08
oktober
2018
|
22:05
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz start bouw van accufabriek nabij Amerikaanse personenwagenfabriek

Elektro-initiatief in de VS op koers

De miljardeninvestering door Mercedes-Benz in de Amerikaanse autoproductie werpt zijn vruchten af. Zo is op 5 oktober 2018 de serieproductie van de nieuwe Mercedes-Benz GLE officieel gestart. Gebaseerd op een volledig nieuw SUV-platform biedt de GLE klanten over de hele wereld een nieuwe rijbeleving. Tegelijkertijd ligt ook het elektro-offensief van Mercedes-Benz Cars in de VS op koers. Vorige week werd namelijk de eerste paal geslagen van een nieuwe accufabriek. Deze bevindt zich vlakbij de personenwagenfabriek in Tuscaloosa en levert de accu’s voor toekomstige elektrische SUV’s onder het product- en technologiemerk EQ.

Markus Schäfer, lid van de Divisional Board van Mercedes-Benz Cars en verantwoordelijk voor Production & Supply Chain, woonde de ceremonie rondom het slaan van de eerste paal bij: “De exportgerichte Mercedes-Benz- fabriek in Tuscaloosa is een hightech productielocatie met een succesvolle historie en een spannende toekomst voor ons merk in de VS. Onze missie is een pionierende rol te spelen in de ontwikkeling van elektromobiliteit en we hebben ons terdege voorbereid om die missie te laten slagen. Een jaar geleden hebben we een investering van 1 miljard dollar voor Tuscaloosa aangekondigd, die grotendeels bestemd is voor de productie van elektrische SUV’s en de bouw van een accufabriek. Hiermee brengen we de elektromobiliteit van Mercedes-Benz naar de VS. Wereldwijd bereiden we zes locaties voor op de productie van EQ-modellen. Ons accuproductienetwerk zal uit acht fabrieken bestaan.”

Bij het slaan van de eerste paal op de locatie in Bibb County, Alabama, waren ook Jason Hoff (President en CEO van Mercedes-Benz U.S. International), Kay Ivey (Gouverneur van Alabama) en andere prominente regionale en internationale gasten aanwezig. De nieuwe accufabriek ligt – samen met het nieuwe Consolidation Center – op zo’n 10 kilometer van de personenwagenfabriek in Tuscaloosa. Het logistiek centrum, dat eveneens deel uitmaakt van de vorig jaar aangekondigde investering, zal uit drie hoofdafdelingen bestaan: een voorbereidingshal voor carrosseriedelen, een voorbereidingshal voor onderdelen en een grote opslag. De ingebruikname vindt naar verwachting in 2019 plaats.

Sinds 1995 is er al meer dan 6 miljard dollar geïnvesteerd in de fabriek in Tuscaloosa. De extra 1 miljard dollar helpt de fabrikant zijn industriële betrokkenheid in de regio te vergroten. Het bedrag vloeit grotendeels in het elektro-offensief. Naar verwachting zal dit meer dan 600 nieuwe banen in Alabama creëren.

Nieuwe GLE ‘Made in Tuscaloosa’
Voorafgaand aan de ceremonie vierde Mercedes-Benz U.S. International, Inc. (MBUSI) op 5 oktober 2018 de productiestart van de eerste nieuwe GLE. Tuscaloosa fungeert traditiegetrouw al sinds 1997 als productielocatie voor SUV’s. De fabriek levert GLE-, GLE Coupé- en GLS-modellen aan klanten over de hele wereld. Twee derde van deze uitsluitend in Alabama geproduceerde modellen wordt naar bijna alle landen in de wereld geëxporteerd. Daarmee is MBUSI de op één na grootste auto-exporteur van de VS. Meer dan twee miljoen klanten hebben sinds de introductie van de M-Klasse voor de Offroader gekozen, waarmee de GLE de bestverkochte SUV in de historie van Mercedes-Benz is. Wereldwijd kozen al meer dan vijf miljoen klanten voor een SUV van het Duitse merk. Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar vestigden de SUV’s een nieuw record: wereldwijd werden er meer dan 540.000 afgeleverd, een toename van 5,4%. Met de productiestart van de nieuwe GLE versterkt de fabriek zijn beproefde productieportfolio. De GLE is in alle opzichten verbeterd: hij is beter op de weg, beter in het terrein en beter in het vervoer van passagiers; dat laatste dankzij een optionele derde zitrij. En het nieuwe actieve onderstel E-ACTIVE BODY CONTROL biedt een nieuwe ervaring in souplesse.

Elektro-initiatief in de VS
De nieuwe accufabriek nabij de personenwagenfabriek in Tuscaloosa maakt deel uit van een wereldwijd accuproductienetwerk van fabrieken in Kamenz (Duitsland), Stuttgart-Untertürkheim (Duitsland), Sindelfingen (Duitsland), Beijing (China), Bangkok (Thailand) en Tuscaloosa (VS). Het wereldwijde netwerk biedt Mercedes-Benz de mogelijkheid flexibel en efficiënt te reageren op eisen en behoeften vanuit de markt. De verschillende productielocaties bevoorraden de lokale autoproductie en zijn – indien nodig – klaar voor de export van accu’s. Mercedes-Benz Cars biedt rond 2022 ten minste één elektrische auto in elke modelserie, wat het totaal op meer dan 130 brengt. In het kader van het wereldwijde elektro-offensief zal Mercedes-Benz ook starten met de productie van volledig elektrische SUV-modellen in de VS.

Over de Mercedes-Benz-fabriek in Tuscaloosa
MBUSI – gevestigd in Tuscaloosa County, Alabama – is de productielocatie voor de SUV-modelseries GLE, GLS en GLE Coupe. Bovendien wordt hier de C-Klasse Limousine voor Noord-Amerika geproduceerd. In 2017 rolden in deze fabriek ruim 300.000 auto’s van de band. MBUSI biedt momenteel werk aan meer dan 3.700 medewerkers op de ongeveer 1.000 hectare grote locatie en is goed voor nog eens ruim 10.000 indirecte banen bij leveranciers en dienstverleners in de regio. Gedurende het twintigjarig bestaan is er meer dan 6 miljard dollar geïnvesteerd in de fabriek om de weg vrij te maken voor de productie van toekomstige SUV’s. De uitbreiding maakt de fabriek in Tuscaloosa tot een van de modernste autoproductielocaties ter wereld.