07
juni
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz SLS AMG Roadster nu te bestellen

  • Stijlvolle, open supersportwagen met lichtgewicht constructie

  • AMG 6,3-liter V8 (420 kW/571 pk): prestaties van topniveau

  • Rijdynamiek van uitzonderlijke klasse, nieuw AMG RIDE CONTROL

  • Nu te bestellen vanaf € 266.200, levering start in oktober 2011

De orderboeken zijn geopend voor de spectaculaire Mercedes-Benz SLS AMG Roadster. De SLS AMG Roadster combineert op stijlvolle wijze prestaties van het hoogste niveau met de sensatie van open rijden. De SLS AMG Roadster kenmerkt zich bovendien door zijn pure lijnvoering met softtop en de lichtgewicht bouwwijze.

Zowel met open als gesloten dak is de SLS AMG Roadster een uiterst sportieve verschijning. De softtop sluit naadloos aan op de carrosserie. Daardoor is het niveau van windgeruis opmerkelijk laag. De softtop-constructie is zeer geavanceerd. Het dak zelf bestaat uit drie lagen voor een perfecte (akoestische) isolatie, ook bij hogere snelheden. De glazen achterruit is eveneens naadloos in de softtop geïntegreerd. De dakconstructie is letterlijk een fraai staaltje hightech: om het gewicht zo veel mogelijk te beperken, is vooral gebruik gemaakt van aluminium en magnesium. Deze lichtgewicht constructie draagt bij aan een zo laag mogelijk zwaartepunt en dus aan maximale rijdynamiek. De softtop is leverbaar in drie kleuren: zwart, rood of beige. Hij opent of sluit in slechts 11 seconden na een simpele druk op de knop. Openen en sluiten kan zelfs rijdend bij een snelheid tot 50 km/h. Zowel met open als gesloten dak bedraagt de inhoud van de bagageruimte 173 liter (Coupé: 176 liter).

Lichtgewicht op alle fronten

De SLS AMG Roadster is geen afgeleide van de Coupé-uitvoering. Sterker nog: de Roadster en de Coupé zijn parallel aan elkaar ontwikkeld. Ook bij de Roadster stond een zo laag mogelijk gewicht bovenaan de prioriteitenlijst. Daarom zijn zowel chassis als carrosserie van aluminium. Deze zogenaamde spaceframe-constructie is niet alleen licht, maar ook buitengewoon sterk. De carrosserie weegt 243 kg, slechts twee kilo meer dan die van de Coupé. Het totaalgewicht van de SLS AMG Roadster bedraagt 1.660 kg. Daarmee is hij slechts 40 kg zwaarder dan de Coupé. De vermogen-gewichtverhouding blijft dus zeer gunstig: elke pk heeft slechts 2,9 kg voort te bewegen. De SLS AMG Roadster evenaart het hoge niveau van rijdynamiek die de Coupé-uitvoering zo geliefd maakt. Dit komt op het conto van het lage zwaartepunt en de op diverse punten versterkte body. De SLS AMG Roadster beschikt bovendien over vaste rolbeugels achter de zitplaatsen. Door alle gerichte versterkingen is het koetswerk van de SLS AMG Roadster zodanig stijf en trillingvrij dat het gebruik van (gewichtsverhogende) trillingdempers niet nodig is.

De AMG 6,3-liter V8

De SLS AMG Roadster beschikt evenals de Coupé over de fameuze 6,3-liter AMG V8 met een vermogen van 420 kW (571 pk) bij 6.800 tpm en een koppel van maar liefst 650 Nm (bij 4.750 tpm). Deze krachtbron, die dankzij de dry-sump smering zeer laag gemonteerd kon worden, maakt de SLS AMG Roadster tot één van de krachtigste auto’s in zijn segment. De ongeblazen V8 kenmerkt zich door de indrukwekkende sound, zijn directe reacties op het gaspedaal en de gretigheid waarmee hij ‘in de toeren klimt’. Dat komt ook tot uiting in de prestaties. De topsnelheid is begrensd op 317 km/h en de sprint van 0-100 km/h neemt slechts 3,8 seconden in beslag. Het gemiddelde verbruik bedraagt 13,2 l/100 km.

Hoogwaardige aandrijflijn

Evenals de SLS AMG Coupé maakt de Roadster gebruik van een ultralichte cardanas van carbonfiber. Een vergelijkbaar systeem wordt gebruikt bij de DTM-raceauto’s van Mercedes AMG. De AMG SPEEDSHIFT DCT zeventraps sporttransmissie is achterin gemonteerd en door middel van een zogenaamde torque-tube met de motor verbonden. Door de dubbele koppeling schakelt de versnellingsbak over zonder de aandrijfkracht te onderbreken. Hij biedt keuze uit vier modi: C (Controlled Efficiency), S (Sport), S+ (Sport Plus) en M (Manual). De RACE START functie en het mechanische sperdifferentieel zorgen samen voor maximale tractie.

De SLS AMG Roadster beleeft zijn officiële wereldpremière op 13 september op de IAA in Frankfurt. Hij wordt in oktober bij de Nederlandse Mercedes-Benz dealers verwacht. De Mercedes-Benz SLS AMG Roadster staat in de prijslijst voor € 266.200 inclusief BTW en BPM.