18
maart
2016
|
01:00
Europe/Amsterdam

Milieucertificaat voor nieuwe E-Klasse: CO2-waarde met zo’n een derde verbeterd

Tal van technologische innovaties maken de nieuwe E-Klasse tot de intelligentste businesslimousine van dit moment. Bovenal bevestigen de onafhankelijke testers van keuringsinstantie TÜV Süd op basis van een diepgaand onderzoek dat de auto een voorbeeldige ecobalans heeft. Als gevolg daarvan wordt de nieuwe E-Klasse geleverd met ISO-14062 certificaat.

Anke Kleinschmit, Chief of Research en Chief Environmental Officer van Daimler AG: “Wij analyseren de milieuvriendelijkheid van onze modellen gedurende hun volledige levensduur – van productie tot aan de vele jaren van gebruik en uiteindelijk de recycling. Dat onderzoek gaat veel verder dan de wettelijke vereisten, aangezien wij ons ten doel stellen producten te ontwikkelen die zeer milieuvriendelijk zijn binnen hun segment. Als gevolg daarvan heeft de E-Klasse het milieucertificaat ontvangen van TÜV Süd.”

Dat certificaat is het resultaat van feiten die voor zich spreken. De E 220 d is een mooi voorbeeld, met een NEDC-verbruik van 3,9 liter op 100 km (102 gram CO2 per kilometer); een prestatie die slechts enkele veel kleinere auto’s tot dusver hebben gerealiseerd. De reden voor deze efficiëntie is een intelligent pakket aan maatregelen. Daartoe behoren onder meer een compleet nieuw ontwikkelde viercilinder dieselmotor, een aan de behoefte aangepast energiemanagement, een negentraps 9G-TRONIC automatische transmissie, de beste aerodynamische waarden in deze klasse en een verder gereduceerd gewicht.

15 ton minder CO2

De E 220 d presteert echter niet alleen op de weg optimaal. In een holistische analyse namen de specialisten ook de CO2-emissies van het productie- en recyclingproces mee. Op basis daarvan produceert de auto tijdens zijn bestaan (materiaalproductie, assemblage, meer dan 250.000 gebruikskilometers en recycling) in totaal 36 ton CO2, ten opzichte van de 51 ton van zijn voorganger. Daarmee is de nieuwe E-Klasse goed voor een CO2-verbetering van 29 procent. Op het gebied van energieverbruik is eenzelfde trend waarneembaar. Gedurende de volledige levensduur verbruikt de E 220 d liefst 27 procent minder energie. Omgerekend komt dat neer op ongeveer 6.000 liter diesel.

Hoog percentage aan natuurlijke materialen

Niet alleen noteert de nieuwe E-Klasse een recyclingpercentage van 95 procent, ook heeft hij voor veel materialen een sluitende cyclus. In totaal worden 72 onderdelen met een gecombineerd totaalgewicht van 54,4 kg vervaardigd uit hoogkwalitatieve, gerecycleerde kunststofsoorten. Dat betekent dat het gewicht aan componenten die uit secundaire grondstoffen worden vervaardigd, met 30 procent is toegenomen vergeleken met het vorige model. Bovendien worden 90 componenten met een totaalgewicht van 33,1 kg geproduceerd uit natuurlijke materialen. Het totale gewicht aan onderdelen die worden geproduceerd met gebruik van hernieuwbare grondstoffen is daarmee met 59 procent toegenomen ten opzichte van het vorige model.

Kwaliteitslabel voor bestuurders met allergieën

De materialenselectie bij Mercedes-Benz voldoet aan hoge standaarden met het oog op het welzijn van de inzittenden. Daarom werd allergiepreventie meegenomen in het ontwikkelingsproces. Het resultaat daarvan is dat de huidige E-Klasse is onderscheiden met het ECARF-kwaliteitslabel van het European Centre for Allergy Research Foundation. Het kwaliteitslabel wordt door ECARF gehanteerd om producten aan te duiden die wetenschappelijk getest zijn, en waarvan bewezen is dat ze geschikt zijn voor bestuurders met allergieën. De condities die daarvoor worden gehanteerd, zijn zwaar: tal van onderdelen van elke uitrustingsvariant van een auto moeten worden getest op bijvoorbeeld vluchtige allergenen. Daarnaast moeten alle materialen die mogelijk in contact komen met de huid dermatologisch worden getest.

Meer informatie over het milieucertificaat is te vinden in de ‘Life Cycle’-serie op www.mercedes-benz.com.