01
augustus
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz SLS AMG eindigt als derde in 24 Uur Spa-Francorchamps

  • 40 jaar na eerste racesucces AMG met Mercedes-Benz 300 SEL 6.8

  • Derde plaats voor Black Falcon-SLS AMG in historische kleuren

  • Nederlandse Mercedes-Benz-coureurs leveren prima prestatie


De 63e editie van de 24-uursrace van Spa-Francorchamps, dit jaar voor het eerst uitsluitend uitgeschreven voor auto’s in de klassen GT3 en GT4, kende met 62 deelnemende auto’s van 13 verschillende merken een bijzonder sterk startveld. Voor het eerst was ook de Mercedes-Benz SLS AMG vertegenwoordigd in de Belgische klassieker: dankzij de inschrijvingen van klantenteams stonden er niet minder dan zeven exemplaren van de spectaculaire sportwagen met vleugeldeuren aan de start. De best geklasseerde SLS AMG was de auto van het Duitse Black Falcon-team met coureurs Thomas Jäger, Kenneth Heyer en Stéphane Lemeret. Dit trio eindigde in de turbulente race als derde.

De 24-uursrace van Spa-Francorchamps speelt in de racehistorie van Mercedes-Benz een belangrijke rol. Hier immers behaalde Hans Werner Aufrecht met zijn privéteam in 1971 een belangrijk succes, toen de Duitse coureurs Hans Heyer en Clemens Schickentanz met de door Aufrecht geprepareerde Mercedes-Benz 300 SEL 6.8 in Francorchamps de tweede plaats behaalden. Uit het kleine privéteam van destijds ontstonden de huidige ‘high-performance’-divisie Mercedes-AMG en de onderneming HWA, die sinds vele jaren de succesvolle Mercedes-Benz-raceauto’s voor de DTM bouwt en inzet. Sinds vorig jaar heeft Mercedes-Benz met de SLS AMG GT3 bovendien weer een bijzonder interessante raceauto voor klantenteams, die dankzij het internationaal zeer populaire GT3-reglement in tal van landen kunnen racen.

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het eerste succes was een SLS AMG van het Duitse team Black Falcon in Francorchamps uitgevoerd in hetzelfde rood/gele kleurenschema als de 300 SEL 6.8 uit 1971. Met Kenneth Heyer behoorde bovendien de zoon van een van de beide coureurs van destijds tot de rijdersbezetting van deze auto. Samen met oud-DTM-coureur Thomas Jäger, die een groot deel van de ontwikkeling van de SLS AMG GT3 voor zijn rekening nam, en de Belgische coureur/journalist Stéphane Lemeret, eindigde Heyer junior als derde in de race. De Mercedes-Benz SLS AMG van het Britse Preci Spark-team, bestaande uit de tweeling Godfrey en David Jones en Mike Jordan, eindigde als zevende algemeen en als tweede in de Pro-Am-klasse.

De best geklasseerde Nederlandse coureurs met een SLS AMG waren Peter van der Kolk en Jeroen van de Heuvel, die de tweede Black Falcon SLS AMG deelden met de Oekraïner Andrii Lebed en de Amerikaan Bret Curtis. Zij eindigden als twaalfde in het algemeen klassement en als vijfde in de Pro-Am-klasse. Bernhard van Oranje, Marius Ritskes en Dennis Retera werden samen met de Belgische rijder Raf Vanthoor in de Mercedes-Benz SLS AMG van het KRK/Racing Team Holland als 16e algemeen en zevende in de Pro-Am-categorie geklasseerd. De andere KRK/Racing Team Holland SLS AMG met Mike Hezemans en de Belgen Koen Wauters en Anthony Kumpen reed lange tijd in de top drie, maar raakte in de nachtelijke uren van de baan, waarna het team voortijdig de strijd moest staken.