12
december
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Michael Schumacher test de nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse

Meervoudig wereldkampioen Michael Schumacher heeft afgelopen week in SimCity, het Mercedes Technology Center in Sindelfingen, de assistentiesystemen van de nieuwe C-Klasse getest. Schumacher is merkenambassadeur van Mercedes-Benz en partner bij de ontwikkeling van Mercedes-Benz Intelligent Drive, de verzamelnaam voor de op elkaar afgestemde systemen die de bestuurder ondersteunen en de verkeersveiligheid verhogen.

"Niemand kan lange tijd achter elkaar voor de volle 100 procent geconcentreerd zijn. Vaak gaat het om slechts een seconde van onoplettendheid. En dat is nu juist het punt waarom ik de toepassing van  intelligente assistentiesystemen in auto's voor de openbare weg ondersteun", zegt Schumacher over Intelligent Drive. De meervoudige wereldkampioen Formule 1 zet zich al jaren in voor verkeersveiligheidsprojecten. “Assistentiesystemen worden nooit afgeleid en zijn nooit moe en hebben geen last van secondenslaap, zij kunnen levens redden."

"Met Mercedes-Benz Intelligent Drive hebben we een nieuw tijdperk van actieve veiligheid ingeluid en onze positie als pionier op veiligheidsgebied eens te meer bewezen", aldus Jochen Hermann, hoofdingenieur en verantwoordelijk voor assistentiesystemen en actieve veiligheid bij Mercedes-Benz. Het vermijden van ongevallen en de gevolgen daarvan is het uitgangspunt van de veiligheidsfilosofie van Mercedes-Benz die wij samenvatten onder de noemer 'Real Life Safety'."

Met talrijke nieuwe assistentiesystemen en nog uitgebreidere functies zet Mercedes-Benz deze strategie consequent voort. Tegelijkertijd worden comfort en veiligheid verhoogd. De nieuwe functies maken daarbij gebruik van hetzelfde sensorsysteem – een nieuwe stereocamera en radarsensoren met meerdere fasen.

Schumacher en Hermann hebben intensief gediscussieerd over de filosofie achter de systemen: hoe snel en hoe lang moet de optische waarschuwing duren? Hoe intensief de akoestische? En vanaf wanneer moet de automatische stuur- of remingreep worden ingezet? Bij de testritten van Schumacher met de C-Klasse stonden assistentiesystemen centraal als

  • COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS. Dit systeem waarschuwt de bestuurder vanaf 30 km/h optisch wanneer de afstand te klein is en al vanaf 7 km/h akoestisch bij gevaar van een botsing. Het biedt een adaptieve remassistent die een te zwakke remmanoeuvre door de besuurder kan versterken. Wanneer de bestuurder niet reageert kan het nu voor het eerst standaard tot snelheden van 200 km/h ook een autonome remactie uitvoeren en op die manier de  impact van een botsing met langzaamrijdende en afremmende voertuigen verkleinen. Tot 50 km/h remt het systeem ook voor stilstaande voertuigen en het kan tot 40 km/h kop-staartbotsingen vermijden.

  • DISTRONIC PLUS met stuurassistent en STOP&GO Pilot ondersteunt de bestuurder bij het houden van voldoende afstand, ook in de file. Nieuw is de stuurassistent die de bestuurder zelfs in flauwe bochten ondersteunt en een volgfunctie biedt.

  • PRE-SAFE® rem  remt autonoom wanneer de bestuurder niet reageert. Kan nu tot een snelheid van 50 km/h een botsing met voetgangers en stilstaande auto's vermijden en tot 70 km/h de impact van een botsing verminderen.

  • De remassistent BAS PLUS met kruispuntassistent versterkt afhankelijk van de situatie de remmanoeuvre van de bestuurder, zo nodig tot volledig remmen, en reageert nu voor het eerst ook op kruisend verkeer en voetgangers.

  • De actieve dodehoekassistent  waarschuwt optisch en bij het activeren van de richtingaanwijzer ook akoestisch voor auto's in de dode hoek. Verder kan hij er op het laatste moment door een eenzijdige remingreep aan bijdragen dat een botsing van opzij wordt voorkomen.

  • De actieve spoorassistent waarschuwt met vibraties van het stuur voor het ongewild afwijken van de rijbaan. Hij grijpt met een eenzijdige remingreep nu ook in bij een onderbroken streep, bijvoorbeeld wanneer er op de naastgelegen rijbaan sprake is van tegenverkeer, een inhalende auto of ingehaalde auto's.

Voor Jochen Hermann zijn de tests met Michael Schumacher een zinvolle aanvulling op de miljoenen testkilometers in de simulator, op de weg of op testcircuits overal ter wereld.

Michael Schumacher aan het eind van de testritten: "Wat ik persoonlijk echt goed vind: voor de nieuwste systemen hoef je geen S-Klasse te kopen. Mercedes-Benz maakt de techniek snel bereikbaar voor veel automobilisten, bijvoorbeeld nu met de nieuwe C-Klasse of met COLLISION PREVENTION ASSIST zelfs in de A-Klasse. Dat vind ik heel belangrijk, want veiligheid moet voor iedereen mogelijk zijn.”