04
januari
2008
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Museum in Stuttgart maakt indruk op de vele bezoekers

Het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart heeft een zeer geslaagd jaar achter de rug. Sinds de opening in mei 2006 stroomden de bezoekers toe en in 2007, het eerste volledige jaar in het gloednieuwe onderkomen, kwamen zo’n 860.000 belangstellenden de 160 tentoongestelde auto’s bekijken. Het Mercedes-Benz Museum heeft inmiddels ook naam gemaakt als locatie voor bijzondere evenementen.

In totaal hebben al meer dan anderhalf miljoen bezoekers de unieke personenauto’s, bestelwagens, trucks, speciale voertuigen en sportauto’s bewonderd. Ook het museumgebouw zelf trekt de aandacht. Het is ontworpen door het Amsterdamse UNStudio.

Na afloop van de bezichtiging is vrijwel iedereen onder de indruk, zo blijkt uit enquêtes die marktonderzoeksbureau GfK eind november 2007 onder bezoekers heeft gehouden: 71% zegt beslist nog eens terug te komen, 79% vindt dat de verwachtingen worden overtroffen, 96% vindt het museum bij Mercedes-Benz passen en maar liefst 97% van de ondervraagden zal het museum bij familie en vrienden aanbevelen.

Groepsrondleidingen op maat

In 2007 kwamen bijna elfduizend groepen over de vloer, waarvan er 5.200 kozen voor een rondleiding met gids. Het is mogelijk om een algemene museumtoer te maken, maar er waren ook aangepaste programma’s over de thema’s: architectuur, kunst, bedrijfsauto’s en techniek. Vanaf dit voorjaar is het bovendien mogelijk om een rondleiding te boeken met autosport als rode draad.

Ideale locatie voor vele evenementen

Het Mercedes-Benz Museum heeft een magneetwerking op bijzondere evenementen. In 2007 waren het er zo’n driehonderd, voor een deel uit het eigen concern en voor bijna de helft van externe opdrachtgevers. Daarmee was de evenementenagenda vrijwel volgeboekt. Enkele toppers waren Stars & Cars (60.000 bezoekers), de museumnacht (18.000) en ruim twee weken openluchtbioscoop (5.300).

Diverse prijzen en een bijzonder wereldrecord

Het museum heeft al uit allerlei branches prijzen ontvangen. Zo gingen een onderscheiding van de Duitse Architectuurprijs 2007, het label ‘Best Architects 08’ en de hoogste onderscheiding van ‘ServiceQualität Baden-Württemberg’ naar de Mercedesstrasse 100 in Stuttgart. Opmerkelijk is de recente vermelding in Guinness World Records voor de ruim 34 meter hoge kunstmatige tornado in het museum. Deze is er om rook uit het gebouw te onttrekken en dat gebeurt met 144 straalpijpen die 28 ton lucht verplaatsen.

Kijk voor een virtueel museumbezoek op de uitvoerig gedocumenteerde website www.museum-mercedes-benz.com