19
juni
2023
|
09:31
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz tilt in-car spraakbediening dankzij ChatGPT naar hoger niveau

Samenvatting

·       Mercedes-Benz integreert ChatGPT via Microsoft Azure OpenAI Service in voertuigen met MBUX voor Amerikaanse klanten

·       Privacygegevens en IT-processen worden gewaarborgd door Mercedes-Benz

·       Start bètafase op 16 juni 2023

Mercedes-Benz breidt het gebruik van kunstmatige intelligentie verder uit en integreert het als een volgende stap nu ook als spraakbediening in zijn voertuigen. Dankzij de toevoeging van ChatGPT wordt spraakbediening met het commando “Hey Mercedes” via de MBUX spraakassistent nu nog intuïtiever. Een bètafase start op 16 juni 2023 in de VS voor klantvoertuigen met het infotainmentsysteem MBUX[1]. Dat zijn er meer dan 900.000.

Deelname aan het bètaprogramma is optioneel. Geïnteresseerden krijgen instructies over het gebruik via de Mercedes me-app of eenvoudig rechtstreeks in het voertuig via het commando “Hey Mercedes, ik wil deelnemen aan het bètaprogramma”[2]. De implementatie van het bètaprogramma geschiedt over-the-air. Mercedes-Benz integreert ChatGPT via Azure OpenAI Service en maakt daarbij gebruik van de mogelijkheden van het Microsoft cloud- en AI-platform.

Uitbreiding spraakbediening via “Hey Mercedes

Mercedes-Benz MBUX heeft met zijn spraakassistent al maatstaven gecreëerd voor de industrie en is bekend om zijn intuïtieve bediening en zeer uitgebreide portfolio. Inzittenden kunnen al vragen laten beantwoorden over sportuitslagen, het weer of de omgeving - en zelfs hun Smart Home bedienen.

ChatGPT vormt een aanvulling op deze intuïtieve “Hey Mercedes” spraakbediening. Hoewel de meeste spraakassistenten zich beperken tot voorgedefinieerde taken en antwoorden, maakt ChatGPT gebruik van een zogeheten Large Language Model om natuurlijke spraak aanzienlijk te verbeteren en de onderwerpen uit te breiden waarop de spraakassistent kan reageren.

Mercedes-Benz combineert nu het beste van twee werelden door de gevalideerde gegevens van de MBUX spraakassistent te combineren met de meer natuurlijke dialogen van ChatGPT. Gebruikers ervaren een spraakassistent die niet alleen natuurlijke stemcommando’s accepteert, maar ook gesprekken kan voeren. Dus in de toekomst zal iedereen die zijn spraakassistent vraagt naar, bijvoorbeeld, wetenswaardigheden over de bestemming, een suggestie voor een nieuw recept of een kennisvraag, ook antwoord krijgen. Het voertuig geeft alle informatie via spraak, zodat de bestuurder altijd de ogen op het verkeer kan houden. De handen blijven aan het stuur.

Mercedes-Benz garandeert gegevensbescherming

Een samenwerking met Microsoft maakt de integratie van ChatGPT mogelijk. Via Azure OpenAI Service maakt Mercedes-Benz gebruik van de grootschalige generatieve AI-modellen van OpenAI, gecombineerd met de uitstekende beveiligings-, gegevensbeschermings- en betrouwbaarheidsfuncties van Azure. Mercedes-Benz behoudt op de achtergrond de volledige controle over de IT-processen. De tijdens de test vergaarde spraakopdrachtgegevens worden opgeslagen in de Mercedes-Benz Intelligent Cloud, waar ze worden geanonimiseerd en geanalyseerd.

Gegevensbescherming is een topprioriteit voor Mercedes-Benz. Klanten weten te allen tijde welke informatie wordt vergaard en met welk doel, en zijn vrij om daarin hun eigen beslissingen te nemen. Mercedes-Benz beschermt alle klantgegevens tegen manipulatie en misbruik.

“De integratie van ChatGPT samen met Microsoft in onze afgeschermde cloudomgeving is een mijlpaal op onze weg om van het voertuig het middelpunt van het digitale leven te maken. Ons bètaprogramma voegt ChatGPT-mogelijkheden toe aan de bestaande “Hey Mercedes”-functies, zoals navigatie-invoer, weersinformatie en meer. Op deze manier willen we gesprekken met natuurlijke dialogen en vervolgvragen mogelijk maken. Daarbij kunnen onze klanten er altijd op vertrouwen dat we hun gegevens zo goed mogelijk beschermen. Met als overkoepelend doel de relatie met hun Mercedes opnieuw in te vullen.”

Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG, 
Chief Technology Officer Development & Procurement

Met het bètaprogramma, dat naar verwachting drie maanden zal duren, wil Mercedes-Benz Amerikaanse klanten de gelegenheid bieden om als early adopters de nieuwste technologieën in hun voertuigen uit te proberen. In ruil daarvoor hopen de ontwikkelaars van Mercedes-Benz nuttige inzichten te krijgen in specifieke verzoeken, waardoor ze nauwkeurige prioriteiten kunnen stellen bij de doorontwikkeling van spraakbediening. De bevindingen worden verwerkt in de strategie voor de introductie van een Large Language Model in andere landen en.

ChatGPT in lijn met Mercedes-Benz AI-principes

GPT staat voor ‘Generative Pre-trained Transformer’. Hierachter zitten geavanceerde neurale netwerken die zijn getraind om teksten te creëren. ChatGPT is gebaseerd op een Large Language Model  van de OpenAI van het bedrijf. Het systeem beantwoordt vragen, maakt teksten of vat ze samen, kan vertalen en zelfs programmeercodes genereren..

Mercedes-Benz hanteert bij de integratie van ChatGPT een aanpak die in lijn is met de eigen AI-principes. Het doel hiervan is om de voordelen van innovatieve AI-oplossingen toegankelijk te maken voor klanten. Tegelijkertijd houdt Mercedes-Benz potentiële risico's nauwlettend in de gaten. Het systeem moet voortdurend worden verbeterd ten gunste van alle klanten. Het verantwoord omgaan met generatieve AI-oplossingen heeft bij Mercedes-Benz topprioriteit.


 


[1] Alle voertuigen met MBUX van de modelseries A 238, C 118, C 167, C 238, C 253, C 254, C 257, H 247, N 293, R 232, S 213, V 167, V 177, V 295, V 297, W 206, W 213, WV 223, X 167, X 243, X 247, X 253, X 254, X 294, X 296, Z 223 en Z 296.
[2] Zonder het ondertekenen van een Mercedes me connect-contract en in lijn daarmee het activeren van de gewenste diensten in de Mercedes me Portal of de Mercedes me App, is er geen dataverbinding vanuit de auto mogelijk. Dit geldt voor alle modellen en modelseries. Desondanks zijn er twee uitzonderingen waarin bepaalde gegevens worden verstuurd naar specifieke punten: het Mercedes-Benz noodoproepsysteem en de Mercedes-Benz informatie- en pechhulp oproep.
Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met circa 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse en producten van het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van luxe personenwagens. In 2022 werden circa 2 miljoen personenwagens en 415.300 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Mercedes-Benz Group. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en kijkt daarbij naar de gehele waardeketen. Als internationale onderneming behoren gelijke kansen, diversiteit, openheid en respect tot de fundamentele overtuigingen van Mercedes-Benz. Dat laten we zien in onze manier van denken, handelen en communiceren. In principe gelden alle gekozen termen uiteraard voor alle geslachten en identiteiten.