21
februari
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Nico Rosberg en Michael Schumacher maken testkilomers: MERCEDES AMG PETRONAS F1 W03 in Barcelona gepresenteerd

  • Ontwikkelingswerk F1 W03 begonnen in mei 2011

  • 4.500 onderdelen in nieuwe Formule 1-raceauto

  • ‘Sneak preview’ Mercedes-Benz SL63 AMG

Op het Circuit de Catalunya in Montmeló nabij Barcelona leverde Mercedes-Benz niet één, maar zelfs twee wereldprimeurs. De meeste aandacht ging natuurlijk uit naar de onthulling van de MERCEDES AMG PETRONAS F1 W03, waarmee coureurs Nico Rosberg en Michael Schumacher dit seizoen zullen uitkomen in het FIA Wereldkampioenschap Formule 1, dat al op 18 maart aanstaande begint in Australië. Daarnaast kregen de aanwezigen op het circuit een ‘sneak preview’ van de nieuwe Mercedes-Benz SL63 AMG, de nieuwe high-performance-roadster met een motorvermogen van 537 pk, die 125 kg lichter en 30 procent zuiniger is dan zijn voorganger.

Minder dan een maand voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen onthulde MERCEDES AMG PETRONAS als laatste team de nieuwe wedstrijdauto. De nieuwe ‘zilveren pijl’, de F1 W03, heeft in de technische centra van het team in Brackley en Brixworth in Groot-Brittannië al een intensief testprogramma met simulaties afgewerkt. Vorige week was er een dag gereserveerd voor filmopnamen op het circuit van Silverstone en afgelopen zondag was er een privétest op het Circuit de Catalunya. Op beide dagen namen coureurs Nico Rosberg en Michael Schumacher plaats achter het stuur.

De nieuwe auto is gebaseerd op het Formule 1-reglement, dat voor het seizoen 2012 grotendeels stabiel bleef. Belangrijkste uitzonderingen zijn de verandering van de maximale wagenhoogte aan de voorkant, die leidde tot de opvallende ‘knik’ in de neus, en de nieuwe regels voor de uitstroomopeningen van het uitlaatsysteem, zodat de uitlaatgassen niet langer een aerodynamisch voordeel kunnen opleveren.

Het team begon in mei 2011 aan het project F1 W03. De nieuwe auto bestaat uit zo’n 4.500 onderelen, 200 meer dan de auto van vorig jaar. Niettemin is de F1 W03 lichter, compacter en zuiniger dan zijn voorganger. In de eerste week van januari doorstond de nieuwe auto alle door de mondiale autosportfederatie FIA voorgeschreven crashtests direct en zonder problemen.

“Ik ben er zeker van dat ons team trots kan zijn op de F1 W03 en dat de auto de resultaten zal brengen waarvoor iedereen zo hard gewerkt heeft”, zei teambaas Ross Brawn. Nico Rosberg, die op 16 februari op Silverstone de eerste ronden met de nieuwe auto reed, zei: “Ons testprogramma voor 2012 is goed begonnen. Het was prachtig om de eerste ronden met de F1 W03 te mogen rijden.” Michael Schumacher verklaarde: “Ik heb al heel wat eerste tests en presentaties van nieuwe auto’s meegemaakt, maar na al die jaren is het nog steeds een bijzonder gevoel. Vorige week hebben we al voor het eerst met de auto gereden en de eerste indruk was meteen goed.” Norbert Haug, vice-president Mercedes-Benz Motorsport, gaf als commentaar “2012 wordt het derde seizoen voor ons Mercedes-Benz-fabrieksteam met de ‘zilveren pijlen’, en ons doel is om de prestaties op de baan naar een hoger plan te tillen. Uiteindelijk willen we regelmatig races winnen en meestrijden voor de titel, zodat we een nieuw hoofdstuk kunnen toevoegen aan de geschiedenis van de ‘zilveren pijlen’, die 78 jaar geleden begon. Dit jaar moeten we daarvoor de volgende stap zetten.”