11
maart
2024
|
10:46
Europe/Amsterdam

Nieuwe combinatie van performance en efficiëntie: de Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+

  • Combinatie van 3,0 liter zescilinder en elektromotor met 430 kW (585 pk) systeemvermogen
  • Hybrid-systeem combineert performance, rijdynamiek en efficiëntie
  • Volledig elektrisch rijden tot ruim 100 km mogelijk
  • Volgende actieradius-hybrid van Mercedes-AMG na de GLE 53 HYBRID 4MATIC+

Met de nieuwe Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+ als Limousine en Estate (energieverbruik gewogen, gecombineerd: 26,7-24,1 kWh/100 km plus 1,1-0,8 l/100 km, brandstofverbruik bij ontladen accu 9,5-8,6 l/100 km), CO₂-emissie gecombineerd, gewogen: 24-19 g/km, CO2-klasse gewogen, gecombineerd: B, CO2-klasse bij ontladen accu: G) presenteert het performance- en sportwagenmerk uit Affalterbach nog twee plug-in hybrids. Ze combineren een uitstekende performance en rijdynamiek met een grote elektrische actieradius.

“De E-Klasse is al tientallen jaren een van onze populairste modellen. Met de nieuwe E 53 HYBRID willen we hierop voortbouwen: het voertuig biedt AMG-typisch rijplezier met een uitstekende respons, een geweldige rijdynamiek en een sportief design. Als plug-in hybrid combineert de E 53 HYBRID gebalde performance met efficiëntie. Dankzij de grote elektrische actieradius kunnen veel dagelijkse ritten volledig elektrisch worden afgelegd. Tegelijkertijd wordt het voertuig geleverd met een uitgebreide standaarduitrusting, waaronder volledig variabele vierwielaandrijving en actieve achterasbesturing.”
Michael Schiebe, CEO van Mercedes-AMG GmbH en Hoofd Divisies
Mercedes-Benz G-Klasse en Mercedes-Maybach

De combinatie van de 3,0 liter zescilinder lijnmotor en de permanent bekrachtigde synchrone elektromotor zorgt voor een maximum systeemvermogen van 430 kW (585 pk) [met RACE START: 450 kW/612 pk] en een maximum systeemkoppel van 750 Nm. De rijprestaties zijn dienovereenkomstig dynamisch: de acceleratie van 0-100 km/h vergt 3,8 seconden (Limousine met RACE START, onderdeel van het optionele AMG DYNAMIC PLUS-pakket). De topsnelheid is elektronisch begrensd op 280 km/h (Limousine met optioneel AMG Driver's Package). Volledig elektrisch rijden is tot 140 km/h mogelijk.

Om ruimte te besparen is de 120 kW elektromotor geïntegreerd in de AMG SPEEDSHIFT TCT 9G-transmissie. De hoge vermogensdichtheid van de hybrid-krachtbron wordt bereikt door de synchrone technologie van de permanent bekrachtigde interne rotor. Het maximumkoppel van 480 Nm van de elektromotor is beschikbaar vanaf de eerste omwenteling en zorgt al bij het wegrijden voor een grote souplesse. De 400V tractieaccu heeft een bruto capaciteit van 28,6 kWh en is achterin onder de bagageruimtebodem geplaatst. De dagelijks bruikbare energie-inhoud is met 21,22 kWh geringer, omdat een deel van de energie altijd wordt gereserveerd voor boosten en dus voor dynamisch rijden. Desondanks maakt de HV-accu een elektrische actieradius van meer dan 100 km mogelijk.

Voor het laden met wisselstroom is een 11 kW boordlader aanwezig. Daarnaast is optioneel een 60 kW DC-snellader voor gelijkstroom leverbaar. Hiermee kan de accu in ongeveer 20 minuten van 10 tot 80 procent worden geladen. Het recuperatievermogen bedraagt maximaal 120 kW. In de modus DAuto selecteert het systeem automatisch het niveau van het recuperatievermogen afhankelijk van de verkeerssituatie. Als de bestuurder zelf invloed wil uitoefenen op het recuperatievermogen, dan kan dat in drie standen met behulp van paddles achter het stuurwiel. In de modus D- ervaart de bestuurder de ‘one-pedal-feeling’: als de voet van het gaspedaal wordt gehaald, remt het voertuig volledig elektrisch zo sterk af, dat de hydraulische voetrem vaak niet eens nodig is.

De basis voor de sportieve en efficiënte aandrijving wordt gevormd door de beproefde 3,0 liter zes-in-lijn AMG-turbomotor. In de E 53 HYBRID 4MATIC+ levert deze een vermogen van 330 kW (449 pk). Vergeleken met de vorige uitvoering in de E 53 van de W213-serie betekent dit een toename van 10 kW (14 pk). Tal van software- en hardwaremaatregelen dragen bij aan het hogere prestatieniveau. Hiertoe behoren een nieuwe twin-scroll uitlaatgasturbo met een hogere laaddruk (1,5 bar in plaats van 1,1 bar zoals voorheen). De update omvat ook nieuw geprogrammeerde software, een extra frontkoeler en een wielkastkoeler. Het resultaat: de 3,0 liter motor reageert spontaan op commando’s van het gaspedaal en biedt daardoor een zeer dynamische respons.

Versterkte carrosserie met tal van verstijvingsmaatregelen

Om rekening te houden met het hoge dynamische potentieel van de aandrijflijn, is de carrosserie herzien met tal van verstijvingsmaatregelen. Een veerpootbrug tussen de veerpootbevestigingen van de voorwielophanging maakt het front stijver en daarmee een grotere dwarsdynamiek mogelijk. Het afschuifpaneel onder de motor verhoogt de stuurprecisie door geringere torsie van de vooras. Het is via extra dwarsverbindingen verbonden met de langsdragers. Op de achteras zorgen extra dwarsverbindingen van de langsdragers naar achteren toe voor meer stabiliteit en rijprecisie.

AMG- en hybrid-specifieke designelementen

De nieuwe Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+ is te herkennen aan vele speciale designelementen. De AMG-specifieke grille met verticale lamellen is standaard verlicht. Bredere voorspatschermen (+11 mm vergeleken met de Mercedes-Benz E-Klasse) maken plaats voor de grotere spoorbreedte op de vooras. De krachtig gevormde buitenste luchtinlaten, elk met twee verticale vinnen, en de centrale A-wing kenmerken de AMG-specifieke voorskirt. De grote centrale onderste inlaat leidt de lucht naar de extra AMG-frontkoeler. Er is ook een externe opening voor de wielkastkoeler.

Het zijaanzicht wordt gekenmerkt door vloeiend gevormde oppervlakken zonder naden of randen en verzonken portiergrepen. AMG-specifieke dorpelverbreders verbinden de twee wielkasten visueel. De lichtmetalen velgen, die bijna strak op de carrosserie aansluiten, stralen kracht en dynamiek uit. De smalle, horizontaal verbonden led-achterlichten met duidelijke en markante graphics in gestileerde Mercedes-ster-signatuur zijn nauwkeurig geïntegreerd in de krachtige achterzijde. Dit geeft het voertuig structuur en benadrukt de breedte. De finishing touch wordt gevormd door de AMG-spoilerrand op de achterklep (Limousine) en de AMG-achterskirt met diffusor en twee ronde, dubbele uitlaatsierstukken links en rechts.

Hybrid-specifieke badges op de voorspatschermen en aan de achterzijde verwijzen naar de geëlektrificeerde aandrijflijn. De E 53 HYBRID 4MATIC+ wordt standaard geleverd met 19” lichtmetalen velgen. Optioneel zijn 20” lichtmetalen velgen en 21” gesmede velgen leverbaar.

Exclusief sierdeel, optioneel Superscreen met voorpassagiersscherm

Het cockpitdesign imponeert met een harmonieuze totaalindruk. Standaard beschikt de E 53 HYBRID over een specifiek, van achteren verlicht sierdeel van grijs openporig essenhout met AMG-logo. Optioneel is het MBUX Superscreen met voorpassagiersscherm leverbaar. Het MBUX multimediasysteem biedt AMG-specifieke weergaven en functies, evenals de extra, exclusieve menu-content AMG Performance en AMG TRACK PACE (optie). Daarbij komen nog de hybrid-specifieke weergaven en functies. Dit omvat het laadmenu en displays in het combi-instrument en op het multimediascherm. Deze geven informatie over onder andere de laadstatus en temperatuur van de HV-accu en de elektrische actieradius.

Tot de standaarduitrusting behoren elektrisch verstelbare AMG-sportstoelen. Deze zijn bekleed met lederlook ARTICO/microvezel MICROCUT met rode contrastsiernaden in combinatie met een specifiek AMG-dessin. Optioneel zijn elektrisch verstelbare AMG Performance-stoelen leverbaar. De basisuitrusting omvat ook het AMG Performance-stuurwiel in nappaleder met AMG-stuurwieltoetsen.

Volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+

De standaard vierwielaandrijving zorgt voor een optimale tractie. Het garandeert een hoge mate van rijstabiliteit en rijveiligheid op zowel droge als natte of besneeuwde wegen. Een elektromechanisch geregelde koppeling verdeelt de aandrijfkracht in elk rijprogramma variabel over de voor- en achteras. Dit zorgt altijd en onder alle rijomstandigheden voor een maximale tractie, rijdynamiek en veiligheid.

Nieuw ontwikkeld en afgestemd AMG RIDE CONTROL-onderstel met adaptief verstelbare demping

Het staalgeveerde AMG RIDE CONTROL-onderstel met adaptief verstelbare demping is door het AMG-ontwikkelingsteam met nieuwe hard- en software speciaal ontwikkeld en afgestemd op de vereisten van de E 53 HYBRID 4MATIC+. Dit zorgt voor een uitgebalanceerde combinatie van voldoende akoestische isolatie voor volledig elektrisch rijden in combinatie met een AMG-specifiek, zeer sportief karakter. De onafhankelijke vooras heeft een grotere spoorbreedte dan het Mercedes-Benz model. Op de achteras zorgen de stijvere elastokinemetica van de rubbersteunen, die de onafhankelijke draagarmen met de assteun verbinden, voor een grotere spoor- en camberstabiliteit.

De stalen vering met sportieve veer/demper set-up en adaptief verstelbare tweekleps demping combineert een hoge rijdynamiek met een zeer goed afrolcomfort. De demping op elk wiel past zich aan de rijsituatie en het wegdek aan. Dit gebeurt snel en nauwkeurig met behulp van aparte kleppen voor de trek- en compressierichtingen in de dempers. De karakteristiek van de demper kan van tevoren worden geselecteerd in drie niveaus: ‘Comfort’, ‘Sport’ en ‘Sport+’, waardoor een duidelijk merkbaar onderscheid mogelijk is tussen hoog langeafstandscomfort en sportieve rijdynamiek.

Ook de software is opnieuw geprogrammeerd. De op de hybrid-aandrijving aangepaste afstemming van het onderstel, het ESP®, de volledig variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC+ en de besturing maakt een evenwichtige en veilige, maar ook dynamische en soevereine rijervaring mogelijk.

Het high-performance AMG-sportremsysteem beschikt over inwendig geventileerde remschijven in de maat 370 x 36 mm op de vooras en vaste remklauwen met vier zuigers. Op de achteras zijn remschijven in de maat 360 x 26 mm gemonteerd met zwevende remklauwen met één zuiger.

Een andere hightech uitrusting is de intelligente, elektromechanische rembekrachtiger. Deze zorgt ervoor dat het remsysteem op zeer efficiënte wijze elektrische recuperatie combineert met het hydraulische remsysteem. Afhankelijk van de rijsituatie en de rembehoefte regelt het vacuümonafhankelijke remsysteem automatisch de flexibele overgang tussen hydraulisch remmen en elektrisch recupereren. Hierdoor kan het maximale recuperatievermogen vaker en over een langere periode worden bereikt. Daartoe vermindert het systeem vermindert op variabele wijze het remvermogen van het hydraulische remsysteem, zelfs bij een constante pedaaldruk, om een hoog niveau van recuperatie te behouden naarmate de snelheid afneemt. De bestuurder merkt niets van deze automatische verandering.

Standaard actieve achterasbesturing combineert stabiliteit en wendbaarheid

Afhankelijk van de snelheid sturen de achterwielen in tegengestelde richting van de voorwielen (tot 100 km/h) of in dezelfde richting (boven 100 km/h). Het systeem maakt dus zowel een wendbaar als een stabiel rijgedrag mogelijk. De toespoorverandering bedraagt 0,7 graden (parallel sturen) tot 2,5 graden (tegengesteld sturen).

AMG-rijprogramma’s met een brede spreiding

Van efficiënt tot dynamisch: de AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s zijn nauwkeurig afgestemd op de aandrijftechniek van de plug-in hybrid. Ze passen belangrijke parameters aan, zoals de respons van de aandrijving en transmissie, de stuurkarakteristiek, de ondersteldemping of de sound. Naast de bekende rijprogramma’s ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Sport+’, ‘Slippery’ en ‘Individual’ zijn er in de nieuwe Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+ twee hybrid-specifieke rijprogramma’s toegevoegd: ‘Electric’ en ‘Battery Hold’.

De geëlektrificeerde 53 start geruisloos in het rijprogramma ‘Electric’ waarbij standaard de elektromotor wordt ingeschakeld. Het pictogram ‘Ready’ in het combi-instrument geeft aan dat het voertuig klaar is om weg te rijden. In het rijprogramma ‘Electric’ wordt volledig elektrisch gereden met de 120 kW (163 pk) elektromotor die een actieradius tot ruim 100 kilometer biedt. Als het laadniveau van de accu te laag is of als de bestuurder tussentijds meer vermogen vraagt en het drukpunt van het haptische gaspedaal overschrijdt, schakelt de intelligente bedrijfsstrategie automatisch over: de verbrandingsmotor start en neemt de aandrijving naar behoefte over.

In het rijprogramma ‘Battery Hold’ werken de verbrandingsmotor en de elektromotor gecoördineerd samen, afhankelijk van de situatie. Deze bedrijfsstrategie houdt het laadniveau van de accu vrijwel constant. De inzet van de elektromotor is beperkt en geoptimaliseerd voor een laag energieverbruik. De energiebalans wordt weer in evenwicht gebracht door de recuperatie. Door simpelweg het rijprogramma te wijzigen, kunnen bestuurders zelf bepalen wanneer ze de acculading weer volledig willen gebruiken, bijvoorbeeld voor rijden in een binnenstad.

AMG DYNAMIC PLUS-pakket

Het optionele AMG DYNAMIC PLUS-pakket bundelt technische en visuele details, voor een nog emotionelere rijervaring.

·       Het AMG Performance-stuurwiel in nappaleder/microvezel MICROCUT met stuurwieltoetsen voor een snelle bediening van de rijprogramma’s en andere rijdynamische instellingen.

·       Een groter high-performance composietremsysteem aan de voorzijde met remschijven in de maat 390 x 36 mm en vaste remklauwen met zes zuigers.

·       De remklauwen zijn rood gelakt en onderstrepen visueel het sportieve karakter.

·       Het elektronisch geregelde sperdifferentieel op de achteras zorgt voor een nog betere tractie uit bochten, meer rijstabiliteit en een lastverdeling zonder vermogensverlies onder alle rijomstandigheden.

·       De dynamische motorsteunen maken een sportieve of comfortabele aansluiting van de motor op de carrosserie mogelijk. Ze bestaan uit twee in elkaar grijpende cilinders die verbonden zijn met een speciale  vloeistof die van samenstelling verandert met behulp van magnetische velden. Als de trillingen van de motor zo min mogelijk op de carrosserie moeten worden overgebracht voor een maximaal comfort, wordt de zescilinder lijnmotor op bijzonder soepele wijze verbonden met het voertuig. De magneet in de lagers wordt dan uitgeschakeld. Als de motor zo stijf mogelijk met de carrosserie moet worden verbonden voor dynamisch rijden, wordt het magneetveld continu verhoogd en wordt de verbinding stijver. In de E 53 HYBRID 4MATIC+ optimaliseren de actieve lagers met name de spreiding tussen sportiviteit en comfort.

·       Met de RACE START-functie wordt de optimale sprint vanuit stilstand bereikt. In RACE START haalt de aandrijftechniek alles uit de kast om de best mogelijke acceleratie te realiseren. Hiervoor spreekt de software het volledige vermogen en het koppel van de elektromotor (120 kW) en de verbrandingsmotor (330 kW) aan.

Speciaal model ‘Edition 1’ met uitgebreide uitrusting

De nieuwe E 53 HYBRID 4MATIC+ kan vanaf de introductie een jaar lang als exclusieve ‘Edition 1’ worden besteld in de lakken MANUFAKTUR alpinegrijs uni of MANUFAKTUR opaalwit magno. Een folie met sierstrepen in zwart maakt de flanken optisch langer. De 21” kruisspaaks gesmede AMG-velgen zijn matzwart met glansgedraaide velgrand. De wielnaafdoppen zijn voorzien van een ‘Edition’-label met lauwerkrans. De zwarte remklauwen met witte AMG-logo's passen ook bij de donkere look.

Het AMG-nightpakket exterieur en het AMG-nightpakket exterieur II zijn ook aan boord. Elementen zoals de frontsplitter en de sierlijsten op de bovenkant van de portieren en op de ruitframes zijn hier uitgevoerd in hoogglanzend zwart. Samen met de dubbele uitlaatsierstukken in hoogglanzend zwart zorgt dit voor sterke contrasten. Daarnaast is er het warmtewerende, donkergetinte glas voor de achterruit en de achterzijruiten. Het AMG-nightpakket II omvat elementen in zwartchroom, namelijk de spijlen en het frame van de grille en de sierelementen en badges op de voorspatschermen. Daarnaast zijn de portiergrepen, de sierlijst op de achterklep, de typeaanduiding en de Mercedes-ster aan de achterzijde ook in zwartchroom uitgevoerd.

De dynamisch visuele indruk wordt verder versterkt door het AMG-carbonpakket exterieur. Het pakket bevat onder meer buitenspiegels in carbonlook. Bij de Limousine is de spoilerrand op de achterklep van carbon. De speciale AMG-tankdop in zilverchroom met opschrift ‘AMG’ benadrukt de speciale status van de edition.

Het interieur wordt gekenmerkt door het contrast van zwart en geel. De AMG Performance-stoelen ogen zeer elegant met bekleding in zwart nappaleder met gele siernaden en opschrift ‘Edition 1’ op de voorste hoofdsteunen. Ze versterken de sportieve look, net als de veiligheidsgordels in geel en de exclusieve sierdelen in AMG-carbon met gele siernaden. Het AMG Performance-stuurwiel in nappaleder/microvezel MICROCUT met gele siernaden en de AMG-instaplijsten met geel verlicht opschrift ‘AMG’ passen hier perfect bij. De finishing touch wordt gevormd door de exclusieve gravure ‘Edition 1’ in de middenconsole en de specifieke AMG-vloermatten met gele siernaden en opschrift ‘Edition 1’. Het MBUX Superscreen met voorpassagiersscherm is eveneens standaard.

Om hun waardevolle voertuig te beschermen, ontvangt elke klant een op maat gemaakte AMG-indoor car cover met ‘Edition1’-logo. Met zijn ademende buitenkant van scheurbestendig kunstvezelweefsel en de antistatische binnenstof van flanel beschermt deze het voertuig in de garage tegen stof en krassen.

De technische gegevens

  

Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+ 
Limousine

Mercedes-AMG E 53 HYBRID 4MATIC+ 
Estate

Cilinderaantal/-opstelling 

6/lijn

6/lijn

Cilinderinhoud

cm3

2.999

2.999

Systeemvermogen

kW/pk

430/585 (met RACE START[1] : 450/612)

430/585 (met RACE START: 450/612)

Systeemkoppel (Nm)

Nm

750

750

Max. vermogen verbrandingsmotor

kW/pk

330/449

330/449

bij

t/min

5.800-6.100

5.800-6.100

Max. koppel verbrandingsmotor

Nm

560

560

bij

t/min

2.200-5.000

2.200-5.000

Max. vermogen elektromotor

kW

120

120

Max. koppel elektromotor

Nm

480

480

Totale geïnstalleerde/beschikbare accucapaciteit

kWh

28,6/21,22

28,6/21,22

Acceleratie 0-100 km/h[2]

sec.

4,0/3,8

4,1/3,9

Topsnelheid[3]

km/h

250/280

250/275

Topsnelheid elektrisch

km/h

140

140

Energieverbruik (gewogen, gecombineerd)

kWh/100 km

plus l/100 km

25,9-24,1

1,0-0,8

26,7-25,0

1,1-0,9

Brandstofverbruik bij ontladen accu (gecombineerd)[4]

l/100 km

923-8,6

9,5-8,8

CO2-emissie gecombineerd, gewogen (WLTP)

g/km

23-19

24-21

CO2-klasse (gewogen, gecombineerd)/ bij ontladen accu 

B/G

B/G

Elektrische actieradius (EAER, WLTP)

km

93-101

90-97


 


[1] Onderdeel van het optionele AMG DYNAMIC PLUS-pakket.

[2] Zonder/met optioneel AMG DYNAMIC PLUS-pakket.

[3] Elektronisch begrensd (zonder/met optioneel AMG Driver’s Package).

[4] Alle informatie is voorlopig en werd intern bepaald volgens de certificatiemethode ‘WLTP-testprocedure’. Tot op heden zijn er geen bevestigde waarden van een officieel erkende testorganisatie, een EG-typegoedkeuring of een certificaat van overeenstemming met officiële warden voorhanden. Afwijkingen tussen de informatie en de officiële waarden zijn mogelijk.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG maakt deel uit van de Mercedes-Benz Group AG met in totaal ongeveer 166.000 medewerkers wereldwijd en is verantwoordelijk voor de activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens, bestelwagens en voertuiggerelateerde services. De onderneming heeft de ambitie om toonaangevend te zijn op het gebied van elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, G-Klasse met hun volledig elektrische modellen alsmede producten van het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van 's werelds grootste fabrikanten van luxe personenwagens. In 2023 werden circa 2 miljoen personenwagens en 447.800 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met meer dan 30 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt en breidt de onderneming zijn wereldwijde accuproductienetwerk op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van een duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzame bedrijfsstrategie van de Mercedes-Benz Group. De onderneming neemt daarmee de verantwoordelijkheid voor de economische, ecologische en sociale effecten van zijn bedrijfsactiviteiten en kijkt daarbij naar de gehele waardeketen. Als internationale onderneming behoren gelijke kansen, diversiteit, openheid en respect tot de fundamentele overtuigingen van Mercedes-Benz. Dat laten we zien in onze manier van denken, handelen en communiceren. In principe gelden alle gekozen termen uiteraard voor alle geslachten en identiteiten.