13
augustus
2018
|
16:29
Europe/Amsterdam

Milieucertificaat voor nieuwe A-Klasse

De Mercedes-Benz modellen A 180 d en A 200 hebben de TÜV validatie-audit voor het Environmental Certificate met succes voltooid. Het milieucertificaat is gebaseerd op een levenscyclus-assessment waarbij de onafhankelijke experts van TÜV Süd (de Duitse technische inspectie-autoriteit) de milieu-impact van een personenauto beoordelen gedurende de gehele levenscyclus. Meer details over het milieucertificaat is te vinden in de documentatie-serie ‘Life Cycle’.

De nieuwe A-Klasse kwalificeerde zich voor het certificaat met nieuwe, efficiënte diesel- en benzinemotoren. Met een cw-waarde van 0,25 en een frontaal oppervlak (A) van 2,19 m2 presteert de aerodynamische leider in het segment bovendien nog beter dan zijn voorganger (cw-waarde: vanaf 0,26/frontaal oppervlak: 2,20 m2).

Net als veel andere modelseries van Mercedes-Benz is de nieuwe A-Klasse al gecertificeerd volgens Euro 6d-TEMP en hiervoor heeft het model de zogeheten RDE-wegtest (Real Driving Emissions) voltooid. Dit heeft zijn effect op de levenscyclus-assessment: de uitlaatgasemissies tijdens de gebruiksfase werden berekend op basis van de overeenkomstige RDE-limieten. In vergelijking met eerdere levenscyclus-assessments heeft het rijden zodoende een groter aandeel in de gehele levenscyclus.

De omvangrijke levenscyclus-assessment neemt ook de emissies die in de productie- en recyclingfase worden veroorzaakt in ogenschouw.

Bij de productie van auto’s wordt veel materiaal gebruikt. Als gevolg hiervan is bij de ontwikkeling goed gekeken naar het verder reduceren van de grondstoffen en de milieu-impact van de gebruikte materialen. Om deze reden worden ook hernieuwbare grondstoffen en gerecyclede kunststoffen gebruikt.

Enkele voorbeelden bij de nieuwe A-Klasse: het verstevigende frame rond het schuifdak is geheel nieuw. Samen met een thermobestendige lijm vervangt een natuurlijke vezelmat het conventionele metalen frame. Dit bespaart niet alleen grondstoffen, de constructie is ook meer dan de helft lichter.

Met het materiaal DINAMICA® wordt in het interieur van dit model een hoogwaardig, gerecycled materiaal gebruikt. Daarnaast draagt de compleet nieuw ontwikkelde structuur van het dashboard bij aan de besparing van grondstoffen. Doordat dit een geoptimaliseerd productieproces mogelijk maakte, zijn er minder verliezen bij het persen van de onderdelen. Voor de wielkastbekleding wordt er gebruikgemaakt van een gerecycled materiaal van bewerkte startaccu’s en bumperpanelen.