06
november
2018
|
10:06
Europe/Amsterdam

Nederlandse Defensie kiest voor Mercedes-Benz G-Klasse

Na meer dan twintig jaar dienst te hebben gedaan, wordt een groot deel van de Mercedes-Benz G-Klasse-modellen van Defensie in Nederland vervangen door de beproefde, qua concept identieke maar technologisch duidelijk doorontwikkelde G-Klasse 300 CDI-modellen. Mercedes-Benz Cars Nederland B.V. levert in de periode 2021-2023 circa 515 voertuigen.

De Nederlandse Luchtmobiele Brigade kan de als ‘12kN AASLT’ aangeduide voertuigen (1.200 kg laadvermogen Air Assault) als interne of externe vracht met de Chinook CH-47-helikopters exact droppen op de plaats waar ze worden ingezet. In een tweede tranche kunnen tot 2028 nog eens 550 auto’s worden besteld. De strategische reikwijdte van deze beslissing wordt duidelijk wanneer men bedenkt dat bij een gebruiksperiode die kan oplopen tot twintig jaar, de service voor deze auto’s tot in de tweede helft van deze eeuw is gegarandeerd.

“Wij zijn er trots op dat een intelligente combinatie van modulaire oplossingen uit Graz en lokale flexibiliteit ons in staat heeft gesteld betaalbaar maatwerk voor deze Nederlandse aanbesteding aan te bieden”, aldus Niels Kowollik, CEO van Mercedes-Benz Cars Nederland B.V. “Voor de Nederlandse dealerorganisatie betekent dit bovendien het begin van nog eens vele jaren service, onderhoud en reparatie van deze voertuigen.”

Hoewel Mercedes-Benz hoofdaannemer is, zijn Nederlandse bedrijven - zoals het Eindhovense familieconcern VDL Groep - nauw betrokken bij de ontwikkeling en productie van de terreinwagens. Hierdoor is tevens een aanzienlijk deel van de ontwikkeling en implementatie van het concept naar de Nederlandse arbeidsmarkt gebracht.

Dr. Gunnar Güthenke, Hoofd Mercedes-Benz G-Klasse, is zeer tevreden met het aanhoudende succes van de G-Klasse in deze doelmarkt: “We zien keer op keer dat landen die eenmaal het icoon van de SUV’s hebben aangeschaft, opnieuw voor de kwaliteiten van de G-Klasse kiezen.”

“Wij zijn bijzonder vereerd dat met deze order de samenwerking met een vooraanstaande onderneming als Mercedes-Benz en haar moederbedrijf Daimler verder zal worden geïntensiveerd”, stelt directeur Theo Toussaint van VDL Groep. “Deze werkzaamheden, die goed zijn voor de werkgelegenheid in Nederland, passen naadloos in het brede spectrum van onze toeleveractiviteiten.”

De Nederlandse inkoopautoriteiten (Defensie Materieel Organisatie) stelden vast dat de Mercedes-Benz G-Klasse bij uitstek geschikt is voor de zware taken bij de Luchtmobiele Brigade.