05
juni
2020
|
16:08
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz personenwagenfabrieken hervatten wereldwijd de productie

Na een productie-onderbreking vanwege de COVID-19 pandemie, hebben de Mercedes-Benz personenwagenfabrieken de productie geleidelijk aan hervat. In de maand juni zijn/worden alle fabrieken van Mercedes-Benz AG wereldwijd herstart. Op 20 april hebben de motoren- en componentenfabrieken in Duitsland de productie hervat, gevolgd door de Duitse personenwagenfabrieken van Mercedes-Benz. Parallel hieraan hebben ook de internationale Mercedes-Benz fabrieken de productie stap voor stap hervat. De gezondheid en veiligheid van alle betrokkenen heeft bij Mercedes-Benz de hoogste prioriteit. De hervatting van de productie heeft een flexibele aanloop, om te kunnen reageren op de actuele ontwikkelingen en landspecifieke richtlijnen. Door de productie op gecontroleerde wijze te hervatten, zet Mercedes-Benz zijn product- en elektro-offensief voort en bedient het bovendien zijn grootste afzetmarkt China, waar weer een aanzienlijke stijging van de vraag te zien is.

Jörg Burzer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG en verantwoordelijk voor Production and Supply Chain Management: “Samen met het team ben ik blij dat we onze productie geleidelijk aan op een gecoördineerde manier stapsgewijs hebben kunnen herstarten. Flexibiliteit is waar het om draait: de flexibiliteit van onze fabrieken is een van onze belangrijkste strategische aspecten op productiegebied en heeft ons ook bij de herstart geholpen. Onze eerste prioriteit is het verder indammen van de verspreiding van het COVID-19-virus en het bieden van een veilige werkomgeving voor onze medewerkers, leveranciers en dienstverleners. Bij de productie nemen we de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in acht en verhogen we stap voor stap onze productie.”

Mercedes-Benz personenwagenmotorenfabrieken in Duitsland

De Mercedes-Benz fabriek in Untertürkheim hervatte de productie op 20 april, na een periode van onderbreking. De fabriek bij Stuttgart produceert motoren en componenten die benodigd zijn voor de productie in Mercedes-Benz assemblagefabrieken wereldwijd. Hetzelfde geldt voor de fabrieken in Kölleda en Arnstadt (MDC Power en MCD Technology). Op vergelijkbare wijze heeft de Mercedes-Benz fabriek in Berlijn de productie van onder andere Camtronic-motormanagementsystemen hervat, evenals de Mercedes-Benz fabriek in Hamburg, waar assen en asonderdelen voor de wereldwijde voertuigproductie van Mercedes-Benz worden geproduceerd. Als belangrijke schakel in het elektro-offensief van Mercedes-Benz, zetten de accufabrieken in Kamenz (onderdeel van Accumotive, een dochteronderneming van Mercedes-Benz die accu’s produceert voor de EQ-familie, evenals accu’s voor plug-in hybrids en 48V-accu’s) de activiteiten tijdens de onderbrekingsperiode voort. Er is op deze locatie op basis van tweeploegendiensten gewerkt aan strategische projecten, met strikt gespreide ploegen en strenge veiligheidsmaatregelen voor de werknemers.

Mercedes-Benz personenwagenfabrieken in Duitsland

De geleidelijke herstart van de Mercedes-Benz personenwagenfabrieken is op 27 april begonnen. In de Mercedes-Benz fabriek in Bremen wordt de productiecapaciteit voor de gehele productrange geleidelijk aan opgevoerd, bijvoorbeeld de SUV-bestseller Mercedes-Benz GLC. Tegelijkertijd wordt op dezelfde lijn de productie van de EQC (stroomverbruik gecombineerd: 20,8-19,7 kWh/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 0 g/km)1 als onderdeel van het elektro-offensief stapsgewijs opgevoerd. In de Mercedes-Benz fabriek in Sindelfingen vindt de productie plaats van de E-Klasse en de S-Klasse Limousine, in 2019 ‘s werelds bestverkochte luxe limousine met China wederom als grootste markt in het afgelopen jaar. Van de E-Klasse en de S-Klasse worden de geëlektrificeerde modellen, de hybrids en plug-in hybrids, eveneens in Sindelfingen gebouwd. Dit jaar neemt Mercedes-Benz de nieuwe S-Klasse in productie in de nieuwe ‘Factory 56’ in Sindelfingen, die in september 2020 wordt geopend. De Mercedes-Benz fabriek in Rastatt is de belangrijkste fabriek voor de wereldwijde productie van de compacte volumemodellen van Mercedes-Benz: in 2019 was 1 op de 4 auto’s die Mercedes-Benz wereldwijd verkocht een compact model. De A-Klasse Limousine, A-Klasse Hatchback en B-Klasse, alsmede de het compacte SUV-model GLA worden in Rastatt gebouwd. Sinds dit jaar worden hier ook de plug-in hybrids van de A-Klasse en B-Klasse gebouwd.Het wereldwijde productienetwerk van Mercedes-BenzMercedes-Benz Cars Operations is verantwoordelijk voor de productie van personenwagens op meer dan dertig locaties ter wereld, die onderdeel zijn van een flexibel en efficiënt productienetwerk. Na onderbreking van de productie over een landspecifieke periode, zijn alle personenwagenfabrieken van Mercedes-Benz AG wereldwijd in juni weer opgestart. In China is de productie sinds 10 februari 2020 stap voor stap hervat. Parallel aan het herstarten van de Duitse Mercedes-Benz fabrieken hebben alle andere internationale faciliteiten sinds medio april hun activiteiten weer opgepakt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de fabrieken in Sebes/Cugir (Roemenië) – waar de transmissies voor voertuigen van Mercedes-Benz worden gebouwd – en de Mercedes-Benz personenwagenfabriek in Kecskemét (Hongarije), die binnen het wereldwijde productienetwerk een belangrijke schakel vormt voor de bouw van compacte modellen. In Tuscaloosa (VS), de locatie waar sinds lange tijd de productie van SUV’s plaatsvindt, en in East London (Zuid-Afrika), als onderdeel van het wereldwijde productienetwerk voor de C-Klasse, is de productie ook weer opgestart. De fabriek in Hambach (Frankrijk), waar de elektrische smart EQ-modellen worden gebouwd, zijn de activiteiten sinds 2 juni weer geleidelijk aan hervat.

Ter bescherming van de medewerkers heeft het concern voorzorgsmaatregelen genomen om besmetting te voorkomen en met de algemene ondernemingsraad is een uitgebreid pakket maatregelen afgesproken dat is ingevoerd in de fabrieken. Hiertoe behoren hygiëne- en reinigingsnormen, voorschriften om een minimale veiligheidsafstand van 1,5 meter aan te houden en het gebruik van maskers die de mond en neus afdekken bij de productiewerkzaamheden.

Tegen de achtergrond van de COVID-19-pandemie besloot Daimler het grootste deel van zijn productie en bepaalde administratieve werkzaamheden in Europa gedurende aanvankelijk twee weken (23 maart t/m 5 april 2020) te onderbreken. Dit werd gevolgd door de invoering van werktijdverkorting in Duitsland vanaf 6 april. De situatie binnen het concern verschilt, en dat blijft ook zo. Op sommige afdelingen zal de werktijdverkorting worden voortgezet. Dit heeft gevolgen voor de Duitse personenwagen-, bestelwagen- en truckfabrieken van het concern. Bij noodzakelijke basisfuncties, maar ook bij de uitwerking van toekomstige plannen en strategische projecten wordt geen werktijdverkorting gehanteerd, om na de crisis snel weer aan het werk te kunnen. Voor de internationale vestigingen gelden landspecifieke afspraken. Daarbij volgt het concern de aanbevelingen van internationale, nationale en lokale overheden op. Het management van Daimler houdt de situatie nauwlettend in de gaten en zal indien nodig verdere maatregelen nemen.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 173.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens, bestelwagens en services. Bovendien streeft de onderneming naar connectiviteit, autonoom rijden en alternatieve aandrijvingen met zijn toekomstgerichte innovaties. Het productportfolio van Mercedes-Benz Cars omvat de merken Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach en Mercedes me, alsmede het merk smart en het product- en technologiemerk EQ voor elektromobiliteit. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2019 werden bijna 2,4 miljoen auto’s en meer dan 438.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met meer dan veertig fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid betekent voor Daimler het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.