24
juni
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe generatie CLS – stijlicoon met futuristische verlichtingstechnologie

Mercedes-Benz heeft de vierdeurs CLS Coupé en vijfdeurs CLS Shooting Brake verregaand vernieuwd. Beide stijliconen hebben een nieuw, verder verfijnd front gekregen. Het opgewaardeerde interieur van de Coupé en Shooting Brake is voorzien van een groot aantal nieuwe, met de hand vervaardigde details en combineert moderne luxe met gepassioneerde sportiviteit. Ook wat technologische innovaties betreft staan de twee nieuwe CLS-modellen op een uitzonderlijk hoog niveau. De futuristische MULTIBEAM LED koplampen geven een nieuwe dimensie aan de verlichtingstechnologie. Sterke, precieze LED-modules zorgen automatisch voor de best mogelijke verlichting, ongeacht de weg- en verkeerscondities. Tot het pakket geavanceerde technologieën behoren bovendien de 9-traps 9G-TRONIC automatische transmissie, nieuwe krachtige motoren, slim aan elkaar gekoppelde rijassistentie- en veiligheidssystemen en een progressief multimediasysteem met internet. De CLS 63 AMG Coupé en Shooting Brake met maximaal 430 kW (585 pk) zijn het summum in de serie wat vermogen betreft. Alle uitvoeringen zijn tevens standaard voorzien van de uiteenlopende nieuwe ‘Mercedes connect me’ online services.

Tien jaar geleden stond Mercedes-Benz aan de basis van het vierdeurs coupésegment, waarmee het merk zijn leidende rol op het gebied van autodesign onderstreepte. De CLS combineerde voor het eerst de elegantie en dynamiek van een coupé met het comfort en de functionaliteit van een limousine. Het was destijds bovendien de eerste auto die leverbaar was met LED High Performance koplampen, waarmee het model ook op het gebied van verlichting  uitgroeide tot een icoon. In 2012 introduceerde Mercedes-Benz op basis van de CLS de CLS Shooting Brake. Met zijn buitengewone karakter als vijfpersoons sportwagen met een grote achterklep is de CLS Shooting Brake een aantrekkelijke metgezel voor actieve mensen die zich van de massa willen onderscheiden, maar voor wat sportiviteit of bagageruimte betreft geen concessies willen doen.  De CLS Coupé en de CLS Shooting Brake hebben zich sindsdien als echte stijliconen ontpopt en blijven uniek in hun segment.

Het fascinerende design van de CLS-Klasse is te danken aan de combinatie van een lange motorkap, een lage raamlijn met glas zonder raamstijlen en een dynamische, aflopende daklijn. De CLS Shooting Brake biedt bovendien met een bagageruimte van maximaal 1.550 liter extra mogelijkheden voor bagage of sport- en vrijetijdsuitrusting.

Het design van de nieuwste generatie CLS Coupé en CLS Shooting Brake zorgt  voor nog meer dynamiek. Dat is met name te danken aan de nieuwe, expressieve radiatorgrille, een opvallende voorbumper met grote luchtinlaten, MULTIBEAM LED koplampen en nieuwe, licht getinte adaptieve achterlichten.

Nieuwe dimensie in lichttechniek

Beide modellen worden vanaf nu standaard geleverd met volledig-LED koplampen in een nieuw design. De nieuwe MULTIBEAM LED koplampen die door Mercedes-Benz zelf werden ontworpen en ontwikkeld zijn als optie verkrijgbaar. Met deze innovatie schrijft Mercedes-Benz een nieuw hoofdstuk in verlichtingstechnologie. MULTIBEAM LED-technologie combineert de allerbeste eigenschappen op het gebied van verlichting en kan de lichtopbrengst optimaal, direct en automatisch aan nagenoeg iedere verkeerssituatie aanpassen. Bovendien garandeert het systeem onder alle omstandigheden een bijzonder brede en heldere lichtopbrengst om de weg en berm optimaal te verlichten, zonder daarbij tegemoetkomend verkeer te verblinden.

Het Adaptive Highbeam Assist Plus, dat werkt op basis van cameratechnologie, levert de informatie voor het verlichtingssysteem. Wanneer de camera tegemoetkomend verkeer of voorliggers bespeurt, worden alle 24 high-performance LEDS in de matrix lichtbron individueel elektronisch aangestuurd, waardoor specifieke delen van de weg worden gedimd en afgestemd op de specifieke situatie van dat moment. De aansturing van de koplampen koppelt de matrix lichtbron aan de bewezen technologie van het LED Intelligent Light System, om zo de precisie van de huidige lichtbronnen te vergroten en een groot-lichtbundel in een minimale breedte te onderbreken. Daarmee voorkomt het systeem dat andere weggebruikers verblind worden, terwijl bestuurders van de CLS Coupé en CLS Shooting Brake altijd profiteren van de best mogelijke, meest heldere verlichting van de weg en bermranden. De niet-verblindende groot-lichtbundel kan permanent worden ingeschakeld. Daarmee zorgen de nieuwe MULTIBEAM LED koplampen voor een nieuwe dimensie in veiligheid waarvan ook andere weggebruikers profiteren.

Naast de camera achter de voorruit maakt de nieuwe verlichting gebruik van vier aansturingsunits, die 100 keer per seconde het ideale lichtpatroon berekenen en alle 24 high-performance LEDS in iedere LED-module snel en individueel bedienen. Iedere LED is in 255 fasen te dimmen.

Optimaal zicht in bochten en op rotondes

Naast de LED-modules vertrouwt iedere MULTIBEAM LED koplamp ook op een module voor dimlicht, die tot maximaal twaalf graden naar buiten kan draaien. Daarmee krijgt deze unit, die eveneens door een camera wordt aangestuurd, een actieve verlichtingsfunctie met ongeëvenaarde kenmerken. Zo heeft het systeem bijvoorbeeld een previewfunctie die de lichtunit al naar buiten draait voordat de bestuurder de wielen in de juiste richting heeft gedirigeerd. Daarmee zorgt deze technologie al in een vroege fase voor een optimale verlichting van de bocht. De actieve verlichtingsfunctie draait, afhankelijk van de situatie, al vóór het einde van de bocht terug naar de rechtuitpositie. Daarmee biedt het systeem de bestuurder de gelegenheid mogelijke gevaren al bij het insturen en het uitkomen van bochten op te merken. De anticiperende  lichtbundelbesturing biedt hierdoor een extra lichtbereik van 30 tot 60 meter, afhankelijk van de verkeerssituatie.

De rotondeverlichting is eveneens uniek. Die activeert de bochtverlichtingsunits links en rechts al vóór het oprijden van een rotonde om zo in een vroege fase het best mogelijke zicht aan alle kanten te bieden. Het navigatiesysteem levert de informatie over rotondes op de route aan de koplampen.

Warm onthaal: welkom-thuisfunctie

Als charmante, ongebruikelijke functie gebruiken de nieuwe MULTIBEAM LED koplampen hun multifunctionele optische lichtgeleiders niet alleen voor de dagrijverlichting en richtingaanwijzers; ze bezorgen de bestuurder tevens een warm onthaal met een vriendelijke, blauwe verlichting wanneer de auto wordt geopend.

Sportief interieur met moderne luxe

Volop ruimte, sportieve elegantie, een perfecte afwerking en materialen van hoge kwaliteit kenmerken het interieur van de CLS-familie. De nieuwe generatie versterkt deze ambiance door nog meer de nadruk te leggen op  sportiviteit, exclusiviteit en functionaliteit. Het nieuwe 20,3 cm (8 inch)  vrijstaande kleurendisplay in de middenconsole draagt bij aan de geavanceerde uitstraling in het interieur en benadrukt de moderne looks van het dashboard. Andere nieuwe features zijn onder meer een nieuw ontworpen driespaaks sportstuur en een keur aan exclusieve details die de hoge kwaliteit van het interieur zowel visueel als gevoelsmatig kracht bijzetten. Het centrale bedieningspaneel in de middenconsole heeft vier in plaats van de gebruikelijke twee knoppen, waardoor het bedieningsgemak bevorderd wordt. Vijf aantrekkelijke interieurkleuren, zes keuzes voor wat betreft de sierelementen  en uiteenlopende leersoorten worden leverbaar en garanderen een keur aan individualiseringsmogelijkheden.

Ruimte voor persoonlijke voorkeuren

De nieuwe AMG Line Plus vormt een aanvulling op de beschikbare design- en uitrustingslijnen Sportpakket Exterieur en AMG Line, waarmee de mogelijkheden tot individualisering verder worden uitgebreid met een bijzonder sportieve uitvoering die nadrukkelijk de dynamiek en het exclusieve karakter van dit model onderstreept. Een speciaal Nightpakket biedt klanten tegen het einde van het jaar nog meer keuze. Nieuwe interieurdesignpakketten zijn eveneens aan de optielijst toegevoegd.

Zuinige, sportieve motoren

Maximale dynamiek en een voorbeeldig verbruik – dat zijn de sterke punten van de vijf beschikbare motoren voor de nieuwe generatie CLS-Klasse. Alle vijf motoren voldoen aan de Euro 6 normen. Een nieuwe aanwinst in deze klasse is de CLS 220 BlueTEC, voorzien van een viercilinder dieselmotor met vierde-generatie directe common-rail inspuiting, tweetraps turbolading en BlueTEC-technologie. De motor genereert 125 kW (170 pk) en levert een maximumkoppel van 400 Nm. 150 kW (204 pk) en een koppel van 500 Nm zijn de kenmerken van de viercilinder diesel in de CLS 250 BlueTEC. De V6 dieselkrachtbron in de CLS 350 BlueTEC overtreft deze waarden en levert 190 kW (258 pk) en 620 Newtonmeter aan koppel.

Eveneens nieuw is de V6 benzinemotor met turbolading in de CLS 400, met een cilinderinhoud van 3,5 liter en dubbele turbo’s. Dankzij zijn krachtpotentieel en de indrukwekkende trekkracht bij lage toerentallen zet hij nieuwe maatstaven in deze klasse. Vergeleken met zijn voorganger, die over een atmosferische motor beschikte, levert de CLS 400 met 245 kW (333 pk) 20 kW meer. Het koppel nam met 110 Nm toe tot 480 Nm en is beschikbaar over een breed toerengebied, van 1.200 tot 4.000 tpm. De 300 kW (408 pk) en 600 Nm sterke CLS 500 voert wat vermogen betreft de lijst aan.

Binnenkort zijn vier versies (in plaats van twee) beschikbaar met permanente vierwielaandrijving. Deze techniek is nu ook beschikbaar voor de CLS 250 BlueTEC 4MATIC en de CLS 400 4MATIC.

Maximale prestaties en zuinigheid: de AMG 5.5-liter V8 biturbo

Met 410 kW (557 pk) tot 430 kW (585 pk) en 720 tot 800 Newtonmeter behoort de AMG 5.5-liter V8 biturbomotor voor wat betreft vermogen, koppel en brandstofverbruik tot ’s werelds efficiëntste in serie geproduceerde achtcilindermotoren. De CLS 63 AMG met 410 kW (557 pk) en achterwielaandrijving verbruikt 9,9 liter op 100 km (NEDC gecombineerd) (231 gram CO2/km). De versies met 410 kW en AMG 4MATIC vierwielaandrijving en het S-Model met 430 kW (585 pk) en vierwielaandrijving verbruiken met 10,4 en 10,6 liter op 100 km (243 tot 248 gram CO2/km) nauwelijks meer. Alle CLS 63 AMG-varianten voldoen reeds aan de tweede fase van de EU6 emissienormen.

Nieuwe 9-traps automatische transmissie 9G-TRONIC

Geavanceerde technologie komt ook terug in de 9G-TRONIC, ’s werelds eerste 9-traps automaat met hydrodynamische koppelomvormer in het premiumsegment. Deze transmissie wordt gebruikt in de CLS 220 BlueTEC, CLS 250 BlueTEC, CLS 350 BlueTEC en de CLS 500. Deze innovatie steunt op de kracht van de 7G-TRONIC PLUS, de norm op het gebied van efficiëntie, comfort en dynamiek. Met negen voorwaartse versnellingen weet de 9G-TRONIC het brandstofverbruik te beperken en tegelijkertijd het comfort en de wendbaarheid te vergroten.

Typisch Mercedes-Benz: hoog veiligheidsniveau

Om maximale veiligheid voor iedereen beschikbaar te maken, wordt de CLS-Klasse in de toekomst uitgerust met een keur aan nieuwe assistentiesystemen en bestaande systemen waarvan de functionaliteit verder is uitgebreid. Tot de standaarduitrusting behoort onder andere COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, dat kop-staartbotsingen helpt te voorkomen, indien nodig door autonoom  te remmen.

Ook de geavanceerde assistentiesystemen uit de S-Klasse zijn indien gewenst leverbaar op de CLS. Daartoe behoren DISTRONIC PLUS met stuurassistent en Stop&Go Pilot, BAS PLUS met kruispuntassistent, PRE-SAFE® rem met voetgangerherkenning, PRE-SAFE® PLUS, Actieve dodehoekassistent, Actieve spoorassistent, Verkeersbordenassistent, Actieve parkeerassistent met PARKTRONIC inclusief inparkeren in dwars op de rijbaan gepositioneerde parkeervakken en een 360° camera.

Optimaal verbonden

Een compleet nieuwe multimediageneratie in de CLS Coupé en CLS Shooting Brake garandeert intuïtieve bediening, evenals levendige animaties en visuele effecten die alle functies op een duidelijke en aantrekkelijke manier weergeven.

De Audio 20 CD of het optionele COMAND Online infotainmentsysteem zijn beschikbaar in combinatie met het nieuwe 20,3 cm (8 inch) vrijstaande scherm in de middenconsole. Beide bieden de mogelijkheid om onbeperkt het internet op te gaan wanneer de auto stilstaat. Het enige vereiste is een mobiele telefoon met Bluetooth® en data-abonnement. Eveneens nieuw is de nu standaard geleverde, geïntegreerde Media Interface om een iPod® en iPhone® aan te kunnen sluiten.

Aanvullend op COMAND Online kunnen Mercedes-Benz Apps als Weather, GoogleTM Local Search met StreetView en Panoramio, bestemming/route download en Facebook worden gebruikt. Audio en video kunnen vanaf verschillende bronnen worden afgespeeld, onder andere via Bluetooth®, vanaf een Apple iPod® en iPhone®, vanaf een SD-kaart, een USB of CD/DVD. COMAND Online voorziet daarnaast ook in het LINGUATRONIC stembedieningsysteem; digitale TV/radio-ontvangst is beschikbaar als optie.

Navigatie moderne stijl

In de uitvoering met voorbereiding kan het basis Audio 20 CD systeem worden aangevuld met het gebruiksvriendelijke Garmin® MAP PILOT navigatiesysteem. Tot de sterke eigenschappen behoren 3D-weergave met een exacte weergave van straten en gebouwen, en fotorealistische kruising- en rijbaanassistenten. De navigatiesoftware en kaartgegevens worden opgeslagen op een SD-kaart die eenvoudig in de daartoe bestemde uitsparing van de Audio 20 CD met Garmin® MAP PILOT voorbereiding gestoken kan worden.

COMAND Online met snelle 3D navigatie vanaf een harde schijf, topografische kaartweergave, fotorealistische 3D-gebouwen en 3D-kaartrotaties evenals een weergave op basis van NASA satellietbeelden biedt een rijke navigatie-ervaring. Tot de mogelijkheden behoren een geanimeerd kompas en Google Maps-weergave op het beeldscherm. Het navigatiesysteem verschaft tevens realtime informatie over de situatie op de wegen en wanneer het  verkeersinformatie in COMAND Online via het internet met behulp van de Live Traffic Information service ontvangt.

Standaard bellen via Bluetooth® met HD Voice mogelijkheid

Het basis Audio 20 CD systeem en COMAND Online ondersteunen beide HD Voice basistelefonie, waarbij de mobiele telefoon via een gestandaardiseerde Bluetooth® interface met de auto wordt verbonden. HD Voice zorgt voor een veel betere stemkwaliteit. In de toekomst kan het hoge-snelheid LTE-netwerk ook worden gebruikt via een compatible smartphone met een bijpassend abonnement.

Mercedes connect me – nieuwe online verbinding met de auto

Met de nieuwe generatie CLS-Klasse wordt in Europa onder de naam ‘Mercedes connect me’ tevens een nieuw pakket aan services gelanceerd. Mercedes-Benz noodhulp en ongeval-, onderhoud- en pechmanagement zijn bijvoorbeeld voorhanden via een standaard gemonteerde KOM-module in de auto voorzien van een eigen SIM-kaart. Tevens kunnen klanten via het internet en ‘connect.mercedes.me’ op elk willekeurig moment en vanaf elke locatie verbinding zoeken met hun auto, bijvoorbeeld om de resterende brandstofvoorraad te raadplegen.