMG-opschrift vervullen een prominente rol in dat front. LED High Performance koplampen met dagrijverlichting als stijlvolle ‘wenkbrauwen’, standverlichting en richtingaanwijzers bezorgen de GT samen met drie afzonderlijke grootlichtreflectoren zijn karakteristieke voorkomen. Grote luchtinlaten optimaliseren de doorstroom van lucht naar de koelunits. De A-wing met frontsplitter in het onderste deel van de voorbumper – een bekend stijlelement van AMG-modellen – laat de sportwagen er nog lager en breder uitzien. Waar de frontsplitter op de GT in koetswerkkleur is uitgevoerd, wordt hij op de GT S in hoogglans zwart gespoten. Vanzelfsprekend kan het  exterieurdesign verder naar persoonlijke smaak geaccentueerd worden. Tot de mogelijkheden behoren ondermeer het zilver chroom exterieurpakket, het night pakket en het exterieur Carbon-Fibre pakket.

Brede schouders voor een sportieve verschijning

Dankzij de brede schouders en smal ingestoken achterlichten is de achterzijde een sportief-emotionele verschijning. De uitsparing voor de kentekenplaat bevindt zich in het onderste deel van de bumper, waardoor de Mercedes-ster een prominente plek op de kofferklep kon krijgen. Die uitstraling wordt verder versterkt door een uitschuifbare achtervleugel die aan het zicht wordt onttrokken wanneer de auto stilstaat. De zwarte diffuserelementen, de in de bumper geïntegreerde uitlaateindstukken en de sierlijst in mat iridiumzilver, geïnspireerd op de A-wing aan de voorzijde, onderstrepen de sportieve uitstraling van de achterzijde.

Platte, brede achterlichten met nieuwe richtingaanwijzers weerspiegelen de geavanceerde technologie die in de auto wordt toegepast. 18 individuele LEDs aan beide zijkanten geven aan welke richting de bestuurder verkiest door opeenvolgend van binnen naar buiten toe op te lichten. De achterlichten onderstrepen zowel de sportieve styling van de achterzijde als de aandacht voor detail en verfijning. Vorm en functie komen daarbij op unieke wijze samen in de verlichtingsunit.

Interieur: sensualiteit, emotie en perfectie

Het interieurdesign vertolkt eveneens emotie en sensualiteit. Extreem lage, sportieve proporties creëren een uniek gevoel van ruimte. Het centrale ‘Aviation Design’ ontwerp, een kenmerk van sportwagens van Mercedes-Benz, heeft een nieuwe invulling gekregen. De extreme nadruk op de breedte van het dashboard – dat de indruk wekt van een krachtige vleugel – domineert het interieur van de GT. Vier centrale ventilatieopeningen en de individuele uitstroomopeningen links en rechts van het dashboard versterken deze indruk. De hoge heuplijn, het gebogen design van de portierbekleding en de dynamisch gevormde middenconsole maken de GT tot een echte rijmachine en laten de bestuurder dankzij de lage zitpositie volledig integreren in de cockpit.

De dominante middenconsole lijkt direct overgenomen uit de autosport vanwege zijn styling die doet denken aan een NACA luchtinlaat en de oppervlakken en authentieke materialen die zijn gebruikt. Er is keuze uit zilverchroom, mat carbon, hoogglans carbon, zwart-diamant en mat zilverkleurig glasvezel. Het centraal geplaatste vrijstaande scherm is een blikvanger van formaat. Aandacht voor detail komt ook terug in de AMG DRIVE UNIT. Daarvan zijn de knoppen gegroepeerd als acht cilinders in V-vorm en benadrukken zo de krachtige, hightech uitstraling van de middenconsole.

Precisie en superieure kwaliteit dankzij het gebruik van de mooiste materialen gekoppeld aan echt vakmanschap komen ook terug in de sportstoelen, het sportstuur en het instrumentarium. De belangrijkste knop voor de sportwagenfans bevindt zich in de AMG DRIVE UNIT aan de linkerkant: de roodverlichte ‘Engine Start Stop’ knop waarmee de motor tot leven wordt gewekt.

Nieuw ontwikkelde AMG 4.0-liter V8 biturbo

Het geluid bij het starten van de nieuwe high-performance motor zorgt voor kippenvel. De 4.0-liter V8 biturbomotor werd specifiek voor de GT ontwikkeld. De innovatieve achtcilinder – een nieuw lid binnen de BlueDIRECT motorenfamilie – onderscheidt zich door een buitengewone vermogensafgifte, prestatiecijfers op autosportniveau, een lichtgewicht constructie, een grote efficiency en duurzaamheid. Verder produceert hij de voor het merk bekende, volle V8 sound, is zijn trekkracht en reactievermogen indrukwekkend en blinkt de nieuwe V8 uit door zijn precieze vermogensoutput, die gelijke tred houdt met die van een atmosferische krachtbron. Dit laatste element was een specifiek ontwikkelingsdoel van de motoringenieurs van AMG. Bestuurders zullen de AMG-motor, die intern wordt aangeduid als de M178, waarderen, zeker in de “M” of “Race” modus, dankzij de lineaire vermogensafgifte waardoor de auto op de limiet veel beter te controleren is. Als onderdeel van dit proces speelt het geavanceerde motormanagement tevens een grote rol in dagelijkse rijcondities en past het systeem de gaspedaalrespons aan op basis van de dwarskrachten die worden opgewekt.

De V8 – met een cilinderinhoud van 3.982cc – maakt gebruik van een serie technologieën die al worden toegepast in de 2.0-liter turbomotor in de A 45 AMG, CLA 45 AMG en GLA 45 AMG, momenteel de sterkste in serie geproduceerde viercilindermotor ter wereld. Beide motoren hebben dezelfde boring-slagverhouding, waarmee de basis voor hoogtoerige prestaties wordt gelegd. De piëzo directe brandstofinjectie van Mercedes-Benz tekent voor het brandstofmengsel. Het verbrandingsproces werd verder doorontwikkeld in deze derde generatie om aan alle toekomstige wettelijke vereisten te voldoen. De zeer efficiënte en zuinige AMG 4.0-liter V8 biturbomotor voldoet aan de Euro 6 emissievereisten, inclusief de maximale partikeluitstoot die in 2016 ook voor benzinemotoren van kracht wordt.

Eerste sportwagenmotor met ‘hot inside V’ en dry-sump smering

De nieuwe AMG V8-motor heeft twee turbo’s die niet aan de buitenkant van de cilinderbanken, maar binnenin de V-opstelling zijn geplaatst. Een constructie die door experts als ‘hot inside V’ wordt aangeduid. De voordelen ervan zijn een compact motorontwerp, een optimale respons van de turbo’s en lage uitlaatgasemissies dankzij de optimale uitlaatgasaanstroming van de dicht bij de motor gepositioneerde katalysatoren. De dry-sump smering zorgt zelfs bij hoge dwarskrachten voor de olietoevoer en maakte het mogelijk de motor lager in de auto te plaatsen, om zo het zwaartepunt nog lager te leggen en grote zijwaartse versnellingen te kunnen verwerken. De nieuwe Mercedes-AMG V8 biturbo is daarmee ’s werelds eerste sportwagenmotor met ‘hot inside V’ en dry-sump smering.

Sportuitlaatsysteem met volledig variabele uitlaatkleppen

De Mercedes-AMG GT S wordt standaard geleverd met een AMG Performance sportuitlaatsysteem met volledig variabele uitlaatkleppen. Daarmee kan de bestuurder het motorgeluid zelf variëren. Afhankelijk van de gekozen DYNAMIC SELECT-stand ervaart de bestuurder een meer comfortabele V8-sound op langere afstanden, of een krachtige en emotionele, op de autosport geïnspireerde geluidservaring. De AMG DRIVE UNIT heeft een aparte knop waarmee de kleppen in de uitlaat direct bediend kunnen worden. De Mercedes-AMG GT heeft zijn eigen geluidskarakteristiek waarmee de auto direct herkenbaar is als lid van de AMG-familie, maar die hem qua sound tegelijkertijd duidelijk onderscheidt van andere high-performance auto’s. Het instelbare uitlaatsysteem is indien gewenst ook leverbaar voor de Mercedes-AMG GT.

Een traditie van handgebouwde kwaliteit: ‘one man, one engine’

De 4.0-liter V8 biturbomotor wordt gebouwd in Affalterbach volgens het

‘one man, one engine’ principe. Op de motorenafdeling van AMG assembleren hoogopgeleide monteurs de motoren met de hand op basis van strenge kwaliteitsnormen, die worden bekrachtigd door de handtekening op de motorcover van de monteur die de motor vervaardigde.

Zeventraps transaxle transmissie met dubbele koppeling

Voor de overdracht van het vermogen naar de wielen vertrouwen de engineers van Mercedes-AMG op de combinatie van een midden-voor gemonteerde motor en een zeventraps versnellingsbak met dubbele koppeling in transaxle opstelling aan de achteras. Deze lay-out heeft zich al eerder bewezen in de SLS AMG. De gunstige gewichtsverdeling (47% voor, 53% achter) is het resultaat van deze configuratie. De efficiency, schakelsnelheid en precisie van de AMG SPEEDSHIFT DCT 7-traps sporttransmissie werden verder geoptimaliseerd voor gebruik in de nieuwe sportwagen. Dankzij de grotere spreiding van de overbrengingen kan het brede koppelgebied van de V8 turbomotor optimaal worden benut.

Het overall concept van de aandrijflijn is ideaal voor een compromisloze sportwagen. Tegelijkertijd wordt voldaan aan de strenge vereisten voor dagelijkse bruikbaarheid, het geluidsniveau, het rijcomfort en het verbruik. Om de schakelcommando’s van de bestuurder nog sneller in actie om te zetten, is de communicatie tussen motor en versnellingsbak op fundamentele wijze vernieuwd. Daarmee zijn voorgaande beperkingen in schakelprestaties en reactietijd substantieel verkleind. Bestuurders kunnen de GT geheel op basis van eigen voorkeuren instellen met behulp van AMG DYNAMIC SELECT. Diverse modi zijn daarvoor beschikbaar: “C” (Controlled Efficiency), “S” (Sport), “S+” (Sport Plus) en – geheel nieuw – “I” (Individual). Het handgeschakelde “RACE” rijprogramma is exclusief voorbehouden aan de GT S en optimaliseert het schakelpatroon van de versnellingsbak met dubbele koppeling voor gebruik op het circuit, mede door snellere gangwisselingen inclusief indrukwekkende motorsound. Via een druk op de “M” knop kan de bestuurder de handgeschakelde modus vanuit elke willekeurige rijmodus selecteren.

Elektronisch sperdifferentieel op de achteras standaard voor GT S

De GT wordt standaard geleverd met een mechanisch sperdifferentieel op de achteras dat de bestuurder verzekert van een uitstekende grip en rijveiligheid onder alle condities. De GT S vertrouwt standaard op een elektronisch gestuurd sperdifferentieel op de achteras, dat is geïntegreerd in de compacte transmissiebehuizing. De elektronica zorgt hierbij voor een nog gevoeligere en snellere aansturing dan bij de mechanische versie, waarmee de handlinglimieten opnieuw worden verlegd. Niet alleen zorgt het elektronische differentieel voor een verder vergrote tractie voor de aangedreven wielen, het verhoogt tevens de bochtsnelheden op de limiet. Het systeem werkt met een variabel spereffect bij accelereren en afremmen op de motor en is perfect afgestemd op de uiteenlopende rijcondities en gripniveaus van de ondergrond.

Ophanging met dubbele wieldraagarmen uit de autosport

Rijdynamiek en comfort op langere afstanden; circuitprestaties en dagelijkse inzetbaarheid: de nieuwe Mercedes-AMG GT vinkt al die elementen af. Zowel vóór als achter is een ophanging met dubbele wishbones gemonteerd, een constructie die rechtstreeks werd overgenomen uit de autosport. De wieldraagarmen, fusees en naven op de voor- en achteras zijn volledig uit aluminium vervaardigd om het onafgeveerde gewicht zoveel mogelijk te beperken. Het concept met dubbele wieldraagarmen zorgt voor een duidelijke positionering van het wiel met minimale bewegingsvrijheid. De grote camber- en spoorvastheid maken niet alleen hoge bochtsnelheden mogelijk, maar zorgen op de limiet tevens voor een optimaal gevoel met het wegdek. Een extreem directe verbinding tussen de schokdemper en achterste wielnaaf  reduceert trillingen en ongewenste veranderingen in de wielbelasting. Een zeer neutraal rijgedrag en voorspelbare reacties op de limiet van de bandengrip waren belangrijke doelstelling van de handlingexperts van Mercedes-AMG tijdens de ontwikkeling.

Mercedes-AMG GT S met elektronisch gestuurde demping

Het AMG RIDE CONTROL sportonderstel met elektronisch gestuurde demping is standaard voor de Mercedes-AMG GT S en optioneel te bestellen op de GT. De bestuurder kan de dempingkarakteristieken aanpassen via een druk op de knop in de AMG DRIVE UNIT of via de AMG DYNAMIC SELECT rijstanden, met drie keuzemogelijkheden: "Comfort", "Sport" en "Sport plus".

De snelheidsafhankelijke sportbesturing beschikt over een variabele stuuroverbrenging die de handling en wendbaarheid bij lage snelheden vergroot en de rijveiligheid op hoge snelheden handhaaft. De stuurbekrachtiging verdient speciale aandacht. Dat systeem reageert niet alleen op basis van de rijsnelheid, maar ook aan de hand van de actuele zijwaartse versnelling en de ingestelde rijstand van het AMG DYNAMIC SELECT. Als gevolg daarvan heeft de bestuurder een perfect gevoel met de auto dankzij de directe feedback vanuit het onderstel. Het standaard gemonteerde 3-fase ESP® met de “ESP ON”, “ESP SPORT Handling Mode” en “ESP OFF” functies werkt in perfecte harmonie met het sperdifferentieel en is optimaal afgestemd op rijdynamiek en veiligheid.

AMG DYNAMIC PLUS pakket beschikbaar als optie op GT S

De Mercedes-AMG GT krijgt standaard aandrijflijndemping. Een speciaal getunede demper beperkt ongewenste rolbewegingen in de complete aandrijflijn inclusief de transaxle transmissie, waardoor het comfort en de wendbaarheid aanzienlijk verder verbeteren. Het AMG DYNAMIC PLUS pakket legt nog meer nadruk op de dynamiek en wendbaarheid. Het pakket is uitsluitend te bestellen op de GT S en bestaat uit dynamische motor- en transmissiesteunen. De bevestigingen van de motor en versnellingsbak krijgen een belangrijke functie in het geval van een transaxle lay-out. Zachte steunen verbeteren het comfort omdat ze voor een betere ontkoppeling van geluiden en vibraties zorgen. De handling en wendbaarheid prefereren echter de montage van stijvere steunen. Mercedes-AMG biedt een passend antwoord op deze tegenstrijdigheden door het gebruik van dynamische steunen, waarvan de stijfheid continu en direct aan de rijomstandigheden en handling worden aangepast. De speciale elektronica in de AMG CHASSIS CONTROLLER, ACC, stuurt deze functie aan. ACC neemt rijsituaties waar op basis van CAN-data, is verbonden met het elektronische sperdifferentieel op de achteras en zorgt zodoende voor optimale en uitgebalanceerde rijeigenschappen. AMG is nog een stap verder gegaan met de implementatie van deze technologie. De steunen van de motor en transmissie worden zelfs afzonderlijk van elkaar aangestuurd. Het voordeel van deze innovatieve oplossing: een aanzienlijke verbetering in de rijprecizie en laterale dynamiek.

Een speciale motorsetting in de DYNAMIC SELECT “RACE” modus en in de handgeschakelde “M” modus maakt de GT S nog dynamischer. Het pakket voorziet tevens in een stijvere afstelling voor de ophanging dankzij aangepaste veer- en dempingkarakteristieken, een negatiever camber op de vooras en een aangepaste snelheidsafhankelijke sportbesturing. Daarmee profiteert de bestuurder van betere prestaties en een geoptimaliseerde handling. Het sportstuur en gele accenten in het instrumentarium ronden het AMG DYNAMIC PLUS pakket af.

Optioneel high-performance keramisch composiet remsysteem

Uitstekende remprestaties en een grote weerstand tegen ‘fading’ zijn te danken aan het high-performance composiet remsysteem. Op de GT gecombineerd met inwendig geventileerde, geperforeerde 360mm remschijven rondom; op de GT S met 390 mm schijven vóór, vanwege het grotere vermogen, gecombineerd met rode remklauwen. Een keramisch high-performance composiet remsysteem is als optie voor beide uitvoeringen leverbaar. De voordelen zijn een lager gewicht, een langere levensduur en een nog betere resistentie tegen ‘fading’ dankzij de keramische remschijven met een doorsnee van 402 mm vóór en 360 mm achter.

Gesmede velgen en sportbanden als optie

Standaard wordt de GT geschoeid met 10-spaaks lichtmetalen velgen in de maat 9 x 19 inch (voor) en 11 x 19 inch (achter), in combinatie met 255/35 R 19 en 295/35 R 19 banden. De maatvoeringen op de GT S zijn 9 x 19 inch (voor) met 265/35 R 19 banden en 11 x 20 inch (achter) met 295/30 R 20 banden. Tal van afwijkende designs en kleurvarianten zijn indien gewenst leverbaar voor beide uitvoeringen, waaronder ultralichte gesmede kruisspaaks velgen, matzwart uitgevoerd met glanzende velgranden en volledig geïntegreerde wielmoercovers. In combinatie met het AMG DYNAMIC PLUS pakket worden als optie speciaal ontwikkelde sportbanden (Michelin Pilot Sport Cup 2) gemonteerd – ideaal voor aspirant coureurs op het circuit.

Aluminium spaceframe met intelligente mix van materialen

Mercedes-AMG heeft voor de dragende constructie van de GT gekozen voor een intelligente mix van materialen. Het chassis, de raamstijlen en de koets zijn opgetrokken uit aluminium, de kofferklep is van staal en de motorkap is vervaardigd van magnesium. Dit extreem lichte materiaal aan de voorzijde beperkt de massa vóór de vooras, ten faveure van de wendbaarheid. Meer dan 90 procent van het gewichtsbesparende spaceframe bestaat uit aluminium componenten. De kale carrosserie weegt 231 kg – een toonaangevende waarde in het sportwagensegment. Drie doelstellingen lagen tijdens de ontwerp- en ontwikkelingsfase ten grondslag aan de koetswerkstructuur: optimale stijfheid, een laag zwaartepunt en een laag gewicht. De hoge weerstand tegen torderen van het complete ontwerp zorgt ervoor dat krachten vanuit de aandrijflijn en ophanging perfect worden geabsorbeerd en afgevoerd. Ongewenste flexkrachten worden daarmee beperkt, waardoor de auto stijf en direct reageert. Als gevolg daarvan ervaart de berijder een sportwagen met maximale dynamiek die met uitzonderlijke precisie reageert. Het aluminium spaceframe vormt tevens de basis voor een uitstekende passieve veiligheid.

Aerodynamica voor optimale balans en effectieve koeling

Afmetingen, gewichtsverdeling, configuratie van de aandrijflijn, handlingstabiliteit, luchtweerstand, koeling en windgeruis; de aerodynamica van de GT heeft complexe en uiteenlopende taken. De high-performance auto is in aerodynamisch opzicht ontwikkeld met één centrale gedachte in het achterhoofd: grote krachten moeten op de weg worden overgebracht zonder de rijdynamiek en prestaties te beperken. Dankzij het aerodynamische design kunnen kritieke rijsituaties worden vermeden, zoals bij plotselinge uitwijkmanoeuvres op hoge snelheid.

Het design van de voorbumper met de A-wing en frontsplitter beperkt niet alleen de opwaartse druk tot het gewenste niveau, maar helpt tevens om de lucht naar en van de koelunits weg te dirigeren. De koele rijwindstroom naar de aerodynamisch gevormde koelopeningen van de remmen vergroot de remprestaties aanzienlijk.

Het ontwerp van de uitzonderlijk gladde bodemplaat garandeert een optimale geleiding van de koellucht afkomstig van de oliekoeler en een effectieve luchtstroom naar de achterdiffuser. Een actief component als onderdeel van de aerodynamica van de Mercedes-AMG GT is de uitschuifbare achtervleugel die is geïntegreerd in het design van de auto. Afhankelijk van de gekozen rijstand schuift de vleugel naar buiten toe uit bij uiteenlopende snelheden. In combinatie met de achterdiffuser wordt de opwaartse druk op de achteras zo tot een minimum beperkt over een aerodynamisch gezien optimaal snelheidsgebied.

Actieve en passieve veiligheid op het allerhoogste niveau

Het merk met de ster zorgt opnieuw voor het allerhoogste niveau op het gebied van actieve en passieve veiligheid. De Mercedes-AMG GT krijgt tal van systemen die bekend zijn van de nieuwe S-Klasse. Tot de standaarduitrusting behoort onder andere COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, ADAPTIVE BRAKE, ATTENTION ASSIST en het bandenspanning controlesysteem. Optionele mogelijkheden zijn:

  • Adaptieve grootlichtassistent

  • PRE-SAFE® systeem

  • PARKTRONIC

  • Achteruitrijcamera

  • Spoorpakket inclusief actieve spoorassistent en actieve dodehoekassistent

  • Verkeersbordenassistent (geïntegreerd in COMAND Online)

Tot het standaard veiligheidssysteem behoren niet alleen driepunts veiligheidsgordels met gordelspanners en gordelkrachtbegrenzers, maar ook voorairbags, gecombineerde thorax/pelvis zijairbags, windowbags en kniebags voor de bestuurder en passagier.

Interieur met buitengewone kwaliteitsbeleving en bruikbaarheid

Bij het openen van het portier wordt de bestuurder verwelkomd door het AMG opstartscherm, waarbij een geanimeerde GT op het TFT-scherm in het instrumentarium verschijnt. De sportief gestylde cockpit met carbon-optiek verschaft informatie via twee klassieke, ronde klokken in een dubbele kokervorm en een snelheidsmeter die tot 320 km/u doorloopt. Het driespaaks sportstuur ligt perfect in de hand. Het beschikt over aluminium schakelpaddels, een 12 uur markering en een stuurwielrand in zwart nappaleer met een afgevlakte onderkant. De sportstoelen met handvervaardigde ARTICO bekleding - een combinatie van leer en zwart stof -, geïntegreerde hoofdsteunen en AMG-signering bieden optimale zijwaartse ondersteuning tijdens dynamische manoeuvres.

De DYNAMIC SELECT Controller, de startknop en de knoppen voor het 3-fase ESP® en, afhankelijk van de uitrusting, de elektronische dempercontrole bevinden zich aan de linkerkant in de AMG DRIVE UNIT. De volumebediening en de knoppen voor de handgeschakelde transmissiestand, de ECO start/stop functie en, eveneens afhankelijk van de uitrusting, het instelbare uitlaatsysteem zijn aan de rechterkant gepositioneerd. Het innovatieve touchpad in de armsteun boven de COMAND Controller is geïntegreerd vóór de E-SELECT pook waarmee de transmissie met dubbele koppeling wordt bediend. Een vrijstaand centraal display is in het midden boven de vier ventilatieopeningen geplaatst. Het display meet diagonaal 17,78 cm (7 inch) en zelfs 21,33 cm (8,4 inch) wanneer COMAND Online deel uitmaakt van de specificaties. De bestuurder bedient de stoelverwarming, PARKTRONIC, de alarmlichten en, afhankelijk van de uitrusting, de uitschuifbare achtervleugel via knoppen in een console boven de voorruit. De GT S krijgt een nog omvangrijkere specificatie, met onder meer:

  • Een tot 360 km/u doorlopende snelheidsmeter en rode accenten

  • Sportstuur met zwart nappaleer/DINAMICA microvezel bekleding

  • AMG-embleem in reliëf in de middenarmsteun (niet i.c.m. ARTICO handvervaardigd leer/zwarte DINAMICA microvezel bekleding)

  • ARTICO handvervaardigd leer/zwarte DINAMICA microvezel bekleding

Afwerking met mat zilver glasvezel of in zwart-diamant

Als alternatief voor het standaard zilverchroom interieurpakket zijn diverse andere pakketten leverbaar. Carbon sierdelen zijn er met een keuze uit mat en hoogglans. Speciale aandacht verdienen de sierdelen in mat zilverkleurig glasvezel en het zwart-diamant interieurpakket, die allebei voor het eerst worden geleverd. Daarbij worden de ventilatieopeningen, de middenconsole en de siersdelen op de armsteunen in de portieren voorzien van een hoogglans zwarte afwerking met een verrassende 3D-look. Voor het zwart-diamant effect wordt gebruikgemaakt van een chemisch CVD (Chemical Vapour Deposition) gasprocedé om bij temperaturen rond de 1.000 °C een edelmetalen laag op een glanzend verchroomd oppervlak te verkrijgen. Daarbij reageert het metaal op het oppervlak, om vervolgens een laag te vormen die zeer krasbestendig en vuilafstotend is.

De dagelijkse bruikbaarheid van de Mercedes-AMG GT wordt versterkt door het luchtige gevoel van ruimte. Het goede zich rondom en de genereuze hoofdruimte bewijzen dat sportieve dynamiek en comfort op langere afstanden elkaar niet hoeven te bijten, hoewel het tegendeel in dit segment nog wel eens wordt bewezen. Een groot compartiment in de middenarmsteun, een dubbele bekerhouder en een groot, gemakkelijk toegankelijk dashboardkastje zijn aanvullende elementen die de praktische eigenschappen van de GT onderstrepen. Met 350 liter biedt de bagageruimte plaats aan twee in de lengte danwel breedte geplaatste golftassen. De grote achterklep zorgt voor gemakkelijk in- en uitladen, een uitschuifbare afdekking over de bagageruimte is standaard. De aluminium dwarsbalk achter de stoelen voorkomt dat bagage tijdens hard remmen naar voren kan glijden.