05
maart
2013
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz op de Autosalon van Genève

De 83ste editie van de Autosalon van Genève (7 t/m 17 maart 2013) staat voor Mercedes-Benz grotendeels in het teken van het Europese debuut van de nieuwe E-Klasse-familie en de showprimeur voor de nieuwe CLA-Klasse. Daarnaast krijgt ook de speciale Grand Edition Viano AVANTGARDE in Genève zijn eerste showoptreden.

Mercedes-Benz E-Klasse: zuinig, slim, emotie

Met de ingrijpend vernieuwde E-Klasse legt Mercedes-Benz de lat opnieuw hoger op het gebied van veiligheid, aandrijftechnologie en design. De voorkant heeft een compleet gerestylde vormgeving gekregen, met een nieuw ontwerp voor de koplampen die nu voorzien zijn van een gecombineerde lichtunit waarin alle functies zijn geïntegreerd. Voor het eerst krijgt de E-Klasse ook twee verschillende ‘gezichten’. De basisuitvoering en de ELEGANCE-lijn hebben de klassieke grille met de ster op de motorkap. De AVANTGARDE-lijn beschikt over een sportieve grille met centraal geplaatste grote ster. Naast de Limousine en Estate heeft Mercedes-Benz overigens ook de E-Klasse Coupé en Cabriolet vernieuwd.

Andere markante designelementen van de nieuwe E-Klasse zijn de nieuwe bumpers en de ‘characterline’ in de achterportieren die samen met de laaggeplaatste sierlijn optisch voor extra lengte zorgt. Nieuwe achterlichten benadrukken juist de breedte.

Andere noviteiten van de vernieuwde E-Klasse-familie zijn de krachtige, zuinige BlueDIRECT viercilinder benzinemotoren met geavanceerde inspuittechnologie, de toepassing van turbotechnologie, variabele nokkenasverstelling (in- en uitlaatzijde), een geregelde oliepomp, een schakelbare waterpomp en balansassen. Voor beide vermogensvarianten (135 kW/184 pk en 155 kW/211 pk) geldt dat het meest gunstige gemiddelde verbruik 5,8 l/100 km bedraagt (afhankelijk van de uitvoering) en de gemiddelde CO2-uitstoot 135 g/km. De nieuwe viercilinder BlueDIRECT-motoren voldoen nu al aan de nieuwe Euro 6 emissienorm. Eveneens nieuw in het programma is de E 400 met een 245 kW/333 pk sterke V6 BlueDIRECT-motor met biturbo-technologie. Ook deze krachtbron voldoet al aan de Euro 6 norm.

De uitgebreide reeks dieselmotoren omvat diverse V6 BlueTEC-versies. De E 300 BlueTEC HYBRID, waarin een viercilinder CDI samenwerkt met een elektromotor, is de zuinigste versie met een gemiddeld verbruik van 4,1 l/100 km (CO2: 107 g/km). Bovendien is de E 300 BlueTEC HYBRID Limousine ingeschaald in de 20%-categorie van de fiscale bijtelling. Er is keus uit een handgeschakelde zesbak en de zeventraps 7G-TRONIC PLUS-transmissie met DIRECT-SELECT handschakelmogelijkheid. 4MATIC permanente vierwielaandrijving is uiteraard ook beschikbaar.

Onderhuids levert Mercedes-Benz de nieuwe E-Klasse verder met een keuze uit vier onderstelvarianten en een keur aan verregaande assistentiesystemen als onderdeel van het ‘Mercedes-Benz Intelligent Drive’ concept. Tot de Intelligent Drive voorzieningen behoren onder meer systemen die in staat zijn ongevallen met kruisende voertuigen of voetgangers te voorkomen, Active Lane Keeping Assist en een groot-lichtfunctie die tegemoetkomend verkeer niet verblindt.

Mercedes-Benz CLA-Klasse: een slankgelijnde verschijning

Met de introductie van de CLA-Klasse, waarvoor op de Autosalon in Genève een showprimeur is weggelegd, creëert Mercedes-Benz een geheel nieuw segment. De nieuwe CLA-Klasse is 4,63 meter lang, 1,78 breed en 1,44 m hoog. Zijn futuristische vormgeving is vrijwel één op één overgenomen van het spectaculaire Concept Style Coupé studiemodel dat onlangs is onderscheiden met de gerenommeerde internationale 'iF product design award 2013'.

Eén van de onderscheidende eigenschappen van de CLA-Klasse is de toonaangevende aerodynamicawaarde van Cw 0,22 voor de CLA 180 BlueEFFICIENCY Edition, een wereldrecord voor een serieproductieauto. Andere belangrijke kenmerken van de CLA-Klasse zijn het avantgardistische coupédesign en 4MATIC vierwielaandrijving, die vanaf de tweede helft van 2013 optioneel leverbaar wordt. Bij dit systeem is de zogenaamde PTU (Power Take-off Unit) voor de aandrijfkracht naar de achterwielen geïntegreerd in de 7G-DCT-transmissie met dubbele koppeling. In de achteras is een elektrohydraulisch aangestuurde meerplatenkoppeling geïntegreerd die een volledig variabele verdeling van de aandrijfkracht tussen de voor- en achteras mogelijk maakt.

De CLA-Klasse wordt leverbaar met een keuze uit vier benzinemotoren variërend van 90 kW/122 pk tot 155 kW/211 pk en één dieselkrachtbron met 125 kW/170 pk. Alle motoren voldoen nu al aan de Euro 6 emissie-eisen die vanaf 2014 van kracht zijn.

Verder krijgt de CLA-Klasse een keur aan innovatieve rij-assistentiesystemen, waaronder COLLISION PREVENTION ASSIST. Dit remsysteem maakt gebruik van radar en waarschuwt de bestuurder voor obstakels bij snelheden vanaf 7 km/h, gevolgd door zeer accurate remmanoeuvres wanneer de bestuurder op het rempedaal trapt.

Mercedes-Benz Grand Edition Viano AVANTGARDE: elegant, dynamisch, exclusief

Een derde primeur van Mercedes-Benz in Genève is het nieuwe topmodel binnen de Viano-serie, de Grand Edition Viano AVANTGARDE. Deze speciale uitvoering staat voor verfijnde sportiviteit, getuige ook de opvallende combinatie van de nieuwe ‘rock crystal white metallic’ lak en de sportieve zwarte contrasterende afwerking van de grille. Uiterlijk krijgt deze topversie verder 19 inch vijfspaaks lichtmetalen velgen met banden in de maatvoering 245/45 R 19.

In het met ‘satin-finish burr walnut look’ afgewerkte interieur overheerst een gevoel van smaak en klasse. Het geïntegreerde ‘Grand Edition’ embleem benadrukt daar het topmodelkarakter van deze Viano. De nieuwe Grand Edition Viano AVANTGARDE is leverbaar in de koetswerkvarianten ‘compact’ en ‘lang’ met een keuze uit diverse landspecifieke motoren.