31
maart
2009
|
02:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz F-CELL Roadster: trainees bouwen auto van de toekomst

In het kader van een tot nu toe uniek project, waarbij meerdere beroepsgroepen betrokken waren, hebben trainees van Daimler AG in de Mercedes-Benz-fabriek in Sindelfingen een roadster met brandstofcelaandrijving gebouwd. Meer dan 150 stagairs en medewerkers in opleiding werkten een jaar lang aan het concept, de ontwikkeling, de montage en het afbouwen van de F-CELL Roadster. Bij het project waren jonge medewerkers van diverse afdelingen, waaronder aandrijving, modelbouw, electronica, productdesign en interieuruitrusting betrokken. Het voornaamste doel was het op een praktijkgerichte manier integreren van alternatieve aandrijving in de opleiding.

De F-CELL Roadster combineert modernste technologie op een unieke manier met de historie van de auto. Net zoals de Benz Patent Motorwagen uit 1886 is het voertuig voorzien van grote spaakwielen. Daarnaast is de F-CELL Roadster voorzien van stijlkenmerken uit diverse autogeneraties. De kuipstoelen zijn gemaakt van koolstofvezel met handgestikt leer, terwijl de voorkant van de auto, verwijzend naar Formule 1-bolides, van glasvezel is.

De auto wordt bediend via “drive-by-wire”-technologie. Het stuurwiel heeft daarbij plaatsgemaakt voor een joystick. Voor de aandrijving is aan de achterkant een emissieloos brandstofcelsysteem ingebowd. Met een vermogen van 1,2 kW bereikt de F-CELL Roadster een snelheid van 25 km/u en een actieradius van 350 kilometer.