31
maart
2010
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nieuw uiterlijk, zuinigere motoren, nog meer comfort: Nog meer ruimte voor veelzijdigheid en efficiency: de nieuwe generatie R-Klasse

Op de autotentoonstelling van New York (2-11 april) viert de nieuwe generatie Mercedes-Benz R-Klasse zijn wereldpremière. Hij springt in het oog door een nog markanter ‘gezicht’ en een luxueuzer interieur. Ook op het gebied van efficiency maakt de nieuwe R-Klasse wederom een stap: alle motoren zijn krachtiger en (vooral) beduidend zuiniger dan hun voorgangers – de R 300 CDI BlueEFFICIENCY bijvoorbeeld is goed voor een gemiddelde van slechts 7,6 l/100 km.

De nieuwe generatie R-Klasse behoudt zijn markante lijnvoering, maar er zijn wel nieuwe accenten gezet. Vooral het front is sterk gewijzigd. De combinatie van scherp gesneden koplampunits, nieuwe bumpers en een krachtige grille, benadrukt de breedte van de R-Klasse en voegt zo een extra vleugje dynamiek toe. De optionele LED-dagrijverlichting versterkt dit effect nog eens. Het profiel van de R-Klasse is nagenoeg ongewijzigd, maar ook hier zorgen diverse details zoals gewijzigde buitenspiegels en nieuwe wielen voor frisse accenten. Bovendien zijn er diverse nieuwe exterieurkleuren beschikbaar waaronder het sprankelende ‘diamond white.’

Krachtiger en zuiniger

De dieselmotoren van de nieuwe generatie R-Klasse presteren beter dan hun voorgangers, maar ze zijn vooral zuiniger geworden. De R 300 CDI BlueEFFICIENCY bijvoorbeeld, neemt genoegen met 7,6 l/100 km. Desondanks bedraagt zijn topsnelheid 215 km/h en sprint hij in 9,5 seconden van 0-100 km/h. De nieuwe R 350 CDI 4MATIC op zijn beurt koppelt het prestatievermogen van een V8 (top 223 km/h, 0-100 in 7,6 s) aan het verbruik van een V6 (8,5 l/100 km). De nieuwe generatie R-Klasse is er ook als R 350 BlueTEC 4MATIC. Deze uitvoering beschikt over zeer gevanceerde dieseltechnologie waarbij het onschadelijke additief AdBlue bijdraagt aan het sterk terugdringen van de emissies van schadelijke stoffen en dan met name stikstofoxiden (NOx). Hierdoor voldoet de R 350 BlueTEC 4MATIC nu al aan de Euro 6-emissienorm die in 2014 van kracht wordt. Ten opzichte van zijn voorganger is de R 350 BlueTEC 4MATIC ook nog eens zuiniger geworden. Het gemiddelde verbruik van het nieuwe model bedraagt 8,4 l/100 km. De nieuwe generatie R-Klasse is er uiteraard ook met benzinemotoren. Er is keus uit twee V6-modellen (R 300 met 170 kW/231 pk en R 350 met 200 kW/272 pk) en een V8: de R 500 met 285 kW/388 pk.

Veelzijdigheid als kerneigenschap

De R-Klasse is en blijft de maatstaf als het gaat om veelzijdigheid. Hij is er met normale en lange wielbasis. Beide worden standaard geleverd met vijf zitplaatsen, maar er zijn ook configuraties met zes of zeven zitplaatsen mogelijk. Daarbij biedt de R-Klasse met neergeklapt meubilair (tweede en/of derde zitrij) een indrukwekkende bagageruimte: maximaal 1.950 liter voor de versie met normale wielbasis en maar liefst 2.385 liter voor de versie met verlengde wielbasis. Alle vijfzits-uitvoeringen hebben een extra bagagevak onder de laadvloer en de optionele EASY PACK-achterklep is met behulp van de afstandsbediening te sluiten of te openen. Het toch al ruimtelijke gevoel in het interieur kan nog eens worden versterkt door het optionele panoramische schuifdak. Nieuw voor de R-Klasse is de mogelijkheid om een two-tone interieur te bestellen. Daarbij gaat de basiskleur (almond beige) vergezeld van contrasterend mocha brown. Ook de combinatie alpaca grey/dark basalt grey is mogelijk. Bij de keuze voor handbewerkt ARTICO-leder, wordt de ‘piping’ van de stoelbekleding uitgevoerd in een contrasterende kleur.

Complete veiligheid

Als geen andere auto combineert de R-Klasse comfort en veiligheid van het hoogste niveau. Hij wordt bijvoorbeeld standaard geleverd met vooruitstrevende veiligheidsvoorzieningen als PRE-SAFE, acht airbags, crashactieve NECK-PRO-hoofdsteunen, adaptieve remlichten, THERMATIC-airconditioning en een AUX-audioaansluiting in het dashboardkastje. Tot de opties behoren innovatieve comfort- en veiligheidsverhogende zaken als DISTRONIC (adaptieve cruise control) , AIRMATIC-luchtvering, ADS (adaptieve demping), Blind Spot Assist (blindehoekassistent) en een achteruitrijcamera die achteruit inparkeren (nog) makkelijker maakt.

De nieuwe generatie R-Klasse wordt in september op de Nederlandse markt verwacht – de prijzen zijn nog niet bekend.