21
juni
2017
|
09:24
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz toont C 111 met wankelmotor tijdens Concours d'élégance Paleis Het Loo

Het Concours d’élégance op Paleis Het Loo in Apeldoorn heeft onder autoliefhebbers in heel Europa een uitstekende reputatie. ’50 jaar wankelmotor’ is een van de thema’s van de editie van dit jaar, die op 1 en 2 juli 2017 plaatsvindt. Geheel passend bij dit thema presenteert Mercedes-Benz Nederland een spectaculair model uit de fabriekscollectie: de C 111 met wankelmotor, daterend uit 1970. Deze auto, die slechts zelden in Nederland te zien was, wordt ongetwijfeld een van de publiekstrekkers tijdens het Concours d’élégance.

In 1969 werd de eerste Mercedes-Benz C 111 als studiemodel gebouwd. Met zijn aerodynamische carrosserie van glasvezelversterkte kunststof had de auto het uiterlijk van een sportwagen. Voor de aandrijving zorgde een drieschijfs wankelmotor met benzine-inspuiting. Het idee dat Mercedes-Benz zo’n anderhalf decennium na de legendarische 300 SL weer een supersportwagen zou bouwen, zorgde bij liefhebbers voor veel enthousiasme en zelfs blanco chêques die naar Stuttgart werden gestuurd. Toch bleef het voor de C 111 bij de status van studiemodel.

In maart 1970 werd het tweede model, de C 111-II, gepresenteerd tijdens de jaarlijkse Autosalon van Genève. Dit model had een volledig andere carrosserie dan zijn voorganger en was voorzien van een vierschijfs wankelmotor, die goed was voor een vermogen van 257 kW/350 pk en een topsnelheid van 290 km/h. De Mercedes-Benz technici waren er trots op dat er, in tegenstelling tot veel racewagens uit die tijd, door het inmiddels bekende ‘ground effect’ geen spoilers en vleugels nodig waren om de nodige neerwaartse druk te realiseren. Met name als gevolg van de oliecrisis in 1973 werd het testprogramma met de C 111 voortgezet met dieselmotoren. Met een dieselversie van de C 111 werden op 12 juni 1976 alle bestaande snelheids- en acceleratierecords voor dieselauto’s op de hogesnelheidsbaan in het Italiaanse Nardò gebroken.

Het Concours d’élégance Paleis Het Loo vindt op zaterdag 1 en zondag 2 juli 2017 plaats op het terrein van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Openingstijden voor bezoekers zijn op beide dagen van 10.00 tot 18.00 uur. Bezoekers die komen met een klassieker mogen deze, zolang er ruimte is, op het evenemententerrein parkeren. Meer informatie over het evenement is te vinden op www.concourselegance.com.