23
februari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuw uiterlijk, nieuwe naam, maar dezelfde uitdaging voor Mercedes-AMG Petronas Motorsport in 2017

Samenvatting
  • Exclusieve online presentatie nieuwe racewagen F1 W08 EQ Power+ vanuit Silverstone

  • Première van EQ Power+, de nieuwe aanduiding voor alle toekomstige plug-in hybrids van Mercedes-AMG

  • Nieuw kleurenschema met elektrisch-blauwe visuele weergave kenmerkend voor hybride aandrijving

  • Testprogramma Lewis Hamilton en Valtteri Bottas begint volgende week

Met de presentatie van de nieuwe F1 W08 EQ Power+ vanuit Silverstone verrichtte Mercedes-AMG Petronas Motorsport vandaag de aftrap voor het Formule 1-seizoen 2017. Fans kregen de nieuwe racewagen voor het eerst te zien door middel van een 360° live-uitzending via Facebook, YouTube en de website van het team. Die aanpak past perfect binnen het fanconcept van het team, dat de socialmediacommunity van Mercedes-AMG Petronas Motorsport met ruim 14 miljoen volgers tot de grootste in de Formule 1 heeft gemaakt. De presentatie vond plaats in het kader van een dag voor filmopnamen op het 2,96 km korte International Circuit in Silverstone, waar Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hun eerste ronden met de nieuwe bolide aflegden. Volgende week begint het uitgebreide testprogramma in Barcelona.

De F1 W08 EQ Power+ werd volledig nieuw ontwikkeld met het oog op de drastisch gewijzigde aerodynamicaregels, die vanaf het seizoen 2017 van kracht zijn. De mogelijkheden die dat biedt op performancegebied werden volledig benut. Daarmee zouden de racewagens dit jaar tot de snelste in de historie van de Formule 1 kunnen behoren, maar tegelijkertijd is er nog ruimte voor verdere ontwikkeling in de loop van het seizoen. Vanwege de nieuwe reglementen kon slechts 17 procent van de componenten van het voorgaande model voor de nieuwe Formule 1-bolide worden overgenomen. Dit jaar zijn voor alle teams de mogelijkheden voor tests in de windtunnel gebonden aan een maximum van 65 sessies per week. Bij de voor- en achtervleugel, de bodemplaat en de ‘barge boards’ voor de zijskirts werden de belangrijkste aerodynamische aanpassingen aan de nieuwe racewagen gerealiseerd.

De aandrijflijn M08 EQ Power+ is de vierde fase in de turbo-hybride generatie. De ‘power unit’ is bestand tegen de aanzienlijk zwaardere fysieke belastingen op grond van de nieuwe regels. Daarnaast is het doel om optimaal gebruik te maken van potentiële vermogensontwikkeling. Ook de aandrijflijn werd voor het nieuwe seizoen verder geoptimaliseerd. Het afschaffen van het zogeheten ‘token’-systeem voor nieuwe ontwikkelingen biedt de technici voortaan meer vrijheid bij het vinden van nieuwe oplossingen. Naast een grotere efficiëntie werd ook gewerkt aan een langere levensduur, want het reglement laat voor het seizoen 2017 nog maar vier ‘power units’ per coureur toe.

Toto Wolff zei bij de onthulling van de nieuwe racewagen: “Het nieuwe reglement voor 2017 werd ontwikkeld om met behulp van een grote stijging van de aerodynamische performance de snelste Formule 1-racewagens ooit te bouwen. Voor de coureurs moeten ze moeilijker te besturen zijn en hopelijk zien ze er voor de fans spectaculairder uit. De eerste races moeten dit uitwijzen, maar het ziet ernaar uit dat we dit doel hebben bereikt.”

Nieuwe naam voor hybride technologie bij Mercedes-AMG

Tegelijk met de nieuwe racewagen debuteert ook een nieuwe aanduiding, die in alle modelseries van Mercedes-AMG en Mercedes-Benz zal worden toegepast. ‘EQ’ staat voor ‘elektrische intelligentie’ en vanaf de komende facelift van de S-Klasse krijgen alle toekomstige plug-in hybrid modellen van Mercedes-Benz de aanduiding ‘EQ Power’. De nieuwe F1 W08 Hybrid EQ Power+ is de eerste Mercedes-AMG met de aanduiding ‘EQ Power+’, die voor alle Mercedes-AMG Performance hybride modellen zal worden toegepast. De technologie wordt ook zichtbaar gemaakt in het kleurenschema van de nieuwe Formule 1-bolide, waarbij de blauwe kleur van de voorvleugel tot aan de uiteinden van de zijskirts staat voor het verloop van de luchtstroom.

Een van de grootste veranderingen in het team voor het nieuwe seizoen is de komst van Valtteri Bottas, die in 2017 de pas vierde coureur in de ‘Silver Arrows’ van de nieuwe generatie wordt. Zijn teamgenoot is drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. “Ik had een fantastische winter en een spannende trainingstijd. Ik ben beter dan ooit voorbereid om samen te werken met mijn teamgenoot en onze relatie met mijn ervaring en rijpheid te verrijken”, zei Hamilton over zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ook Valtteri Bottas kijkt uit naar de samenwerking met het voor hem nieuwe team. “Dit is voor mij het begin van een nieuw hoofdstuk in mijn carrière: nieuwe regels, een nieuw team, een nieuwe auto. Ik heb er lang op gewacht, met deze bolide de baan op te mogen. Sinds ik voor Mercedes-Benz heb getekend, was het voor mij een intensieve winter, maar we hebben geprobeerd om de beschikbare tijd zo goed mogelijk te benutten. Tijdens de vierdaagse testweek van volgende week in Barcelona komen Hamilton en Bottas op alle dagen afwisselend ’s morgens of ’s middags in actie.