13
februari
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nieuw infotainment voor de E-Klasse

Mercedes-Benz heeft de E-Klasse in detail verder ontwikkeld. De belangrijkste noviteit van de generatie 2015 is nieuwe, voor internet geschikte telematica met krachtige multimedia-apparaten en navigatiesystemen. Hiermee kunnen vele mogelijkheden van de moderne communicatietechniek comfortabel worden benut.

Met de nieuwe telematicageneratie sluit Mercedes-Benz aan op de zich snel ontwikkelende communicatie- en mediatechnologie. Het moderne multimediasysteem COMAND Online van de E-Klasse is met een mobiele telefoon met Bluetooth®-functie en data-optie geschikt voor internet. Wanneer de auto stilstaat kan vrij op internet worden gesurft en tijdens het rijden kan onbeperkt gebruik worden gemaakt van de Mercedes-Benz apps zoals  'Mercedes-Benz Radio' en 'Service Mercedes-Benz'.

De E-Klasse heeft standaard een basistelefoniefeature aan boord die de mobiele telefoon via een standaard Bluetooth®--interface met de auto verbindt en is uitgerust met een handsfree-installatie. Indien gewenst kan bovendien gebruik worden gemaakt van het nieuwe, snelle mobiele LTE-netwerk. Met deze draadloze breedband internettoegang van de vierde generatie (4G) is een downloadsnelheid tot 300 Mb/sec. en een uploadsnelheid tot 75 Mb/sec. mogelijk waardoor de data aanzienlijk sneller wordt overgedragen dan met het gebruikelijke 3G-netwerk. Hierdoor is behalve conventioneel telefoneren bijvoorbeeld ook het gebruik van Multimedia Messaging Services, video chat, high definition radio en mobiele tv vrijwel zonder vertraging mogelijk. Beide systemen zijn uitgevoerd met een hoge resolutie 7 inch media kleurendisplay (17,8 cm, 800 x 480 pixels) dat werkt met animaties en 3D effecten.

Voor de E-Klasse zijn nog steeds drie multimediasystemen beschikbaar. Standaard is Audio 20 CD geïnstalleerd, dat ook kan worden gekozen met een voorbereiding voor het in de E-Klasse aanwezige nieuwe navigatiesysteem Garmin® MAP PILOT. Als alternatief hiervoor biedt Mercedes-Benz het systeem COMAND Online inclusief dvd-speler aan.

Audio 20 CD – optioneel met nieuw navigatiesysteem

Het Audio 20 CD multimediasysteem is uitgerust als radio met dubbele tuner, verkeersinformatiedecoder, cd-speler (mp3 en andere muziekformats), Bluetooth®-interface mit adresoverdracht van de mobiele telefoon op de head unit, in de head unit geïntergreerde media interface ter ondersteuning van iPhone® of iPod®, twee usb-aansluitingen en een SD-kaartaansluiting.

Het in de E-Klasse nieuwe, optionele navigatiesysteem Garmin® MAP PILOT, waarvoor de kaartgegevens op een SD-kaart zijn opgeslagen, is uitgevoerd in de attractieve 'look and feel' van Garmin. Het kan zowel via controller als  spraakbediening bestuurd worden – het Integrated Speech Dialog System (SDS) inclusief Text-to-Speech (TTS). De daarvoor benodigde software is eveneens op de SD-kaart opgeslagen. De driedimensionale weergave van het terrein en  gebouwen wordt door het navigatiesysteem bijzonder overzichtelijk en realistisch weergegeven. Interessante plaatsen (de POI - Points of Interest) kunnen in de navigatie worden ingevoerd en weergegeven. Via internet kunnen daarnaast routebestemmingen gedownload en gebruikt worden.

COMAND Online – het omvangrijke multimediasysteem

Als alternatief voor Audio 20 CD biedt Mercedes-Benz in de E-Klasse COMAND Online inclusief single loopwerk dvd-speler als multimediasysteem aan. Of het nu gaat om navigatie, telefoon, audio, video of internet – met COMAND Online heeft de bestuurder het overzicht over deze en andere functies die bovendien eenvoudig bediend kunnen worden. Een snelle, dynamische navigatie via harde schijf met realistische kaartweergave inclusief bezienswaardigheden en stadsweergave in 3D, snelle navigatie en korte laadtijden dankzij de geïntegreerde 200 Gb-harde schijf en drie jaar lang gratis navigatie-updates leiden ontspannen naar de plaats van bestemming. Ook opslag/importeren/weergave van persoonlijke speciale bestemmingen op de kaart is mogelijk.

Live Traffic – precieze verkeersinformatie

Vanaf de eerste kentekenregistratie is de eerste drie jaar de dienst Live Traffic Information gratis. Deze zorgt voor een optimale dynamische routeplanning met exact berekende aankomsttijden en levert precieze verkeersinformatie. Hiervoor verzamelt Live Traffic Information een omvangrijk aantal verkeersgegevens uit verschillende bronnen, onder andere uit de 'floating car data'-technologie. De gegevensoverdracht geschiedt via internet met behulp van een communicatiemodule met geïntegreerde sim-kaart. Omdat data roaming is inbegrepen, is Live Traffic niet alleen in Duitsland beschikbaar maar ook in veel andere Europese landen. Dankzij omvangrijke en actuele informatie over een mogelijke vertraging op de route kan de bestuurder beslissen of hij eventueel gebruik wil maken van een door het systeem voorgestelde alternatieve route om overbodig wachten in de file te voorkomen.

Voor entertainment op maat zorgen in COMAND Online de dvd-speler, radio en interfaces voor de aansluiting van externe apparaten. Een ander highlight van COMAND Online is de spraakbediening LINGUATRONIC voor audio, telefoon, navigatie, muziekkeuze en besturing van de Mercedes-Benz-apps. Tot de mogelijkheden behoort onder meer het one-shot ingeven van stad, straat en huisnummer in één enkel commando inclusief de opgave van een tussenpunt, alsmede text-to-speech functie voor het voorlezen van verkeersinformatie op de route en persoonlijke sms-berichten.