13
oktober
2020
|
09:50
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz S-Klasse kan binnenkort bestuurderloos en volledig automatisch parkeren op Stuttgart Airport

Samenvatting
  • In parkeergarage P6 van Stuttgart Airport kunnen auto’s in de toekomst ook met smartphone-commando’s worden geparkeerd.
  • De nieuwe Mercedes-Benz S-Klasse is uitgerust met de technologie om bestuurderloos en volledig geautomatiseerd parkeren mogelijk te maken (SAE-niveau 41)
  • Voor AVP gebruikt Bosch voor het eerst een camera-gebaseerde infrastructuur om rijstroken en obstakels te detecteren.
  • Apcoa, exploitant van parkeergarages, test slagboom- en betaalfuncties als basis voor geautomatiseerde valet parking op basis van het digitale mobiliteitsplatform APCOA FLOW.

Laten parkeren in plaats van naar het vliegtuig te haasten: Bosch, Mercedes-Benz en Apcoa, exploitant van parkeergarages, willen in de toekomst op Stuttgart Airport bestuurderloos en volledig geautomatiseerd parkeren mogelijk maken. Het door Bosch en Mercedes-Benz gezamenlijk ontwikkelde Automated Valet Parking (AVP) wordt momenteel serierijp gemaakt.

De nieuwe Mercedes-Benz S-Klasse is ‘s werelds eerste serieauto die klaar is voor toekomstige op infrastructuur gebaseerde AVP. Met de optionele ‘Voorbereiding INTELLIGENT PARK PILOT’ is de S-Klasse voorbereid om bestuurderloos naar een gereserveerde parkeerplaats te rijden via een opdracht per smartphone. “Met de nieuwe S-Klasse wordt niet alleen rijden, maar zelfs parkeren een luxe”, aldus Dr. Michael Hafner, Head of Drive Technologies and Automated Driving bij Mercedes-Benz AG. Parkeergarage P6 op Stuttgart Airport zal dienen als pilot voor de geautomatiseerde parkeerservice. Hier gaan de deelnemende bedrijven testen hoe de voertuigtechnologie aan boord van de S-Klasse communiceert met de intelligente Bosch-infrastructuur en APCOA FLOW, het digitale platform van parkeergarage-exploitant Apcoa. Dankzij dit platform functioneert het parkeerproces zonder ticket en contant geld. “Samen willen Apcoa, Bosch, Mercedes-Benz en Stuttgart Airport het parkeren volledig geautomatiseerd te maken”, aldus Christoph Hartung, Executive Vice President Connected Mobility Solutions bij Bosch. In de parkeergarage van de luchthaven worden momenteel voorbereidingen getroffen voor de geplande pilot van de Automated Valet Parking. Het doel van de pilot met de nieuwe S-Klasse op Stuttgart Airport is om de soepele interactie tussen de auto, de infrastructuurtechnologie en de parkeergarage-exploitant te testen en optimaal op de klant af te stemmen.

Eerste niveau 4-parkeerfunctie ter wereld in een serieauto

In juli 2019 ontvingen Bosch en Mercedes-Benz ‘s werelds eerste speciale vergunning voor een AVP-test zonder veiligheidsbestuurder met geselecteerde E-Klasse modellen. De test vond plaats in de parkeergarage van het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart met gemengd parkeergarageverkeer. Uitgerust met de ‘Voorbereiding INTELLIGENT PARK PILOT’ is de nieuwe Mercedes-Benz S-Klasse de eerste serieauto met AVP-technologie, waardoor hij bestuurderloos kan parkeren. Op voorwaarde dat parkeergarages de juiste infrastructuur bieden en de nationale wetgeving AVP toestaat. Deze technologie maakt de Mercedes-Benz S-Klasse tot ‘s werelds eerste auto die is voorbereid voor een rijfunctie met het op één na hoogste niveau van autonomie volgens SAE-niveau 4. “Met Automated Valet Parking laat Mercedes-Benz zien dat bestuurderloos parkeren binnenkort mogelijk wordt”, aldus Hafner.

Voor deze nieuwe vorm van parkeren met een druk op de knop wordt er direct achter de ingang van parkeergarage P6 een ruime drop-off en pick-up zone ingericht, zodat AVP-gebruikers hun auto makkelijk kunnen achterlaten. Terwijl ze naar de terminal lopen en inchecken, parkeert hun S-Klasse zichzelf in de kelder, op basis van informatie die door de infrastructurele technologie wordt verstrekt. Dat betekent dat gebruikers niet meer hoeven te manoeuvreren of zich uit de auto hoeven te wringen wanneer de gevonden parkeerplek te krap blijkt. “Automated Valet Parking is een winst in gemak en tijd voor onze passagiers, vooral wanneer ze haast hebben en hun auto gewoon snel op de luchthaven willen parkeren”, aldus Walter Schoefer, woordvoerder van de directie van Flughafen Stuttgart GmbH. Voor de testfase die op het punt staat te starten, zijn er in P6 in eerste instantie twee plaatsen beschikbaar voor zelfparkerende auto’s. Er worden meer parkeerplaatsen toegevoegd wanneer bestuurderloos parkeren in de toekomst definitief wordt ingevoerd en de vraag naar deze service toeneemt.

Intelligente infrastructuur en digitale platforms

In de proefparking op Stuttgart Airport worden in plaats van de voorheen gebruikte LiDAR-sensoren voor het eerst nieuwe Bosch-videocamera's gebruikt om vrije parkeerplaatsen te detecteren, de rijroute en zijn omgeving te bewaken en obstakels of mensen op de rijstrook te detecteren. De route van de auto’s naar de vrije parkeerplaats wordt berekend in een speciaal in de parkeergarage opgesteld computercentrum. “Onze intelligente parkeergarage-infrastructuur vormt de basis voor de toekomst van bestuurderloos parkeren”, aldus Hartung van Bosch. Dankzij de informatie die de camera’s bieden, is het zelfs mogelijk dat auto’s zelf door de parkeergarage rijden - ook op smalle opritten, waardoor ze zich ook tussen verschillende verdiepingen kunnen verplaatsen. De voertuigtechnologie zet de informatie van de infrastructuur automatisch om in rijmanoeuvres. Als de camera’s bijvoorbeeld een onverwacht obstakel detecteren, remt de auto in een oogwenk af tot een veilige stilstand.

APCOA FLOW, het digitale platform van Apcoa, gaat ook een sleutelrol spelen bij het bestuurderloos parkeren op Stuttgart Airport. Het platform wordt momenteel al door automobilisten gebruikt om parkeren gemakkelijker te maken. De services variëren van het reserveren van een parkeerplaats tot het contactloos inrijden in de parkeergarage of het volledig geautomatiseerd betalen, factureren en contactloos uitrijden. Het systeem herkent de auto van de klant en de slagbomen gaan automatisch open, waardoor een kaartje en het wachten bij een betaalautomaat overbodig worden. “We willen de eerste parkeergarage-exploitant zijn die een geautomatiseerde parkeerservice op basis van AVP-technologie volledig ondersteunt en mogelijk maakt”, zegt Frank van der Sant, Chief Commercial Officer bij Apcoa Parking Holdings GmbH.

Meer auto’s, meer parkeergarages

Meer tijd door een haal- en brengservice voor de auto en geen lange looproutes meer naar de auto: in de toekomst zouden klanten moeten kunnen genieten van een bestuurderloze parkeerservice - zodra voldoende uitgeruste parkeergarages beschikbaar zijn en de nationale wetgeving AVP toestaat. Bosch en Mercedes-Benz hebben hiervoor al de voorwaarden geschapen met hun eerste infrastructuurgebaseerde oplossing ter wereld voor een geautomatiseerde voorrij- en parkeerservice volgens SAE-niveau 4 in gemengd parkeergarageverkeer. Uniforme standaarden en interfaces zorgen voor een snelle communicatie tussen de auto’s en de infrastructuur. Het doel van Bosch is om in de toekomst steeds meer parkeergarages uit te rusten met AVP-infrastructuurtechnologie. Als Europa’s grootste exploitant van parkeergarages heeft Apcoa ook een strategisch belang bij het aanbieden van innovatieve premium services zoals AVP in andere parkeergarages. “In de toekpmst willen we AVP openstellen voor meer klanten op bepaalde Apcoa-locaties”, aldus Van der Sant. Het bedrijf beheert ongeveer 1,5 miljoen parkeerplekken op meer dan 9.500 locaties in 13 landen. Met een toenemend aandeel van bestuurderloze en volledig geautomatiseerde parkeerservices, zullen in de toekomst tot wel 20 procent meer auto’s in dezelfde ruimte passen. Daarnaast zijn met name smalle, afgelegen en daardoor minder aantrekkelijke parkeerterreinen geschikt om daar bestuurderloos te parkeren.

  1. SAE-niveau 4: de auto kan onder bepaalde omstandigheden autonoom alle verkeerssituaties aan (bijvoorbeeld op geselecteerde wegen, niet onder alle weersomstandigheden). Er is geen bestuurder vereist.