18
februari
2009
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz komt met eigen sloopregeling voor bestelwagens

Mercedes-Benz komt ondernemers tegemoet met een eigen sloopregeling voor bestelwagens. Ondernemers die hun huidige bestelauto inruilen voor een nieuwe, profiteren van € 1.500,- slooppremie. Deze regeling geldt voor alle bestelauto’s die voor 1999 geregistreerd zijn, ongeacht het merk. Hiermee loopt Mercedes-Benz vooruit op een mogelijke sloopregeling van de Nederlandse overheid.

Schonere voertuigen

Met de sloopregeling van Mercedes-Benz wordt het voor ondernemers financieel aantrekkelijk om een oude, meer vervuilende bestelwagen in te ruilen voor een schoon Mercedes-Benz voertuig dat ten minste voldoet aan de Euro 4-emissienorm. Steeds meer steden en gemeenten voeren naar aanleiding van het milieuconvenant een milieuzone in, waar binnen vanaf 2010 alleen schone voertuigen worden toegestaan. Ondernemers zijn dus genoodzaakt om ervoor te zorgen dat hun wagenpark uit ‘schone’ voertuigen bestaat. Mercedes-Benz wil met een eigen sloopregeling de aanschaf van schone voertuigen stimuleren. Op bestelwagens met een bouwjaar van vóór 1999, geldt een slooppremie van € 1.500,-. Bovendien betaalt Mercedes-Benz Nederland voor iedere gerecyclede bestelwagen een verwijderingsbijdrage aan Auto Recycling Nederland voor de sloop. Hiermee wordt definitief voorkomen dat de vervuilende voertuigen weer op de weg verschijnen. De inschatting van de importeur is dat er meer dan 100.000 bestelwagens rondrijden die geregistreerd zijn voor januari 1999.

Politieke besluitvorming

Onderzoek van de BOVAG heeft uitgewezen dat 5% van het Nederlandse wagenpark verantwoordelijk is voor 40% van de uitstoot. Daarom wordt er in de Tweede Kamer al langer gesproken over een sloopregeling om de sloop van oudere, vervuilende auto’s te stimuleren. Belangenorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland, EVO en TLN kunnen zich goed vinden in het plan, maar benadrukken dat een passende regeling vooral nodig is voor ondernemers met bestelauto’s. Mercedes-Benz Nederland loopt met de eigen sloopregeling vooruit op de eventuele besluitvorming van de Nederlandse regering. Eerder dit jaar in Duitsland bleek de invoering van een soortgelijke sloopregeling voor de particuliere automobilist een groot succes. Inmiddels is ook in Italië deze stimuleringsmaatregel van kracht.