23
februari
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz presenteert G 500 4x42 showcar

Alleen een G-Klasse zou een G-Klasse kunnen verslaan. Zo luidde het credo bij het ontwerp van de Mercedes-Benz G 63 AMG 6x6, en dat wordt nu van toepassing gebracht op de G 500 4x4². Het basisprincipe voor deze alleso vertreffende G-Klasse is simpel: neem de superieure vierwielaangedreven aandrijflijn inclusief de portaalassen van de 6x6 – minus één as – en voeg het geheel samen met een nieuw ontwikkeld variabel onderstel en de carrosserie van de G-Klasse. Voeg daar een V8-motor met 310 kW/422 pk, een set 22 inch wielen met 325/55 R 22 banden, koolstofvezel carrosseriedelen en interieurelementen uit het designo exclusiefpakket aan toe en het 5-sterren menu voor de offroad-liefhebber is gereed.

Uitbreiding van de extreme G-Klasse modelserie: de G 63 AMG 6x6 heeft met de G 500 4x4² een kleiner broertje gekregen. De nagenoeg productierijpe showcar vormt een nieuw hoogtepunt in de aan superlatieven rijke historie van de G-Klasse en combineert alle voordelen van de modelserie. De serieproductiemodellen van de G-Klasse zorgen met carrosserie en ladderchassis voor de solide basis die het aanzienlijk grotere vermogen van de G 500 4x4² probleemloos en zonder versterkingen aan kunnen. De G 63 AMG 6x6 doneert een aangepaste versie van de indrukwekkende permanente vierwielaangedreven aandrijflijn met portaalassen. Het motorcompartiment herbergt een compleet nieuwe vierliter V8-biturbomotor met directe brandstofinspuiting. Eveneens nieuw is de ophanging met dubbele veerpoten per wiel en instelbare demping. Het interieur van de G 500 4x4² biedt inzittenden het comfort en de sfeer van een luxe limousine.

Nieuwe motor biedt V8 biturbo-power

De 4.0-liter V8 biturbomotor in de G 500 4x4² onderscheidt zich door een uitmuntende vermogenskarakteristiek, lichtgewicht constructie en hoge efficiency. De nieuw ontwikkelde achtcilinder is voorzien van twee turbo’s die niet aan de buitenkant van de cilinderbanken zijn gemonteerd, maar binnen de V-vorm; een constructie die wordt aangeduid als ‘hot inside V’. De voordelen hiervan zijn een compact motorontwerp, een optimale respons en lage uitlaatgasemissies. De directe piëzo brandstofinjectie die exclusief door Mercedes-Benz wordt gebruikt is verantwoordelijk voor de brandstofmix. Het straalgerichte verbrandingsproces is in deze derde generatie verder verbeterd om aan alle toekomstige wettelijke voorschriften te voldoen. Als serieproductiemotor zou de efficiënte en zuinige 4.0-liter V8 biturbo aan de Euro 6 emissievereisten voldoen, inclusief de maximale partikeluitstoot die in 2016 ook voor benzinemotoren van kracht wordt.

Het motorblok van de V8 is vervaardigd van een aluminiumlegering die een grote sterkte bij het laagst mogelijke gewicht garandeert. De cilinderwanden met NANOSLIDE® technologie zijn twee keer zo hard als conventionele gietijzeren cilinderbussen, minimaliseren de inwendige wrijving en daarmee de benodigde hoeveelheid brandstof en zijn bovendien zeer duurzaam. NANOSLIDE® werd vanaf 2000 door Daimler ontwikkeld en is sinds 2006 op succesvolle wijze in meer dan 200.000 motoren toegepast.

Dubbele sidepipes aan beide zijden vóór de achterwielen moduleren de typerende sound van de G 500 4x4² en bereiken alle toonsoorten van een potente sportwagen; van een zacht stationair geluid en een sonore brom bij deellast tot aan een luid geroffel onder vollast bij acceleraties. Een prettig bijeffect van de sidepipes: ze vergroten de offroadprestaties omdat zich onder de achterkant geen einddempers bevinden die de afloophoek negatief zouden kunnen beïnvloeden.

Uitstekende on- en offroadprestaties

De belangrijkste waarden van het chassis en de aandrijflijn maken al snel duidelijk dat de offroadsensatie van de G 500 4x4² begint waar andere auto’s moeten opgeven. Maar verrassend genoeg overtuigt de nieuwe “G” zeker ook op asfalt. Door de, in vergelijking met de productieversie van de G-Klasse, aanzienlijk grotere spoorbreedte van de portaalassen (+ 299 mm), de grote 22 inch velgen met 325/55 R 22 banden en de instelbare demping met SPORT-stand, neemt de G-Klasse bochten met een dynamiek waarbij inzittenden zich eerder in een sportwagen wanen dan in een terreinauto. Dat geldt evenzeer op besneeuwde wegen of ongebaande hellingen, waardoor de prestaties op deze ondergrond vergelijkbaar zijn met die van een krachtige rallyauto.

Wanneer de G 500 4x4² vooral buiten de gebaande paden gebruikt wordt, zijn optioneel leverbare 37 x 12,5 x 18 inch MT offroadbanden aan te bevelen. Permanente vierwielaandrijving, een offroadreductie in de tussenbak, portaalassen en drie differentiëlen die tijdens het rijden gesperd kunnen worden zijn op conventionele terreinauto’s niet te vinden. Daarmee garandeert deze showauto genadeloze prestaties onder alle omstandigheden. Zelfs de hoogste zandduinen worden met gemak bestormd, evenals rotsachtig terrein en diep water.

De voor veelzijdige inzet ontwikkelde portaalassen vormen het technologische hoogtepunt van de G 500 4x4² showcar. Vergeleken met normale starre assen bevinden de wielen zich hier niet gecentreerd op de as, maar decentraal onder de aseinden door de portaaloverbrenging.  Daarmee stijgt de bodemspeling naar 450 millimeter en de doorwaadhoogte tot 1.000 millimeter.

Een overzicht van de offroadwaarden vergeleken met de Mercedes-Benz G 500 serieproductieauto:

G 500 4x4²

G 500 Lang

Bodemspeling

450 mm

210 mm

Aanloophoek/afloophoek v/a

52⁰ / 54⁰

36⁰/27⁰

Klimhoek

47⁰

21⁰

Kantelhoek

30⁰

28°

Doorwaadhoogte

1.000 mm

600 mm

Klimcapaciteit

100%

100%

Wielbasis

2.850 mm

Spoorbreedte voor/achter

1.774 mm

1.475 mm

Velg/band combinatie

9,5 J x 22

325/55 R 22

7,5 J x 18

265/60 R 18

De trucs van de portaalassen

De constructie van de portaalassen biedt nog meer belangrijke voordelen die complexe aanpassingen overbodig maken. Door de ongewijzigde positie van de starre assen ten opzichte van het chassis zijn de bevestigingspunten van de ophanging, besturing en cardanassen alle identiek gebleven. Daarnaast zorgt de overbrenging in de “portalen” voor een compensatie voor de grote afrolomtrek van zowel de offroad- als de wegbanden. De overbrengingen van de versnellingsbak, de snelheidsmeteraandrijving en het ABS sensorsysteem bleven eveneens ongewijzigd. Deze naafreductie heeft tevens tot gevolg dat het uiteindelijke aandrijfkoppel alleen op het wiel wordt overgebracht, waarmee de mechanische krachten op de volledige aandrijflijn, en met name op de aandrijfassen, wordt beperkt.

Mobiele onafhankelijkheidsverklaring – het chassis

Het chassis is grotendeels gebaseerd op dat van de serieproductieversie van de G-Klasse en biedt een perfecte mix van sportieve dynamiek en relaxt comfort, zowel on-road als off-road. De nieuwe demperinstelling, afgeleid van de autosport, is hier van doorslaggevend belang. Hier worden twee parallelle veer/demper veerpoten per wiel gebruikt. Eén veerpoot werkt op conventionele wijze met vaste dempereigenschappen. De tweede veerpoot heeft een elektronisch gestuurde instelbare demping, die daarmee het complete dempinggedrag afhankelijk van de rijsituatie bepaalt. Met deze set-up is een duidelijk verschil mogelijk tussen de SPORT- en COMFORT-standen, die de bestuurder kan selecteren via een knop op de tunnelconsole. De schakeltijden tussen de twee standen verlopen supersnel en vergen slechts 15 milliseconden.

In dynamische bochten zorgt de sportieve stand voor indrukwekkende prestaties, omdat de aanzienlijk stijvere constructie van het onderstel hogere bochtsnelheden mogelijk maakt. Wanneer de bestuurder het wat rustiger aan wil doen, strijkt de COMFORT-stand moeiteloos alle oneffenheden in het wegdek glad. In extreme situaties, zoals bij abrupte uitwijkmanoeuvres, schakelt het systeem automatisch over naar de stijvere set-up voor een maximale handlingveiligheid. De comfortabele instelling ondersteunt ook bij offroadsessies, omdat de wielen daarmee beter contact met de ondergrond houden. Zelfs in zeer oneffen terrein kan iedere tractiemogelijkheid optimaal worden benut.

Ongekend vertrouwen: beadlock-velgen met MT banden

Speciaal voor veeleisende offroadsessies zijn voor de G 500 4x4² zijn geoptimaliseerde wielen beschikbaar. Mud-terrain banden (M/T) in de maatvoering 37 x 12,5 x 18 inch op speciale beadlock-velgen. Normaal gesproken bieden reguliere velg/band combinaties niet de mogelijkheid om de bandenspanning te verlagen voor extra grip op zand, bijvoorbeeld tot 0,5 bar. 1,0 bar is meestal de ondergrens, omdat bij een lagere spanning de banden bij stuurmanoeuvres van de velg kunnen lopen of zand zich tussen de band en velg kan wringen, met een langzaam leeglopende band tot gevolg. Niet bij de G 500 4x4². Die heeft speciale, tweedelige 18 inch beadlock-velgen. Bij dit ontwerp wordt de band bij de montage zo strak tussen de twee velghelften en een beadlock ring geperst dat hij niet van de velg kan lopen en er geen zand tussen kan komen, zelfs niet bij een compleet spanningsverlies.

Mocht het chassis ondanks een voorzichtige rijstijl en de grote bodemspeling toch met de harde ondergrond in aanraking komen, dan wordt de onderkant van de auto beschermd door een robuuste, tweedelige onderplaat van roestvast staal. Daarmee zijn de belangrijkste onderdelen voor en achter goed beschermd tegen harde schokken en scherpe punten.

Sportieve luxe in het kwadraat

In visueel opzicht laat de G 500 4x4² geen twijfel bestaan over zijn passie. De grote banden, de hoge bodemvrijheid, de hoogte van bijna 2,25 meter, een breedte van nagenoeg 2,10 meter en een duidelijk, hoekig design dwingen direct respect af. Ander highlights zijn de geïntegreerde LED lichtstrips boven de voorruit en de prominente, deels in kleur gespoten spatbordranden – uitgevoerd in hoogwaardig carbon – plus de voorbumper van de G 63 AMG- en G 65 AMG-modellen.

Interieurdetails versterken de sportief-luxueuze sfeer. De G 500 4x4² ademt exclusiviteit uit dankzij het designo exclusiefpakket. De stoelwangen en hoofdsteunen zijn evenals het dashboard, de middenconsole en de armsteunen in de portieren uitgevoerd in zwart designo leer met witte contrasterende stiksels. De middenbanen van de stoelen en de deurpanelen zijn afgewerkt met DINAMICA microvezel met ruitpatroon. Daarnaast is DINAMICA bekleding gebruikt voor de afwerking van de dakhemel en carrosseriestijlen.

De ‘G’ van Graz

De ontwikkelingsafdeling van de Mercedes-Benz G-Klasse bevindt zich in Graz en is het competentiecentrum van de ‘Geländewagen’ en is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en productieondersteuning van de legendarische terreinauto. Bovendien is het Oostenrijkse Graz sinds 1979 de productielocatie van alle G-Klasse-modellen - zowel de commerciële als civiele voertuigen.

Afhankelijk van de commentaren en reacties die de nagenoeg productierijpe showcar krijgt zal een besluit worden genomen over een eventuele  serieproductie van de Mercedes-Benz G 500 4x4².