26
augustus
2021
|
09:52
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz legt extra focus op ontwikkelingsafdeling met benoeming nieuwe Chief Software Officer

Samenvatting
  • Sajjad Khan – Chief Technology Officer en lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor CASE – verlaat de onderneming op eigen verzoek om zelfstandig ondernemer te worden
  • Magnus Östberg versterkt Mercedes-Benz en krijgt als Chief Software Officer de overkoepelende verantwoordelijkheid voor het MB.OS voertuigbesturingssysteem
  • Onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voor het elektro-offensief van Mercedes-Benz worden in de toekomst in het kader van ‘electric-only’ nog meer gebundeld
  • Andere taken van de CASE-organisatie worden geïntegreerd in de lijnfuncties

Mercedes-Benz focust zijn ontwikkelingsorganisatie op de twee kernthema’s van de Mercedes-Benz strategie: voertuigsoftware en elektrificatie. Het doel: nog meer slagkracht als toonaangevend technologiebedrijf in het luxe autosegment. Na zijn zeer succesvolle werkzaamheden bij diverse bedrijven – meest recentelijk bij Mercedes-Benz - heeft Sajjad Khan besloten om zelf als ondernemer aan de slag te gaan. Op zijn eigen verzoek verlaat hij Mercedes-Benz per 1 september 2021 om een technologisch venture capital fonds op te zetten. Khan is nu nog lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. Als Chief Technology Officer is hij verantwoordelijk voor ontwikkeling op het gebied van Connectivity, Autonomous, Shared & Services en Electric (CASE).

Met ingang van 1 september 2021 wordt Magnus Östberg als Chief Software Officer overkoepelend verantwoordelijk voor het MB.OS voertuigbesturingssysteem. Om het grote belang van deze nieuw gecreëerde functie te benadrukken, rapporteert hij aan Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Daimler AG voor Group Research en Chief Operating Officer van Mercedes-Benz AG, en rechtstreeks aan de voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG en Mercedes-Benz AG, Ola Källenius.

“Sajjad Khan heeft digitalisering bij Mercedes-Benz verregaand versneld en nadrukkelijk zijn stempel gedrukt op het productportfolio. Met MBUX heeft hij een systeem gecreëerd dat een nieuwe maatstaf in de auto-industrie heeft gecreëerd. Hiervoor wil ik hem mede namens de gehele raad van commissarissen bedanken. Ik wens Sajjad Khan het allerbeste met zijn carrière als zelfstandig ondernemer. Tegelijkertijd ben ik blij dat Magnus Östberg het team van Mercedes-Benz komt versterken. Magnus is een bewezen softwarespecialist met uitgebreide automotive ervaring die internationaal hoog aangeschreven staat”, aldus Dr. Bernd Pischetsrieder, voorzitter van de raad van commissarissen van Daimler AG.

Magnus Östberg, geboren op 27 april 1973 in Zweden, heeft een master in elektrotechniek van de Chalmers University. Hij begon zijn carrière in de auto-industrie bij software- en adviesbureau Mecel. Daarna bekleedde hij verschillende managementfuncties bij Delphi in Duitsland en de VS, met een focus op voertuigsoftware, infotainment en telematica. Meest recentelijk was Östberg Vice President Software Platform & Systems bij automotive toeleverancier Aptiv in de VS en was hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling en lancering van de ADAS Satellite Architecture bij diverse autofabrikanten. Östberg spreekt Zweeds, Engels en Duits.

“Met MB.OS hebben we een duidelijke strategische beslissing genomen voor de toekomst van Mercedes-Benz: we kiezen voor een eigen softwareplatform voor onze voertuigen. Hiervoor creëren we nu onze eigen softwarepositie, om de verantwoordelijkheden voor alle daaraan gerelateerde ontwikkelingstaken te bundelen. Magnus Östberg is bij uitstek geschikt voor deze rol en ik kijk er erg naar uit om met hem samen te werken”, aldus Källenius.

“Sajjad heeft de basis gelegd voor MB.OS – met technologische expertise, een strategische visie en een uitstekend team”, vervolgt Källenius. “Namens de gehele onderneming wil ik hem en de voltallige CASE-organisatie bedanken voor hun inzet. Ik wens Sajjad veel succes met de oprichting van zijn technologische durfkapitaalfonds en ben verheugd dat wij hem als Mercedes-Benz bij dit innovatieve project als angel-investeerder kunnen ondersteunen.”

De onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten voor het elektro-offensief zullen in de toekomst volledig worden gebundeld in de divisie van Markus Schäfer. Alle andere taken van de huidige CASE-organisatie worden geïntegreerd in de overeenkomstige lijnfuncties.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 170.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens en bestelwagens, alsmede voertuiggerelateerde services. Bovendien streeft de onderneming naar een leidende rol in elektromobiliteit en voertuigsoftware. Het productportfolio omvat het merk Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach, Mercedes-EQ, G-Klasse, alsmede het merk smart. Het merk Mercedes me biedt toegang tot de digitale services van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2020 werden circa 2,1 miljoen personenwagens en bijna 375.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met zo’n 35 fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid is de leidraad van de Mercedes-Benz strategie en betekent voor de onderneming het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.