29
augustus
2022
|
15:46
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz tekent memorandum van overeenstemming met Canadese regering: nauwere samenwerking in de hele waardeketen van elektrische voertuigen en ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen

  • Memorandum of Understanding (MoU) om de bijdrage van Canada aan de toeleveringsketen van elektrische voertuigen uit te breiden, inclusief de ontwikkeling van duurzame hulpbronnen
  • Mercedes-Benz en Canada zoeken naar aanvullende mogelijkheden in het upstream, middlestream en downstream mijnbouw- en raffinagesegment en op het gebied van actieve kathodehalffabrikaten, actieve kathodematerialen en accucellenproductie
  • Mercedes-Benz zoekt samenwerking met de sterke mijnbouw- en raffinaderijsector in Canada en kijkt naar mogelijkheden om Canadese ecosystemen voor elektrovoertuigen en auto-onderdelen te benutten en uit te breiden
  • Bevorderen van dialoog en relaties om de samenwerking van Mercedes-Benz Group AG met strategische partners in Canada uit te breiden, onder andere met Rock Tech Lithium Inc. voor levering van lithiumhydroxide
  • Het Canadees-Duitse Rock Tech Lithium en Mercedes-Benz zijn van plan een overeenkomst te ondertekenen voor jaarlijkse levering van maximaal 10.000 ton lithiumhydroxide
  • Verantwoorde inkoop: lithium zal alleen afkomstig zijn uit mijnen die zijn gecontroleerd volgens de mijnbouwnorm van Initiative for Responsible Mining Assurances (IRMA), teneinde hoge milieu- en mensenrechtennormen garanderen

Mercedes-Benz Group AG en de Canadese regering hebben afgelopen dinsdag een memorandum van overeenstemming ondertekend om een ​​nauwere samenwerking te onderzoeken in alle stadia van de automotive waardeketen – van technische ontwikkeling en grondstofwinning tot productie, levensduur en recycling.

Het doel van het memorandum is het bevorderen van samenwerking en economische kansen binnen de Canadese toeleveringsketen voor elektrovoertuigen. Dit omvat onder meer toegang tot primaire grondstofbronnen. Canada en Mercedes-Benz zetten zich gezamenlijk in voor duurzame ontwikkeling en klimaatbescherming en investeren in een schonere en groenere economie van de toekomst.

“Mercedes-Benz is bezig de productie van elektrovoertuigen drastisch te verhogen. Daarom zoeken we ook nieuwe manieren om op een verantwoorde manier aan de benodigde grondstoffen te komen. Directe toegang tot de producenten van deze materialen is een belangrijke stap op deze weg. Met Canada heeft Mercedes-Benz een sterke en capabele partner om een nieuw tijdperk van duurzame transformatie in de auto-industrie in te luiden”, aldus Markus Schaefer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer, verantwoordelijk voor ontwikkeling en inkoop.

“Ik ben verheugd dat Mercedes-Benz en Canada vandaag een memorandum van overeenstemming hebben ondertekend aangaande de waardeketen op het gebied van accu’s. Dit is een mooi voorbeeld van hoe de samenwerking met onze goede vrienden en bondgenoten in Canada zich ook verdiept op het gebied van grondstofveiligheid, en het kan andere bedrijven aanmoedigen om hetzelfde pad te volgen”, aldus Olaf Scholz, bondskanselier van Duitsland.

“Canada maakt de transitie naar een schonere en groenere toekomst, waardoor het de duurzame leverancier bij uitstek is voor grote autobedrijven, waaronder Europese fabrikanten. Door samen te werken met Mercedes-Benz versterkt Canada zijn leidende rol als best-in-class innovatie-ecosysteem voor schone mobiliteitsoplossingen. Canada zet zich in om hier in Noord-Amerika een sterke en betrouwbare toeleveringsketen voor auto’s en accu’s op te bouwen om de wereld te helpen bij te behalen van de wereldwijde klimaatdoelen”, aldus François-Philippe Champagne, minister van Innovatie, Wetenschap en Industrie.

Als onderdeel van ‘Ambition2039’ concentreert Mercedes-Benz zich op het verminderen van de CO2-uitstoot en het verantwoord gebruik van hulpbronnen in de hele toeleveringsketen. De in Stuttgart gevestigde fabrikant van luxe auto’s werkt nauw samen met leveranciers aan nieuwe concepten om de CO₂-voetafdruk consequent te verminderen en de hoeveelheid zeldzame aardmetalen per elektrische aandrijving aanzienlijk te verminderen.

Mercedes-Benz bereidt zich voor om, daar waar de marktomstandigheden dit toelaten, tegen het einde van het decennium volledig elektrisch te gaan. Met de opkomst van elektromobiliteit in de autobranche zal de vraag naar specifieke, verantwoord ingekochte grondstoffen toenemen, met name als het gaat om kobalt, lithium, maar ook nikkel, grafiet, mangaan en koper.

Canada en Mercedes-Benz Group AG intensiveren daarom de dialoog en hun relatie met als doel de samenwerking met strategische partners in Canada uit te breiden. In deze context onderzoekt Mercedes-Benz een strategisch partnership met de Duits-Canadese start-up Rock Tech Lithium Inc. Dit partnership moet het merk in staat stellen de levering van lithiumhydroxide aan zijn leveranciers van accucellen veilig te stellen, om te kunnen voldoen aan de wereldwijde vraag naar elektrovoertuigen. Als onderdeel van deze beoogde samenwerking wil Rock Tech vanaf 2026 aan Mercedes-Benz en diens accupartners jaarlijks tot 10.000 ton lithiumhydroxide leveren. De geplande samenwerking start in 2026 met een kwalificatiefase.

“Om de productie van elektrovoertuigen op te schalen, hebben we toegang nodig tot grondstoffen. Met het beoogde partnership met Rock Tech diversifiëren we de inkoop van onze grondstoffen om daarmee de lithiumvoorziening voor de accuproductie van Mercedes-Benz in Europa veilig te stellen”, aldus Gunnar Guethenke, hoofd inkoop en leverancierskwaliteit Mercedes-Benz Cars. "Omdat duurzaamheid een centrale pijler is van de inkoopstrategie van Mercedes-Benz, verheugt het ons dat Rock Tech ons lithium zal leveren uit mijnen die zijn gecontroleerd volgens de standaard van IRMA en die worden verwerkt met hernieuwbare energiebronnen.

De beoogde overeenkomst markeert een cruciale stap in de levering van hoogwaardig lithium voor verwerking in Duitsland. Het is te verwachten dat Mercedes-Benz met de beoogde strategische samenwerking met Rock Tech de lokale Europese productie van ultramoderne accucellen zal bevorderen. De aanzienlijke hoeveelheid lithium van Rock Tech helpt de autofabrikant uit Stuttgart – samen met andere geplande partnerships – bij het bereiken van de ambitieuze elektrificatiedoelen.

“Met de beoogde overeenkomst willen we Mercedes-Benz niet alleen hoogwaardige lithiumhydroxide leveren, maar ook een strategisch partnership aangaan dat tot doel heeft nieuwe maatstaven te creëren voor duurzame toeleveringsketens. We zijn erg blij dat we een partner hebben gevonden die samen met ons belangrijke stappen wil zetten naar een flexibelere en duurzamere lithiumtoeleveringsketen, en ons heeft uitgekozen als belangrijke implementatiepartner voor zijn strategie en transitie naar elektromobiliteit”, aldus Markus Bruegmann, CEO van RockTech Lithium Inc.

Rock Tech Lithium, een cleantechbedrijf met vestigingen in Canada en Duitsland, kan helpen bij het aanboren van nieuwe grondstofbronnen. Als er overeenstemming wordt bereikt en aan de kwaliteits- en duurzaamheidsnormen wordt voldaan, zal Rock Tech een sleutelrol spelen in de serieproductie van volledig elektrische Mercedes-Benz modellen. Het is de bedoeling dat Rock Tech ‘s werelds meest waardevolle luxe automerk zal voorzien van hoogwaardig lithium. De grondstof wordt op een CO2-neutrale manier geraffineerd in Guben, Brandenburg (Duitsland). Op deze locatie bouwt Rock Tech Lithium momenteel Europa’s eerste lithiumhydroxideconverter met een gepland investeringsvolume van enkele honderden miljoenen euro’s. Met zijn lange industriële traditie en de bestaande infrastructuur biedt deze regio de beste voorwaarden om een ​​centraal onderdeel van de accuwaardeketen te worden.

Rock Tech gaat Mercedes-Benz niet alleen helpen bij het bereiken van een CO2-neutrale productie van lithiumhydroxide tegen eind 2030, maar zorgt ook voor de levering van lithium uit mijnen die zijn gecontroleerd volgens de mijnbouwnorm van Initiative for Responsible Mining Assurances (IRMA). Verantwoord gewonnen en verwerkte grondstoffen vormen de basis voor een duurzaam, volledig elektrische Mercedes-Benz modellengamma. Respect voor en bescherming van de mensenrechten alsmede verantwoorde omgang met het milieu zijn doorslaggevende criteria voor de keuze van leveranciers.

Over Mercedes-Benz

Mercedes-Benz heeft de koers uitgezet naar CO2-neutraliteit: met de strategische stap van ‘Electric first’ naar ‘Electric only’ versnelt de onderneming zijn transformatie naar een volledig elektrische toekomst. Door continu de meest geavanceerde accuceltechnologie in personen- en bestelwagens te integreren, wil Mercedes-Benz de actieradius vergroten tijdens de productielevenscyclus van een model. Op het gebied van solid-state technologie werkt Mercedes-Benz samen met partners om accu’s te ontwikkelen met een nog hogere energiedichtheid en veiligheid. Mercedes-Benz heeft verschillende accupartnerships met verschillende leveranciers in verschillende regio’s: ACC en CATL in Europa, Envision AESC in de VS en Farasis en CATL in China.

Over RockTech Inc.

Rock Tech Lithium Inc. is een cleantechbedrijf met vestigingen in Canada en Duitsland dat als doel heeft de auto-industrie te voorzien van hoogwaardige lithiumhydroxide ‘made in Germany’. Al in 2024 zal Rock Tech de eerste lithiumconverter in Europa met een productiecapaciteit van 24.000 ton per jaar in gebruik nemen. Dit komt overeen met het volume dat voldoende is om zo’n 500.000 elektroauto’s uit te rusten met lithium-ion-accu’s. Het cleantechbedrijf heeft zich ten doel gesteld om ‘s werelds eerste gesloten kringloop voor lithium te creëren, en zo de grondstofkloof op weg naar schone mobiliteit te dichten. Rock Tech is eigenaar van het Georgia Lake Lithium Project in Ontario, Canada. Tegen 2030 is naar verwachting circa 50% van de gebruikte grondstoffen afkomstig uit gerecyclede oude accu’s. Meer informatie is hier te vinden.