26
november
2018
|
15:19
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz meest succesvolle merk op Instagram

Mercedes-Benz viert een unieke mijlpaal op Instagram: van alle Top 100 Interbrand-merken heeft het premiummerk het hoogste aantal likes op Instagram. Volgens een recent onderzoek van marktanalist T4Media (https://t4media.de/onebillionlikes/) passeerde Mercedes-Benz een paar dagen geleden de magische mijlpaal van 1 miljard likes – als eerste merk van de ‘Best Global Brands 2018’ die elk jaar door het befaamde Amerikaanse consultancybureau Interbrand worden gekozen. De fans en volgers die dit mogelijk hebben gemaakt, worden bedankt door middel van een fototentoonstelling in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart, waarbij highlights van de social media-activeringen van het merk met de ster te zien zijn.

Mercedes-Benz is sinds 2012 actief op Instagram. Gemiddeld scoort Mercedes-Benz volgens het onderzoek 27,6 miljoen likes per maand op het wereldwijde Instagram-kanaal @mercedesbenz. Wereldwijd volgen maar liefst 35,66 miljoen fans de officiële Mercedes-Benz accounts via de online foto- en videodienst.

Om dit heuglijke feit te vieren, heeft Mercedes-Benz een speciaal ‘bedankje’ georganiseerd voor de fans en volgers. Een selectie van foto’s waarmee mensen van over de gehele wereld hun affiniteit met het merk delen via Instagram is te zien op een speciaal opgezette microsite: http://mb4.me/one-billion-likes. Hiermee biedt Mercedes-Benz ruimte aan de meest succesvolle posts alsmede bijzondere of grappige Instagram-content van fans. Zo is er bijvoorbeeld een stoere oudere dame te zien die in een Mercedes-AMG rijdt. Ook zijn een ongewone verjaardagswens van concurrent BMW en een portret met hond te zien.

Mensen die het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart bezoeken, kunnen ook daar de beste posts bekijken. De tentoonstelling duurt van 5 t/m 31 januari 2019. Zo’n twintig foto’s op groot formaat nemen bezoekers mee naar de wereld van Instagram. Ze worden omlijst door auto’s als de Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet en de AMG GT Roadster Edition 50, twee van de meest populaire auto’s bij de fans op Instagram.

Multichannelstrategie blijkt succesvol te zijn

In het kader van zijn multichannelstrategie publiceert Mercedes-Benz content op alle digitale kanalen. Het premiummerk maakt daarbij duidelijk onderscheid tussen influencer marketing en influencer relations. Influencers kunnen deelnemen aan persevents, shows en wereldpremières van Mercedes-Benz. Ze krijgen ook de sleutels van een testauto overhandigd, zodat ze hierover verslag kunnen doen via hun kanalen. Het doel: authentieke rapportages. Influencer marketing omvat content-gerelateerde concepten voor de eigen merkkanalen van Mercedes-Benz. Hierbij werkt het premiummerk nauw samen met fotografen, filmmakers en merkambassadeurs. Ze produceren hun content zowel voor hun eigen kanalen als voor de Mercedes-Benz merkkanalen.

User generated content en creatieve storytelling

Een van de succesfactoren op weg naar de 1 miljard likes zijn enerzijds de verhalen van het merk zelf over pk’s met glimmend chroom en anderzijds de verhalen van de influencers en de fans. Influencers berichten bijvoorbeeld over hun roadtrips en nemen de community de hele wereld mee over. Daarnaast gaat Mercedes-Benz via Instagram Stories gericht de dialoog aan over toekomstthema’s als kunstmatige intelligentie en elektromobiliteit. Deze thema’s spelen op alle Instagram-kanalen een zeer belangrijke rol.

Tijdens de ‘EQNight’ in Lissabon konden Instagrammers vragen stellen over de nieuwe EQC of over elektromobiliteit. Deze werden beantwoord via Instagram Stories door voormalig astronaut Mike Massimino, ook wel bekend als ‘Astro Mike’. Op deze manier kwamen de fans ook meer te weten over de actieradius van de nieuwe EQC of de materialen die worden gebruikt in zowel de spaceshuttle als de EQC.

Het succes op Instagram laat zien dat Mercedes-Benz met deze strategie perfect inspeelt op de behoeften van gebruikers van over de gehele wereld. Het kanaal wordt ondersteund door een creatief netwerk van fotografen en cameramensen. Dit levert content op die voornamelijk afkomstig is van fans: circa driekwart van de posts is niet van Mercedes-Benz afkomstig.

Mercedes-Benz Cars Nederland op Instagram

Mercedes-Benz Cars Nederland heeft, net als Mercedes-Benz wereldwijd, een succesvolle positie op Instagram verworven. Enkele dagen geleden is het account de grens van 50.000 volgers gepasseerd. Zowel op Instagram als op andere socialmediakanalen zoals Facebook, LinkedIn en YouTube is Mercedes-Benz in Nederland het meest populaire automerk.