01
augustus
2016
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz plant nieuwe fabriek met bijzonder flexibele productie in Kecskemét

Mercedes-Benz plant een tweede fabriek op haar productielocatie in het Hongaarse Kecskemét voor de productie van voor- en achterwielaangedreven personenauto’s. “De komende jaren verwachten we zo’n 1 miljard euro te investeren in de bouw van een nieuwe fabriek bij onze site in Kecskemét. Daar gaan we een zeer geavanceerde en efficiënte productiefaciliteit vestigen waarin verschillende voertuigplatforms flexibel van de band zullen rollen. Met deze moderne ‘flex-fabriek’ creëren we extra capaciteit en de noodzakelijke flexibiliteit op basis van de Industry 4.0-maatstaf, waarmee we snel en toekomstgericht kunnen reageren op de markt. Daarmee versterk en we onze concurrentiepositie,” aldus Markus Schäfer, lid van de Divisional Board van Mercedes-Benz Cars en verantwoordelijk voor Production & Supply Chain Management. Het Mercedes-Benz productportfolio bestaat momenteel uit 32 modellen. In de nabije toekomst zullen dat er circa 40 zijn. Daarnaast worden alle personenautoseries geleidelijk aan ook van elektrische aandrijving voorzien.

De tweede fabriek in Kecskemét krijgt een hal voor carrosseriebouw, een lakstraat, een assemblagelijn en een gebied voor toeleveranciers. Op basis van de Industry 4.0-maatstaf wordt het een flexibele fabriek, bestaande uit met elkaar verbonden productiesystemen en een volledig digitale procesketen, gecombineerd met het intelligente gebruik van productiedata en nieuwe vormen van samenwerkingen tussen mens en machine. Daarmee ontstaat de mogelijkheid om de productie flexibeler en efficiënter te maken, en om in de toekomst ergonomische verbeteringen door te voeren. Voorbereidende werkzaamheden vinden dit jaar al plaats, de productiestart staat gepland voor het einde van het decennium. De investering brengt zo’n 2.500 nieuwe banen met zich mee in de fabriek zelf en aanvullende werkgelegenheid bij leveranciers in de regio en in Duitse fabrieken. Het definitieve besluit en de concrete realisering zijn nog afhankelijk van de implementatie van diverse bepalingen.

De Mercedes-Benz fabriek in Kecskemét is sinds 2012 een succesvolle producent van voorwielaangedreven auto’s voor de wereldmarkt. Sindsdien rolden er meer dan 500.000 auto’s van de band (stand februari 2012). Eind april 2016 kondigde Mercedes-Benz al aan zo’n 580 miljoen euro te gaan investeren in de uitbreiding van de productiecapaciteit en de technologische upgrade van de bestaande fabriek voor de productie van compacte auto’s. De nieuwe generatie compacte auto’s zal eveneens in Kecskemét worden gebouwd.

Over de Mercedes-Benz fabriek in Kecskemét

De Mercedes-Benz fabriek in Kecskemét biedt werkgelegenheid aan meer dan 4.000 werknemers. In 2015 werden er ruim 180.000 compacte modellen van Mercedes-Benz geproduceerd. De B-Klasse was het eerste model dat in 2012 in Kecskemét van de band rolde. Deze werd in 2013 gevolgd door de compacte vierdeurs CLA Coupé en in 2015 door de CLA Shooting Brake. Beide modellen worden uitsluitend in Kecskemét geassembleerd voor klanten wereldwijd.

Over Mercedes-Benz Cars Operations

Mercedes-Benz Cars Operations is verantwoordelijk voor de productie van personenauto’s op 27 locaties wereldwijd die deel uitmaken van een efficiënt productienetwerk waarbinnen zo’n 78.000 werknemers werkzaam zijn. Daartoe behoren ook de centrale functies voor planning, technologie, logistiek en kwaliteit. Afgelopen jaar produceerde Mercedes-Benz Cars meer dan 2 miljoen personenauto’s voor Mercedes-Benz en smart, het vijfde productierecord op rij. Het netwerk is gebaseerd op de voertuigplatforms voor voorwielaangedreven (compacte auto’s) en achterwielaangedreven modellen (waaronder de S-Klasse, E-Klasse en C-Klasse), evenals de platforms voor de SUV’s en sportwagens. Verder zijn er productielocaties voor aandrijflijnen (motoren, versnellingsbakken, assen en componenten). Elke van deze locaties is gegroepeerd rondom een hoofdfabriek die dient als ‘center of competence’ voor de lancering van nieuwe producten, technologieën en kwaliteitsbewaking. De dagelijkse focus ligt daarbij op het continu verbeteren en verfijnen van geavanceerde productiemethoden, die ervoor zorgen dat toekomstige hightech auto’s op efficiënte, flexibele en milieuvriendelijke wijze worden geproduceerd, op basis van de bekende kwaliteitsstandaarden van Mercedes-Benz. Alles draait hierbij om de werknemers en hun expertise, waarbij hun werk op systematische wijze wordt ondersteund door een ergonomisch vormgegeven werkplek en intelligente automatisering. Naast eigen fabrieken maakt Mercedes-Benz ook steeds meer gebruik van samenwerkingen en van de capaciteit van de fabrieken waarmee het merk contracten heeft afgesloten als onderdeel van haar groeistrategie.