25
januari
2008
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz introduceert nieuwe Actros

De ontwikkeling van de Actros, het topmodel vrachtwagen van Mercedes-Benz gaat onverminderd voort. De nieuwste generatie heeft wederom flinke vooruitgang geboekt op het gebied van rendement, comfort, veiligheid en uitstraling.

Sinds 1996 ruim 550.00 stuks geproduceerd

Sinds de introductie in 1996 rolden al ruim 550.000 Actros trucks van de band, die in meer dan honderd landen werden verkocht. Hiermee is de Actros de meest succesvolle truck in het internationale wegtransport. In juli 2008 start de productie van de derde generatie. Het nieuwe model is gebaseerd op de motortechniek van de huidige versie, maar heeft op het gebied van vormgeving en comfort een groot aantal wijzigingen ondergaan.

Comfort en brandstofverbruik

Met het oog op de veiligheid en het rijcomfort zal Mercedes-Benz de standaarduitvoering voorzien van de Mercedes PowerShift versnellingsbak. Dit is de meest recent ontwikkelde automatische versnellingsbak van het truckmerk. Deze biedt de mogelijkheid om uit verschillende schakelmodules te kiezen die zijn afgestemd op de gewenste rijomstandigheden. Wat ook zijn voordelen heeft bij de steeds toenemende verkeersintensiteit. Daarnaast draagt het schakelsysteem bij aan een gunstig brandstofverbruik. Verder is de besturing van de Actros verder geoptimaliseerd waardoor deze minder gevoelig is voor spoorvorming. Voor de aandrijving maakt de nieuwe Actros gebruik van de in de praktijk bewezen BlueTec-motoren. Voor de V6 krachtbronnen zijn zes uitvoeringen leverbaar met een vermogen van 235 kW (320 pk) tot 350 kW (476 pk). Voor de V8 variant zijn drie uitvoeringen verkrijgbaar met een vermogen van maximaal 440 kW (598 pk). De BlueTec-motoren voldoen reeds ruim aan de Euro-5 norm die vanaf het najaar 2009 wettelijk verplicht wordt.

Een werkplek met klasse

Ook het comfortgehalte is verder verhoogd met onder meer een niveauregeling van het bed. Deze zorgt ervoor dat het bovenste bed netjes waterpas ligt. Hiermee heeft de chauffeur onder alle omstandigheden een ideaal slaapcomfort. Zowel het onder- als bovenbed is standaard uitgerust met een punt-elastische lattenbodem. Met een aantal praktische elementen, waaronder de grote draaibare scheerspiegel en een makkelijk te monteren klaptafel, biedt de Actros cabine niet alleen een ideale werkplek, maar ook een uitstekende leefomgeving. De verbeterde en eenvoudiger te bedienen standkachel zorgt voor een constante temperatuur in de cabine.

Opvallend oog voor detail

Het ontwerp van de nieuwe Actros combineert dynamiek met functionaliteit. De voorzijde heeft een stoerder uiterlijk gekregen dankzij de nieuwe V-vormige grille, de spoiler en het verchroomde middendeel tussen de nieuw vormgegeven zonneklep. Ook ’s nachts is de Actros een zeer bijzondere verschijning. Achter de zilveren Mercedes-ster is als optie een LED-verlichting verkrijgbaar die de ster nog eens extra kan doen stralen.

Uitrustingspakketten

Om nog meer aan de individuele wensen te kunnen voldoen, biedt Mercedes-Benz op termijn verschillende uitrustingsniveaus aan. Zo zijn er verschillende comfortpakketten leverbaar die het welzijn en de fysieke gesteldheid van de chauffeur ten goede komen. Daarnaast worden er straks twee veiligheidspakketten aangeboden. Tot slot zijn er voor de slim calculerende ondernemer ook een aantal aerodynamicapakketten leverbaar. Hierin zijn uiteenlopende systemen opgenomen die het rendement nog verder verhogen.

De Nederlandse importeur zal de klanten tijdens de Transportdagen van Mercedes-Benz in juni voor het eerst kennis laten maken met deze nieuwe Actros. In juli wordt gestart met de officiële productie in Wörth.