15
januari
2007
|
01:00
Europe/Amsterdam

Milieukeurmerk voor nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse

De nieuwe Mercedes Benz C-Klasse is de eerste auto in zijn segment met een milieucertificaat van de Duitse inspectieautoriteit TÜV Sud Management Service GmbH. Het speciale keurmerk is een waardering voor het milieubewuste ontwikkelingsproces. Dit proces heeft geresulteerd in grote vooruitgang op het gebied van zuinigheid, vermindering van schadelijke emissies en duurzaam materiaalgebruik. Mercedes-Benz is het eerste en vooralsnog enige automerk ter wereld dat dit gewilde milieukeurmerk in huis heeft.

Het unieke milieucertificaat is verstrekt omdat het ontwikkelingstraject van de nieuwe C-Klasse volgens een team van experts van de TÜV voldoet aan alle voorwaarden van de ISO 14062-standaard. Deze internationaal geldende standaard wordt gebruikt om de milieuaspecten te beoordelen die centraal staan bij productontwerp en -ontwikkeling. De toezegging van het keurmerk bevestigt de eerder door Mercedes-Benz vastgelegde gegevens en verklaringen, waarin het merk de milieubewuste productie van de nieuwe C-Klasse beschrijft. In de brochure die vanaf 19 januari 2007 te vinden is op www.daimlerchrysler.com/sustainability is deze informatie na te lezen.

“De nieuwe C-Klasse is een mijlpaal op onze weg naar duurzame mobiliteit,” zegt Professor Herbert Kohler, Chief Environmental Officer van Daimler Chrysler AG. “Het milieucertificaat bevestigt onze langdurige verbintenis met milieuvriendelijke productontwikkeling.” Een goed voorbeeld van deze milieubewuste ontwikkeling zijn de viercilinder motoren van de nieuwe C-Klasse. Mercedes-technici hebben deze krachtbronnen doorontwikkeld, waardoor ze tot zes procent minder brandstof verbruiken dan hun voorgangers. Ook de emissiewaarden zijn sterk verbeterd. De uitstoot van stikstofoxide ligt 90 procent onder de geldende Euro 4–norm, die van koolwaterstof 86 procent.

In een door de experts van TÜV goedgekeurde energiebalans analyseren de specialisten van Mercedes-Benz de levenscyclus van de nieuwe C-Klasse op het gebied van uitstoot en energiebehoefte, van productie tot een kilometerstand van 200.000 kilometer. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid energie die in de nieuwe C-Klasse wordt gestopt ten opzichte van het vorige model (geïntroduceerd in 2000) is gedaald met 125 gigajoules, wat gelijk staat aan 3.800 liter brandstof. De uitstoot van koolstofdioxide is in diezelfde periode gedaald met negen ton per auto.

Aandeel gerecyclede onderdelen met 34 procent gestegenMercedes-Benz heeft grote vorderingen gemaakt in het gebruik van duurzame materialen. In de nieuwe C-Klasse zijn voornamelijk materialen verwerkt die een beperkte hoeveelheid grondstoffen nodig hebben, weinig energie vergen tijdens de fabricage en goed recyclebaar zijn. Het model voldoet daarmee nu al aan de recyclingwetgeving voor 2015, waarin 95 procent van de materialen recyclebaar moet zijn met een energieteruggave van 10 procent. Het duurzame gebruik van materialen in de nieuwe C-Klasse uit zich in 32 onderdelen van in totaal 40 kilo die zijn gefabriceerd uit gerecyclede kunststoffen. Het aantal onderdelen dat is gemaakt van herbruikbaar materiaal is ten opzichte van het vorige model met 34 procent gestegen.

Het “Design for Environment”(DfE)-principe, gedefinieerd in de ISO 14062-standaard, heeft zich de afgelopen twaalf jaar stevig verankerd in het ontwikkelingsproces van de personenauto’s van Mercedes-Benz. Vanaf het begin van de ontwikkeling van een nieuw model controleert een team van specialisten of het principe nauwkeurig wordt toegepast.

De C-Klasse is na de S-Klasse het tweede Mercedes-Benz-model waarbij het productieproces op milieutechnisch vlak wordt beoordeeld door een team van onafhankelijke experts. Mercedes-Benz is vooralsnog het enige automerk ter wereld dat een milieukeurmerk heeft dat voldoet aan een ISO-standaard.