12
augustus
2021
|
20:11
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz transformeert de Odeonsplatz in München in een art experience

Ter gelegenheid van de IAA MOBILITY 2021 tovert Mercedes-Benz de Odeonsplatz in München om tot een levendige kunstlocatie met een zwevende sculptuur gemaakt van recyclebare vezels. Het monumentale, 24 bij 21 meter grote kunstwerk ‘Earthtime 1.26 München’ van de Amerikaanse kunstenaar Janet Echelman verandert voortdurend onder invloed van de natuurkrachten en symboliseert zo de dynamiek van ons ecosysteem. Deze duurzame boodschap sluit aan bij de kerngedachte van het nieuwe IAA-concept en de corporate aanpak van Mercedes-Benz. De veelkleurige sculptuur vormt de aftrap voor de presentatie van Mercedes-Benz op de IAA MOBILITY, die voor het eerst in München plaatsvindt. Tijdens de beurs van 7 tot en met 12 september 2021 zweeft de sculptuur boven de tentoonstellings- en belevingsruimte van het luxe automerk op de Odeonsplatz, die volledig gewijd zal zijn aan duurzame oplossingen voor de toekomst van mobiliteit. Met een vernissage openden Mercedes-Benz, kunstenaar Janet Echelman, vertegenwoordigers van de afdeling cultuur van de stad München en het in München gevestigde Museum of Urban & Contemporary Art (MUCA) vandaag de kunstinstallatie. Deze is tot begin oktober te zien.

“We willen met onze presentatie een culturele en duurzame bijdrage leveren voor de inwoners van de stad München en de bezoekers van de IAA en tegelijkertijd een sterk toekomstgericht imago van Mercedes-Benz en duurzame mobiliteit creëren”, aldus Katrin Adt, Vice President Mercedes-Benz Cars & Vans Own Retail Europe. “De kunstinstallatie belichaamt de huidige tijdgeest en vormt een locatie voor ontmoeting en interactie. Het kunstwerk symboliseert verandering in het samenspel met de natuur, vergelijkbaar met het transformatieproces in de auto-industrie. Mercedes-Benz is op weg naar CO2-neutrale mobiliteit. Als eigentijds automerk dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, willen wij bijdragen aan een duurzame levenskwaliteit in de stad.”

“Een stad als München, die wereldberoemd is om zijn musea en collecties, heeft ook behoefte aan zeer actuele, hedendaagse kunst. Zij heeft de energie nodig van veel creatievelingen en kunstenaars en de uitstraling van artistieke evenementen die discussies op gang kunnen brengen over hoe we willen samenleven”, benadrukte dr. Michael Ott, hoofd van de sectie voor bevordering van kunst en cultuur, afdeling Kunst en Cultuur van de stad München. “Wij ondersteunen zeer uiteenlopende projecten, met name kunst in de openbare ruimte die in wisselwerking staat met de stedelijke omgeving. Het idee hierachter is dat kunstenaars uit verschillende disciplines gedeelde openbare ruimtes kunnen gebruiken als locaties voor experiment en design, en andere perspectieven op en in de stad mogelijk kunnen maken. We zijn dan ook blij dat het werk van Janet Echelman te zien is tijdens de IAA in München.”

“Openbare kunst is niet alleen een esthetische verrijking, maar ook een eigentijds organisme. Op een openbare locatie verweeft een kunstwerk zich met de maatschappij in al haar facetten”, aldus Stephanie Utz, medeoprichter van MUCA.

‘Earthtime 1.26 München’ interageert met de natuur en activeert de stedelijke ruimte

De omvangrijke maar toch lichtgewicht sculptuur ‘Earthtime 1.26 München’ verkent de onderling verbonden netwerken van onze culturele en fysieke werelden. Het werk is ongeveer 24 meter lang, 21 meter breed en 16 meter hoog. De vezels, gevlochten als een visnet, zijn gemaakt van recyclebare hightech materialen, waarvan sommige 15 keer sterker zijn dan staal, gemeten naar het gewicht. Wind, regen en licht transformeren het net, dat constant in beweging is, van vorm en kleur verandert, de stedelijke ruimte doordringt, activeert en laat ademen. De driedimensionale vorm is geïnspireerd op het 3D-gegevensmodel van het oceaanoppervlak na een aardbeving die golfeffecten veroorzaakte in de Stille Oceaan. Het getal 1.26 verwijst ook naar deze natuurlijke gebeurtenis die de rotatie van de aarde versnelde en zo de lengte van de dag met ongeveer 1,26 microseconden verkortte. ‘Earthtime 1.26 München’ is voor het eerst in Duitsland te zien. Het maakt deel uit van Janet Echelman’s ‘Earthtime-serie’, die de verbinding van de mens met de natuur onderzoekt.

Kunstwerken van Janet Echelman stellen status quo in stedelijke ruimte ter discussie

Met haar netsculpturen ter grootte van gebouwen stelt kunstenaar Janet Echelman de status quo in de stedelijke ruimte ter discussie. De vloeiend bewegende vormen van de kunstwerken staan in contrast met de starre oppervlakken van de stedelijke omgeving en vormen een zachte touch in een stad. ‘s Nachts veranderen ze door gekleurde led-lampen in zwevende, lichtgevende vormen. Met haar werk laat Echelman zien hoe de creatieve kracht van flexibiliteit, zachtheid en transparantie in steden kan worden ingezet. Haar belevingssculpturen zijn overal ter wereld uitnodigende middelpunten geworden van het stadsleven en combineren oude ambachten met nieuw design en interactieve technologie. Het resultaat is een collaboratieve stedelijke ervaring die tegelijk virtueel en fysiek is.

“Ik ben verheugd dat ‘Earthtime 1.26 München’ een plekje heeft gekregen op de historische Odeonsplatz, waar heden en verleden met elkaar verweven zijn om nu een dynamische stad te vormen. Mijn kunstwerk weerspiegelt de verbinding van tegenstellingen – flexibiliteit met kracht, aarde met hemel, dingen die we kunnen beheersen met de krachten die ons te boven gaan. Ik nodig toeschouwers uit om even stil te staan onder mijn sculptuur, om na te denken over onze verbinding met elkaar en onze planeet, en om zich bewust te worden van onze eigen zintuiglijke ervaring”, aldus Janet Echelman.

Studio Odeonsplatz by Mercedes-Benz en MUCA bieden samen stadsrondleidingen aan langs kunst in de openbare ruimte

De sculptuur ‘Earthtime 1.26 München’ verrijkt de Odeonsplatz tot begin oktober. Het kunstwerk bevindt zich recht tegenover Studio Odeonsplatz by Mercedes-Benz, waar een ontwerpmodel van een andere sculptuur van Janet Echelman te zien is. Het werk, dat de naam ‘Skies Painted With Unnumbered Sparks’ draagt, belichaamt de versmelting van kunst en technologie. De EXOS-app die ter plekke kan worden gebruikt, vult de analoge expositieruimte – ook tijdens IAA MOBILITY 2021 – aan met digitale content en verandert Studio Odeonsplatz in een socialmediaruimte die bezoekers een interactief podium en daarmee een holistische ervaring biedt. Zij krijgen toegang tot de nieuwste informatie over de studio en kunnen hun ervaringen ter plaatse digitaal beleven en delen, becommentariëren en liken. Naast de tentoonstelling van de twee sculpturen van de Amerikaanse kunstenaar nodigt Studio Odeonsplatz by Mercedes-Benz, samen met MUCA, mensen die geïnteresseerd zijn in kunst en cultuur uit om in september deel te nemen aan rondleidingen gericht op hedendaagse kunst in München.

De ondersteuning van de kunst maakt deel uit van een breed cultureel engagement van Daimler AG en dus ook van Mercedes-Benz. Het is een uiting van de corporate identiteit van de onderneming om op verantwoorde wijze in te spelen op maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen. Met zijn engagement voor kunst en cultuur wil Mercedes-Benz een brug slaan en de inwoners en bezoekers van de stad München toegang tot en kennis over kunst bieden. In deze geest zal het kunstwerk ‘Earthtime 1.26 München’ een integraal onderdeel vormen van de presentatie van het merk Mercedes-Benz op de IAA MOBILITY. Op de Odeonsplatz zal het merk zijn volledige huidige en toekomstige portfolio van elektrische voertuigen tonen, naast een tentoonstelling over de kernelementen van zijn duurzame bedrijfsstrategie, zoals CO2-neutraliteit, behoud van hulpbronnen, hergebruik en recycling.

Quote module 1

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse, alsmede het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2020 werden circa 2,1 miljoen personenwagens en bijna 375.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.