07
januari
2015
|
01:00
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz F 015 Luxury in Motion: een revolutie in mobiliteit

Mercedes-Benz introduceert op de Consumer Electronics Show in Las Vegas (CES) de F 015 Luxury in Motion. Dit autonoom rijdende studiemodel is het antwoord van Mercedes-Benz op een snel veranderende wereld. De F 015 is niet alleen een transportmiddel, maar ook een plaats waarin mensen zich terug kunnen trekken. Daarom is het interieur een ware lounge: ruim en comfortabel. De F 015 wisselt continu informatie uit met zijn passagiers en de buitenwereld en zijn vooruitstrevende F-CELL PLUG-IN HYBRID aandrijflijn maakt emissievrij rijden mogelijk.

Met de F 015 Luxury in Motion speelt Mercedes-Benz op visionaire wijze in op een snel veranderende wereld. In 2030 is het aantal megasteden met meer dan 10 miljoen inwoners toegenomen van 30 tot meer dan 40. Dr. Dieter Zetsche, voorzitter van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz en directeur van Mercedes-Benz Cars daarover: “Dé luxegoederen van de 21e eeuw zijn ‘private space’ ofwel persoonlijke ruimte en tijd. En dat is precies wat de autonoom rijdende auto’s van Mercedes-Benz bieden. Met de F 015 Luxury in Motion is deze revolutionaire visie op mobiliteit voor het eerst concreet te beleven.”

Een nieuwe revolutie: van automobiel naar autonoom

Bij de ontwikkeling van het zelfstandig aangedreven voertuig naar het autonoom rijdende voertuig gaat Mercedes-Benz verder dan de technische aspecten. De mens staat ook bij deze revolutionaire ontwikkeling altijd centraal. Dat was al zo in 1886 toen de Benz Patent Motorwagen en zijn opvolgers een revolutie op het gebied van persoonlijke mobiliteit en daarmee ook voor de samenleving teweegbrachten. Ook de eerste autonoom rijdende auto’s zullen voor ingrijpende veranderingen zorgen.

Een echte lounge

Het belangrijkste kenmerk van het innovatieve interieur is het variabele zitsysteem. Vier draaibare stoelen maken het mogelijk dat de inzittenden tegenover elkaar kunnen zitten. De passagiers kunnen de tijd in de auto gebruiken om te werken, te ontspannen of te communiceren. Om de in- en uitstap te vergemakkelijken, draaien de stoelen 30 graden naar buiten zodra de portieren openen.

Onafgebroken uitwisseling van informatie

De F 015 wisselt continu informatie uit met zijn passagiers en de buitenwereld. In totaal zes displays die harmonieus in het dashboard, in het achtercompartiment én in de zijpanelen zijn geïntegreerd vervullen daarbij een sleutelrol – het interieur van de F 015 is een ware digitale arena. De passagiers kunnen op zeer intuïtieve wijze met het voertuig communiceren, bijvoorbeeld met gebaren, via ‘eye-tracking’ en natuurlijk door het bedienen van de touchscreens. Met onder meer laserprojecties en LED-displays communiceert de elektrisch aangedreven F 015 Luxury in Motion ook met de buitenwereld.

De weg naar de toekomst

Dieter Zetsche zei bij de onthulling van de F 015 ook het volgende: “Alweer twee jaar geleden lieten we met de S 500 INTELLIGENT DRIVE, die de historische ‘Bertha Benz-route’ reed, zien dat autonoom rijden in het dagelijkse verkeer mogelijk is. We hebben een precies uitgewerkt plan om de stap te maken van ‘technisch haalbaar’ naar commercieel mogelijk. De F 015 Luxury in Motion laat zien waar die stap toe kan leiden.”