14
september
2011
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz presenteert nieuwe AMG Mercedes C-Coupé voor DTM 2012

  • Nieuwe wedstrijdauto DTM gebaseerd op C-Klasse Coupé

  • Verbeterd veiligheidsconcept met koolstofvezel monocoque, rolkooi van sterk staal en zes crashstructuren

  • Start ontwikkeling in juni 2010, eerste auto gereed in augustus 2011

Op de autotentoonstelling IAA in Frankfurt presenteert Mercedes-Benz de nieuwe DTM AMG Mercedes C-Coupé, waarmee vanaf volgend jaar wordt deelgenomen aan de DTM-toerwagenserie. De beide coureurs van het Formule 1-team MERCEDES GP Petronas, Michael Schumacher en Nico Rosberg, namen de onthulling van de nieuwe auto op de IAA voor hun rekening.

De DTM AMG Mercedes C-Coupé wordt de opvolger van de AMG Mercedes C-Klasse, met 84 overwinningen uit 156 races de succesvolste toerwagen in de 27 jaar lange historie van de DTM. De sportdivisie HWA AG begon in juni 2010 met de ontwikkeling, het ontwerp en de constructie van de nieuwe auto. Het eerste chassis werd in juni van dit jaar gebouwd, de eerste auto was in augustus klaar.

De nieuwe DTM AMG Mercedes C-Coupé voldoet geheel aan het nieuwe reglement van de DTM, dat vanaf 2012 van kracht wordt. Het belangrijkste aspect daarin is meer veiligheid. Hiervoor zijn onder meer een monocoque-structuur van koolstofvezel en een rolkooi van sterk staal ingebouwd. Om de rijder bij een ongeval beter te beschermen, zijn alle veiligheidsgerelateerde elementen, zoals het brandblussysteem en de brandstoftank, geïntegreerd in de monocoque. Bovendien beschikt elke auto over zes crash-structuren met elementen van koolstofvezel aan de voor- en achterkant en de beide zijkanten, die bij een botsing veel energie absorberen. Hierdoor wordt de rijder niet blootgesteld aan zware vertragingskracht.

Het nieuwe veiligheidsconcept werd gezamenlijk ontwikkeld door de DTM-organisatie ITR e.V., de Duitse autosportfederatie DMSB en de drie deelnemende fabrikanten voor 2012, Audi, BMW en Mercedes-Benz. Om de werking van het DTM-veiligheidsconcept te kunnen testen, ontwikkelde de DMSB een testprogramma, dat werd uitgevoerd en geanalyseerd door de onafhankelijke expertise-organisatie DEKRA. Alle tests werden zonder problemen doorgevoerd.

De nieuwe DTM AMG Mercedes C-Coupé is gebaseerd op de nieuwste generatie van de C-Klasse Coupé, die in de zomer van dit jaar werd voorgesteld. Na de 190 E 2.5-16 Evo 2 (1988-1993), de AMG Mercedes C-Klasse (1994-1996 en 2004 tot heden) en de AMG Mercedes CLK (2000-2003) is dit het vierde model waarmee Mercedes-Benz in de DTM uitkomt. De motoren in de DTM blijven voor volgend jaar ongewijzigd: vierliter V8-motoren met een vermogen van rond de 500 pk en een maximum koppel van 500 Nm.  

Met live- of re-live-uitzendingen in 83 landen, in totaal 5.881 uur televisie-uitzendingen in 2010 en circa 2,4 miljoen live TV-kijkers in Duitsland tijdens elk weekeinde dit jaar is de DTM een van de populairste toerwagenseries ter wereld. Sinds 2001 is de DTM ieder jaar ook eenmaal te gast in Nederland. Dit jaar komt Renger van der Zande uit Nijmegen als een van de coureurs voor Mercedes-Benz in de DTM in actie.