28
maart
2017
|
10:02
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz tijdens Techno Classica 2017: platform voor sportiviteit en service-knowhow

Dit jaar vormen sportieve modellen tijdens Techno Classica het stralende middelpunt op de stand van Mercedes-Benz Classic. In totaal elf modellen uit de 110-jarige geschiedenis van Mercedes-Benz laten zien dat sportiviteit van meet af aan deel uitmaakt van het DNA van Mercedes-Benz. De tentoongestelde modellen lopen uiteen van de Mercedes-Simplex 40 pk uit 1903 tot de gloednieuwe Mercedes-AMG GT C Roadster Edition 50. Ook voor service en onderdelen die beschikbaar zijn voor klassieke modellen is een belangrijke rol weggelegd. Er zijn tevens zes ALL TIME STARS te zien van de verkoopafdeling van Mercedes-Benz Classic. Zo kunnen de bezoekers een 300 SL Roadster uit 1960 bewonderen, die bij Mercedes-Benz Classic een volledige fabrieksrestauratie kreeg. De merkclubs van Mercedes-Benz zijn ook sterk vertegenwoordigd tijdens de klassiekerbeurs. Techno Classica vindt plaats van 5 t/m 9 april 2017 in het Duitse Essen.

Van de wijze waarop auto’s werden doorontwikkeld in de autosport tot de totstandkoming van verfijnde sportiviteit – onder het motto ‘sportiviteit zit in onze genen’ neemt Mercedes-Benz bezoekers van Techno Classica 2017 in Essen mee op een reis door de tijd. Op de stand, die bijna 3.600 vierkante meter groot is, nemen tien auto’s uit de eigen collectie van het merk een centrale plek in, samen met de nieuwe Mercedes-AMG GT C Roadster Edition 50.

Het oudste model dat te zien is, is de uit 1903 stammende Mercedes-Simplex 40 pk. Dit model was de eerste moderne auto en domineerde tevens de prestigieuze racescene aan de Franse Riviera rond Nice. Ook zijn er pioniers uit het compressortijdperk te zien, zoals het Mercedes-Benz Type S (W 06) uit 1927 en de 540 K Streamliner (W 29) uit 1938, evenals zeer sportieve Mercedes-Benz modellen uit de naoorlogse periode. Naast exclusieve productiemodellen is ook de 300 SLR (W 196 S) uit 1955, beter bekend als de Uhlenhaut Coupé, tijdens de beurs te zien. Deze coupé is de gesloten variant van de bijzonder succesvolle 300 SLR racewagen uit het seizoen 1955 en staat symbool voor de wijze waarop Mercedes-Benz de autosport domineerde van de jaren ‘30 tot de jaren ‘50. Er werden slechts twee exemplaren van deze fascinerende auto gebouwd. Beide 300 SLR’s maken deel uit van de eigen collectie van het merk en behoren inmiddels tot de duurste auto’s ter wereld.

De jongste vertegenwoordigers van het sportieve erfgoed van Mercedes-Benz zijn drie auto’s die de afkorting AMG in hun naam dragen. Mercedes-AMG, het performancemerk van Mercedes-Benz, viert in 2017 zijn 50ste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan worden er vier speciale auto’s tentoongesteld. Het meest recente exemplaar is de nieuwe Mercedes-AMG GT C Roadster Edition 50 (C 190).

Originaliteit als richtlijn

Klassieke auto’s combineren technisch en cultureel erfgoed tot een spannend geheel. Hun eigenaren besteden veel tijd en aandacht aan het onderhoud van hun auto’s. Daarbij moeten ze kunnen vertrouwen op kwalitatief hoogstaande en betrouwbare auto-gerelateerde service, uitgebreide expertise en een perfecte onderdelenvoorziening met originele onderdelen. Mercedes-Benz Classic staat hier garant voor, zoals te zien is tijdens Techno Classica 2017 in het ‘Service en onderdelen’-gedeelte van de stand. De service die door Mercedes-Benz wordt aangeboden voor young- en oldtimers heeft een unieke basis: de opgedane kennis reikt terug tot de uitvinding van de auto in 1886. De archieven van het merk maken deze kennis toegankelijk en breed inzetbaar. Zo wordt de aanwezige informatie gebruikt voor de reproductie van authentieke onderdelen voor klassieke modellen.

Hetzelfde enthousiasme voor klassiekers kenmerkt ook het ALL TIME STARS-programma. Dit is de autoverkooptak van Mercedes-Benz Classic die in 2015 werd opgericht. Het aanbod loopt uiteen van vooroorlogse modellen tot youngtimers. Met name de modellen uit de jaren ‘60 en ‘80 zijn erg in trek. ALL TIME STARS staat garant voor maximale transparantie door elke auto nauwkeurig te onderzoeken aan de hand van 160 criteria. Ook wordt een Classic Data expertrapport opgesteld. De auto’s van ALL TIME STARS voldoen in technisch opzicht minimaal aan ‘conditie 2’ en zijn ingedeeld in verschillende categorieën:

  • ‘Concours Edition’: auto’s die in een zeldzame, originele staat verkeren en een lage kilometerstand hebben of nauwgezet gerestaureerd zijn door Mercedes-Benz Classic.

  • ‘Collectors Edition’: young- en oldtimers die in een goede technische en optische staat verkeren. Hun patina maakt deze auto karaktervol.

  • ‘Drivers Edition’: dit zijn auto’s voor liefhebbers die dagelijks met hun young- of oldtimer willen rijden. Ze verkeren in een goede technische staat, maar er is nog ruimte voor restauratiewerk.

ALL TIME STARS toont de volgende auto’s tijdens Techno Classica:

  • Mercedes-Benz 300 SL Roadster (W 198, 1960)

  • Mercedes-Benz 280 SE 3.5 Cabriolet (W 111, 1971)

  • Mercedes-Benz 230.6 (W 114, 1975)

  • Mercedes-Benz 230 E (W 123, 1982)

  • Mercedes-Benz 300 SL (R 107, 1987)

  • Mercedes-Benz 300 SL (R 129, 1991)

Een gezamenlijke passie

De passie voor klassiekers en youngtimers van Mercedes-Benz is vooral bij de officiële merkclubs sterk aanwezig. Een aantal van deze clubs zijn vertegenwoordigd op de Techno Classica en presenteren zichzelf in samenwerking met Mercedes-Benz Classic in Hal 1.0 van de beurs.

De Mercedes-Benz ClassicPartners staan ook symbool voor de kracht van samenwerking met betrekking tot klassiekers. Zeven ClassicPartners laten bezoekers van Techno Classica 2017 in Hal 3 kennismaken met hun diensten op het gebied van verkoop en onderhoud. Live demonstraties stellen de bezoekers in staat om meer te weten te komen over de uitstekende service door de Mercedes-Benz ClassicPartners.

Wereldbeurs voor oldtimers

De 29ste Techno Classica vindt plaats van 5 t/m 9 april 2017 in de Messe Essen in Duitsland. Techno Classica is het grootste evenement in zijn soort. Vorig jaar bezochten ruim 200.000 mensen uit veertig landen de beurs. Dit jaar worden 220 clubs en verenigingen verwacht, en 1.250 standhouders. Naar verwachting zullen minstens 2.500 auto’s te koop worden aangeboden. Ook zijn er stands van 25 automerken. Techno Classica opent zijn deuren op woensdag 5 april met een preview van 14.00-20.00 uur. De beurs is van donderdag 6 april t/m zondag 9 april geopend van 9.00-18.00 uur (vrijdag tot 19.00 uur).

Tijdens Techno Classica 2017 is een speciale tentoonstelling gewijd aan de motorontwikkeling in de afgelopen 135 jaar – waarbij de nadruk op elektrische aandrijflijnen ligt. Volgens de organisatie behoort de Mercedes-Simplex uit 1903 tot de pronkstukken. Deze staat symbool voor de zegetocht van de verbrandingsmotor in de overgangsperiode van de 19de naar de 20ste eeuw. Op dat moment waren de verbrandingsmotor, elektromotor en stoommotor allemaal nog in de race om te worden ingezet als krachtbron voor de automobiel.