22
september
2014
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz ontvangt licentie voor autonoom rijden in Silicon Valley

Op 16 september 2014 heeft de Staat Californië in Amerika een wettelijke toestemming geïntroduceerd voor het afgeven van officiële licenties om zelfrijdende auto’s te testen op de openbare weg. Tegelijkertijd met de inwerkingtreding van de ‘Senate Bill No. 1298’ ontving Mercedes-Benz de licentie om zelfrijdende auto’s in het dagelijkse verkeer op de wegen van Californië te testen. Voor Mercedes-Benz, dat alweer bijna twintig jaar in Silicon Valley is gevestigd, betekent dit een verdere uitbreiding van de talrijke researchactiviteiten van het bedrijf in de VS.

“Met de toestemming van de Staat Californië kunnen we in de VS het testen van zelfrijdende auto’s op een nieuw, hoger niveau brengen,” aldus Professor Thomas Weber, lid van de managementboard van Daimler AG en verantwoordelijk voor Group Research en Mercedes-Benz Cars Development. “Door onze nieuwe researchactiviteiten is het onze doelstelling om deze belangrijke ontwikkeling speciaal in Amerika te bevorderen omdat het verkeerssysteem in de VS op verschillende aspecten verschilt van dat in Duitsland. De kennis die Mercedes-Benz vergaart zal ons helpen belangrijke vooruitgang te boeken bij de verdere ontwikkeling van autonoom rijden.

De verschillen zijn groot: waar auto’s in Duitsland doorgaans over smalle wegen rijden zijn de wegen in de VS over het algemeen veel breder en bestaan ze soms uit meer dan zes of zelfs acht rijstroken. Verkeerslichten staan aan de andere kant van de weg, er zijn verschillende manieren van invoegen en bij kruispunten heeft degene die het eerst aankomt, voorrang.

In de toekomst zullen de researchauto’s voor autonoom rijden bijna dagelijks op de openbare weg worden getest. Net zoals bij de testritten in Duitsland behoren deze testauto’s tot de huidige modellijnen van de Mercedes S- en E-Klasse. De testritten met zelfrijdende auto’s worden uitgevoerd door speciaal opgeleide testrijders, omdat veiligheid voor alle weggebruikers niet alleen vereist is door de strenge standaards van het ‘Department of Motor Vehicles’ (DMV) in Californië, het is tevens een alles overheersende prioriteit van Mercedes-Benz. De testauto’s zijn voor dit doel speciaal uitgerust: de bestuurder moet zich er terdege van bewust zijn wanneer de auto in de zelfrijdende modus staat en hij moet in staat zijn op ieder moment in te grijpen. Daarnaast moet de auto in staat zijn om op ieder moment zelf te kunnen stoppen.

"In Duitsland hebben wij vorig jaar augustus met de Bertha-Benz rit aangetoond dat autonoom rijden in druk stadsverkeer en op buitenwegen technisch mogelijk is. Met de tests in Californië verbreden wij nu de horizon voor onze testauto’s door ze de verkeersomstandigheden in Amerika bij te brengen," sluit Thomas Weber af.