14
januari
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz wint opnieuw 24 Uur Dubai, Nederlandse coureurs succesvol met SLS AMG

Voor het tweede jaar op rij won het Team Abu Dhabi by Black Falcon met een Mercedes-Benz SLS AMG GT3 de Dunlop 24H DUBAI, de etmaalrace voor GT’s en toerwagens in de Verenigde Arabische Emiraten. Evenals vorig jaar maakte de Nederlander Jeroen Bleekemolen deel uit van het winnende team. Zijn teamgenoten waren de Duitse vijfvoudig DTM-kampioen Bernd Schneider, tevens ambassadeur van Mercedes-AMG, de Brit Sean Edwards en Khaled Al Qubaisi uit Abu Dhabi. Ook de Nederlander Simon Knap kwam met een SLS AMG GT3 van het Team Abu Dhabi by Black Falcon in actie. Hij eindigde als zevende algemeen en als vierde in de GT3-klasse.

De Dunlop 24H DUBAI, georganiseerd door het bureau Creventic uit het Noord-Limburgse Gennep in samenwerking met het Dutch National Racing Team, blijft een belangrijke wedstrijd in de racehistorie van de Mercedes-Benz SLS AMG GT3. Twee jaar geleden beleefde de sportwagen met vleugeldeuren er zijn eerste 24-uursrace en vorig jaar was er de eerste overwinning in een 24-uurswedstrijd. In de race van dit jaar wist het Team Abu Dhabi by Black Falcon de titel dus te verdedigen. Voor Jeroen Bleekemolen was het een bijzonder succes: omdat hij in 2008 ook al een keer als tweede was geëindigd, stond hij in Dubai voor de derde keer op het podium, waarmee hij de succesvolste coureur in de historie van de race werd. “Een overwinning in een 24-uursrace is altijd iets bijzonders, en als je zo’n wedstrijd twee keer op rij wint, is het helemaal apart. Ik had me geen betere start van het raceseizoen kunnen voorstellen”, aldus Bleekemolen. 

Daarbij zag het er aanvankelijk voor het team bijzonder lastig uit, want Khaled Al Qubaisi had met de oorspronkelijke Black Falcon-SLS AMG tijdens een test op woensdag een dusdanig zware crash, dat de auto ter plekke niet meer kon worden gerepareerd. Het team kocht echter een andere SLS AMG, die het Britse Preci-Spark-team voor testdoeleinden had meegebracht, en bouwde deze om voor de 24-uursrace. “Dat betekende wel dat de monteurs er al twee nachten op hadden zitten, voordat de race goed en wel begon. Wat ze gepresteerd hebben was echt ongelooflijk”, zei Jeroen Bleekemolen. 

In de tijdtraining behaalde Jeroen Bleekemolen met de nieuw opgebouwde SLS AMG de pole-position en in de race was de auto vrijwel constant in de top vijf te vinden. Uiteindelijk won het team met een voorsprong van twee ronden. Jeroen Bleekemolen: “De auto deed het fantastisch, we hebben geen enkel probleem gehad. Ik heb heel veel gereden, vooral in de nacht. Door de vele auto’s op de baan was het bijzonder zwaar, maar ik heb er erg van genoten!” 

Simon Knap beleefde met de tweede SLS AMG van het Team Abu Dhabi by Black Falcon in Dubai zijn eerste race met een Mercedes-Benz. Samen met zijn teamgenoten Khaled Al Qubaisi, Sergei Afanasiev, Andreas Simonsen en Steve Jans had ook hij lange tijd zicht op een podiumplaats, maar in de vroege ochtend werd Al Qubaisi aangereden door een andere deelnemer, wat voor het team een tijdverlies van zo’n 40 minuten betekende. “Daarmee was de kans om met beide auto’s op het podium te komen verkeken, maar het was wel een indrukwekkende ervaring”, aldus Knap. “Ik heb mijn best gedaan en ik begreep dat het team heel tevreden was. Hopelijk zit er een vervolg voor mij in.” 

Een keurige prestatie was er ook voor het Britse Preci Spark-team, dat met de beide vaders David en Godfrey Jones en hun zonen Morgan, Philip en Gareth Jones in de SLS AMG als vijfde algemeen en als tweede in het amateurklassement eindigden. Het Italiaanse team De Lorenzi Racing behaalde tijdens het eerste optreden met een SLS AMG met coureurs Gianluca de Lorenzi, Dan Norris Jones, Oliver Baharian en Dario Paletto de twaalfde plaats algemeen en de zevende positie in de klasse.