20
december
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz lanceert alarmnummersysteem: snellere hulp op de plaats van het ongeval

In juni 2012 ging Mercedes-Benz van start met het alarmnummersysteem eCall en dat was drie jaar vóór de door de Europese Commissie verplichte invoering. De reddingsdiensten kunnen bij een zwaar ongeval automatisch worden gewaarschuwd en krijgen binnen een paar minuten informatie over de exacte plaats van het ongeluk en het autotype. Het Mercedes-Benz alarmnummersysteem is standaard geïntegreerd in de nieuwste versie van het multimediasysteem COMAND. Afgezien van eventuele kosten voor mobiele telefonie is het Mercedes-Benz alarmnummer gratis voor de Mercedes-klant.

Na een zwaar ongeval telt iedere seconde. Het Mercedes-Benz alarmnummer gebruikt deze cruciale fase en kan na een zware crash automatisch de reddingsdiensten informeren. Wanneer de airbags of de gordelspanners geactiveerd worden en COMAND Online met een mobiele telefoon verbonden is, worden de exacte GPS-positie van de auto en het chassisnummer per sms naar de alarm- en servicecentrale van het Bosch Communication Center gestuurd en de locatiegegevens tegelijkertijd per dual tone. Zelfs wanneer de inzittenden bewusteloos zijn of bijvoorbeeld op vakantie zijn en niet precies weten waar zij zich bevinden, kunnen de door het Communication Center gealarmeerde reddingsdiensten juist en snel worden geïnformeerd.

Daarnaast maakt de auto binnen korte tijd een spraakverbinding met het Bosch Communication Center. Bijzonder practisch en in noodgeval erg nuttig: er wordt niet in de taal van het land gecommuniceerd maar in de taal die de bestuurder heeft ingesteld in COMAND Online. Het alarmnummer kan ook eenvoudig manueel worden gekozen omdat het in het telefoonboek altijd op de eerste plaats staat. eCall wordt stap voor stap ingevoerd: op 1 juni 2012 ging het automatische alarmnummer in negen Europese landen van start: Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië, Oostenrijk, België, Nederland en Zwitserland. Vanaf 1 januari 2013 komen daar nog de volgende tien landen bij: Noorwegen, Finland, Litouwen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Griekenland, Portugal, Luxemburg en Malta.

De Europese Commissie heeft in het kader van haar eSafety-initiatief aangekondigd dat zij eCall vóór 2015 verplicht wil invoeren. Volgens de gegevens van de EU-commissie kunnen de reddingsdiensten in landelijke gebieden 50 procent en in steden 40 procent sneller op de plaats van het ongeval zijn bij onmiddellijk eCall-alarm en wanneer de coördinaten van de plaats van het ongeval bekend zijn. Daardoor kan het aantal verkeersdoden in de EU jaarlijks met zo'n 2.500 worden teruggebracht.