01
december
2021
|
11:50
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz werkt samen met Factorial Energy voor solid-state accu’s

Samenvatting
  • Mercedes-Benz en Factorial Energy (Factorial), Amerikaans specialist in solid-state accu's, streven naar samenwerking bij de ontwikkeling van solid-state technologie – van accucellen tot voertuigintegratie
  • Mercedes-Benz versterkt de samenwerking door een aandelenbelang in Factorial
  • Solid-state technologie creëert nieuwe maatstaven op het gebied van energiedichtheid, waardoor een grotere actieradius met kortere laadtijden mogelijk wordt

Op weg naar een volledig elektrische toekomst zijn Mercedes-Benz en Factorial een technologische samenwerking overeengekomen. Het doel van het partnership is de gezamenlijke ontwikkeling van geavanceerde accutechnologieën, te beginnen met cellen en modules tot en met de integratie in de voertuigaccu. Komend jaar worden de eerste celprototypes getest.

“Door onze Mercedes-Benz strategie ‘Electric Only’ te versnellen, hebben we de koers uitgezet voor een volledig elektrische toekomst. Ook op het gebied van accutechnologie gaan we een leidende rol spelen. Met Factorial als nieuwe partner tillen we onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de veelbelovende solid-state accu’s naar een hoger plan. Om dit te doen, investeren wij een hoog tweecijferig miljoenenbedrag in Amerikaanse dollars in Factorial”, aldus Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Daimler Group Research, en COO van Mercedes-Benz Cars. “Met deze samenwerking combineren we de expertise van Mercedes-Benz op het gebied van accu-ontwikkeling en voertuigintegratie met de uitgebreide knowhow van onze partner Factorial op het gebied van solid-state accu’s. We delen de gemeenschappelijke visie van CO2-neutraliteit. De constante doorontwikkeling van innovatieve accutechnologieën gaat elektromobiliteit nog aantrekkelijker maken voor onze klanten.”

Binnen vijf jaar moet de technologie voor het eerst in kleine series in een beperkt aantal modellen worden toegepast. Met zijn investering verkrijgt Mercedes-Benz het recht om een vertegenwoordiger af te vaardigen in de raad van bestuur van Factorial.

“Bij Factorial Energy kijken we ernaar uit om samen te werken met Mercedes-Benz, de uitvinder van de auto”, aldus Siyu Huang, medeoprichter en CEO van Factorial Energy. “Ons doel is om gezamenlijk de auto verder te ontwikkelen met onze schone, efficiënte en veilige solid-state accutechnologie.”

De technologie

Vanuit het huidige perspectief zijn solid-state accu’s een van de meest veelbelovende technologieën op het gebied van elektromobiliteit. Het belangrijkste verschil is het gebruik van een elektrolyt van vast materiaal in plaats van de vloeibare elektrolyt die normaliter wordt gebruikt. De elektrolyt is nodig om ionen tussen de elektroden heen en weer te transporteren tijdens het laden en ontladen van de accu. Vaste elektrolyten verhogen het veiligheidsniveau van de accu aanzienlijk en maken het gebruik van nieuwe soorten anodes mogelijk, zoals lithium-metaalanodes. Deze bieden een bijna verdubbelde energiedichtheid ten opzichte van de huidige lithium-ion-accucellen. Als gevolg daarvan maken ze een grotere actieradius en tegelijkertijd korte laadtijden mogelijk.

Over Factorial Energy

Factorial Energy, met hoofdkantoor in Woburn (Massachusetts, VS), heeft solid-state accu’s ontwikkeld die per lading een circa 20 tot 50 procent grotere actieradius en meer veiligheid bieden tegen een prijs die vergelijkbaar is met conventionele lithium-ion-accu’s. De gepatenteerde Factorial Electrolyte System Technology (FEST ™) van de onderneming maakt gebruik van een vast elektrolytmateriaal dat veilige en betrouwbare celprestaties mogelijk maakt dankzij kathode- en anodematerialen met een grote capaciteit. FEST™ elektrolyt is succesvol opgeschaald in 40Ah-cellen en werkt bij kamertemperatuur. Voor de productie kunnen grotendeels bestaande fabrieken voor de productie van lithium-ion-accu’s worden gebruikt. Meer informatie is te vinden op www.factorialenergy.com.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse, alsmede het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2020 werden circa 2,1 miljoen personenwagens en bijna 375.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.