10
november
2006
|
01:00
Europe/Amsterdam

Motorcoureur Valentino Rossi test AMG-Mercedes C-Klasse uit DTM

Motorcoureur Valentino Rossi heeft op het circuit van Hockenheim voor het eerst een auto getest uit het Duitse toerwagenkampioenschap DTM. De 27-jarige Italiaan reed constant snelle rondetijden met de AMG-Mercedes C-Klasse die afgelopen DTM-seizoen werd bestuurd door Mika Häkkinen. Na zijn Formule 1-tests met Ferrari kreeg de runner-up uit het MotoGP-kampioenschap van dit jaar nu dus opnieuw de kans om een raceauto te testen. Rossi, fan van de DTM, had zelf om deze test gevraagd.

Valentino Rossi is al 16 jaar actief als coureur. Hij begon in de kartsport en stapte in 1991 over naar de tweewielers in de Minibikes. Binnen vijf jaar nam hij aan het WK deel. In zijn debuutseizoen, 1996, won hij al een Grand Prix in de 125 cc-klasse. Het jaar erna werd hij wereldkampioen en in de daaropvolgende jaren was hij nooit slechter dan tweede in de WK-klassen waarin hij uitkwam. Een succesreeks die tot op heden voortduurt. Met wereldtitels in de 250 cc (1999), de 500 cc (2001) en vier kampioenschappen op rij in de MotoGP (2002 tot en met 2005) behoort Rossi tot de succesvolste motorcoureurs aller tijden. Van de 173 Grands Prix waaraan hij tot nu toe deelnam, won hij er 84.

In het verleden maakten tal van motorcoureurs de overstap naar de autoracerij. Daaronder ook Johnny Cecotto die in 1975 als 19-jarige wereldkampioen motorwegrace werd en na de Formule 2 en de Formule 1 in 1988 voor AMG-Mercedes in de DTM uitkwam. De enige wereldkampioen motorwegraces die ook op vier wielen wereldkampioen werd, is de Brit John Surtees, die tussen 1956 en 1960 zeven motorwegrace-wereldtitels won en in 1964 met Ferrari Formule 1-wereldkampioen werd.

Valentino Rossi was enthousiast na afloop van zijn test: “Ik heb veel plezier gehad. De AMG-Mercedes C-Klasse is een indrukwekkende raceauto en voelt bijna aan als een formulewagen. Of ik inderdaad ooit op vier wielen zal racen, weet ik nu nog niet. Het is goed om te weten dat ik daarbij in ieder geval niet zo slecht voor de dag zou komen. Ik dank Mercedes-Benz voor deze mogelijkheid.”

Norbert Haug, sportdirecteur van Mercedes-Benz, verklaarde: “Valentino is een sportheld. Hij deed het meteen goed met de AMG-Mercedes C-Klasse. Deze test van een zo prominente persoonlijkheid als Valentino Rossi spreekt voor de DTM als raceklasse, hoewel nu niet meteen het idee moet ontstaan dat Valentino van de motor- naar de autosport overstapt.”