16
mei
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz rijder Renger van der Zande geniet van DTM-thuisrace Zandvoort

  • Bruno Spengler als tweede best geklasseerde Mercedes-Benz coureur

  • Renger van der Zande in het middelpunt van de belangstelling

  • Nigel Melker scoort goed met Mercedes-Benz motor in Formule 3

Twee weken na de seizoensstart op Hockenheim was de Duitse toerwagenserie DTM te gast op het Circuit Park Zandvoort voor het jaarljkse gastoptreden in Nederland. De Canadees Bruno Spengler, winnaar van de eerste race van het seizoen, was met zijn tweede plaats de best geklasseerde Mercedes-Benz coureur op Zandvoort. Voor Spengler was het zijn tweede podiumplek van het seizoen en de 24e in zijn loopbaan. Ook de Brit Jamie Green, die als vierde over de eindstreep kwam, en de Duitser Maro Engel, die zevende werd, reden voor Mercedes-Benz in de punten.

Uiteraard stond de Nederlandse Mercedes-Benz coureur Renger van der Zande tijdens zijn thuisrace in het middelpunt van de belangstelling. Talrijke fans moedigden de Nijmegenaar op Zandvoort aan en ook de media toonden volop aandacht voor de verrichtingen van de enige Nederlander in het DTM-startveld. “Ik had een heel druk schema. Het leek wel, alsof ik het hele weekeinde minstens één camera achter me aan had”, vertelde Van der Zande. “Ik moest ook met de ‘taxi’ rijden, een DTM-auto die is uitgevoerd met een extra passagiersstoel, zodat we mensen voor een snel rondje over het circuit kunnen meenemen. En dan natuurlijk allerlei interviews, optredens voor sponsors en relaties, handtekeningsessies, noem maar op. Maar dat hoort er natuurlijk een beetje bij als je in eigen land racet en dat maakt het allemaal ook wel bijzonder. Vooral tijdens de startopstelling, toen ik al die mensen op de tribunes zag met vlaggen en spandoeken met mijn naam erop en petjes in de kleuren van mijn helm genoot ik wel!”

In de race startte Van der Zande voortvarend: vanaf de elfde startplek kon hij gelijk twee plaatsen goedmaken, zodat hij na de eerste ronde als negende doorkwam. Na de verplichte pitstops verloor hij echter tijd. “Ik denk dat er iets beschadigd was aan de auto, waardoor de rondetijden niet meer optimaal waren”, meldde hij. Zo kwam de Nijmegenaar uiteindelijk als 13e over de eindstreep, waarmee hij achter de Schotse Susie Stoddart de op een na beste rijder met een AMG Mercedes C-Klasse uit 2008 was.

In de Formule 3 Euro Serie, die in het voorprogramma van de DTM op Circuit Park Zandvoort reed, leverde de Nederlander Nigel Melker met de Dallara-Mercedes van het team Mücke Motorsport een sterke prestatie. De eerste race won hij en in de derde race van het weekeinde kwam hij als derde wederom op het podium. Alleen in de tweede wedstrijd verliepen de zaken voor hem niet optimaal, want vanwege een valse start moest hij eenmaal als straf door de pitstraat rijden. “Als geheel ben ik met dit weekeinde wel tevreden”, zei Melker, die officieel is opgenomen in het junior-programma van Mercedes-Benz Motorsport.