18
juni
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Nederlandse topcoureurs met Mercedes-Benz in 24 Uur Nürburgring

  • Jeroen Bleekemolen en Yelmer Buurman met Mercedes-Benz SLS AMG GT3 in actie tijdens grootste race ter wereld

  • Bleekemolen in 2013 winnaar, twee opeenvolgende 24-uusraces

  • Klantenteams brengen zes Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s aan de start

Aanstaand weekeinde, 21 en 22 juni, vindt op de Nürburgring de 42e editie van het ‘ADAC Zurich 24h-Rennen’ plaats, met niet minder dan 175 deelnemende teams de grootste lange-afstandsrace ter wereld. Twee Nederlandse coureurs, Jeroen Bleekemolen en Yelmer Buurman, komen beide in actie met een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het Duitse team Black Falcon. In totaal staan er zes Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s aan de start van de wedstrijd, die op zaterdag om 16.00 uur begint.

Vorig jaar behaalde het Mercedes-Benz-klantenteam Black Falcon team de overwinning tijdens de 24-uursrace in de ‘Groene Hel’, zoals drievoudig Formule 1-wereldkampioen Jackie Stewart het circuit ooit betitelde. Toen maakte Jeroen Bleekemolen deel uit van het winnende team en ook dit jaar wordt de coureur uit Aerdenhout tot de kanshebbers gerekend. “De voorbereiding is goed en ons team heeft dit jaar al een overwinning en een podiumplaats behaald in de VLN, het lange-afstandskampioenschap op de Nürburgring, maar de concurrentie in de 24-uursrace is dit jaar extreem sterk. Er zijn heel veel sterke rijders en teams met fabriekssteun. Dit is één van de moeilijkste races om te winnen”, benadrukt Bleekemolen.

Voor Bleekemolen wordt het zijn tweede 24-uursrace in opeenvolgende weekeinden, want afgelopen zaterdag en zondag nam hij deel aan de 24 Uur van Le Mans. “Twee van die races achter elkaar zijn natuurlijk wel zwaar, maar het is goed te doen als je tussendoor wat rust neemt”, zegt hij. “De race op de Nürburgring is een evenement met een heel eigen karakter en ik kijk er erg naar uit!” Bleekemolen deelt de Mercedes-Benz met het startnummer 1, rijdend onder de teamnaam Black Falcon Team Reissdorf Alkoholfrei, met de Zweed Andreas Simonsen en de Duitsers Christian Menzel en Lance David Arnold.

Ook Yelmer Buurman, vorig jaar tweede op de Nürburgring, komt dit jaar voor het Black Falcon-team met een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 in actie. De rijder uit het Gelderse Ubbergen bestuurt de auto met het startnummer 14, samen met de Duitse oud-DTM-coureur Hubert Haupt, de Brit Adam Christodoulou en Abdulaziz bin Turki Al Faisal, lid van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. “Ook ik ben optimistisch voor de race, want in de voorbereiding heeft ons team al bewezen, heel sterk te zijn. Ik heb er een goed gevoel over en ik ben er helemaal klaar voor”, zegt hij. “Toch heb je in een 24-uursrace ook altijd een beetje geluk nodig, en op de Nordschleife waarschijnlijk nog wel meer dan elders. Bovendien is het veld dit jaar zo sterk, dat het moeilijk is om een voorspelling te doen.”

Buurman gaat voor de tweede keer van start in de 24-uursrace op de Nürburgring en reed ter voorbereiding de derde seizoensrace van de VLN met een SLS AMG GT3 van het Black Falcon-team. “Het is een heel bijzondere race om mee te maken, voor mij zelfs nog indrukwekkender dan de 24 Uur van Le Mans, die ik ook gereden heb.” Op donderdagmiddag komen de coureurs voor het eerst in actie tijdens de vrije training. De eerste kwalificatie vindt op donderdagavond plaats. Op vrijdagochtend is er de tweede kwalificatie. Beide sessies zijn bepalend voor de startplaatsen 31 tot en met 175. De startposities van de 30 snelste teams worden vergeven in de ‘top-30-kwalificatie’ op vrijdag in de namiddag. De 24-uursrace start op zaterdag om 16.00 uur.

Naast de beide Mercedes-Benz SLS AMG GT3’s van het Black Falcon-team zijn er twee auto’s van het team ROWE RACING en elk één Mercedes-Benz-sportwagen met vleugeldeuren van de teams HTP Motorsport en Car Collection. Het laatstgenoemde team won eind mei de Hankook 12U Zandvoort met een SLS AMG GT3, onder andere bestuurd door oud-DTM-coureur Renger van der Zande. De race is integraal te volgen via een live-stream op de website www.24h-rennen.de.