10
december
2020
|
16:47
Europe/Amsterdam

Mercedes-Benz Energy en ANDRITZ tekenen samenwerkingsovereenkomst voor levering van stationaire energieopslagsystemen voor waterkrachtcentrales

Samenvatting
  • Samenwerking tussen Mercedes-Benz Energy GmbH en de internationale technologiegroep ANDRITZ op het gebied van hybride energieoplossingen
  • Koppeling van waterkrachtcentrales met lithium-ion-energieopslagsystemen voor auto’s compenseert de vluchtige elektrische impact van het netwerk op de units en verhoogt de flexibiliteit van waterkrachtcentrales
  • Innovatieve energieopslagoplossingen leveren een belangrijke bijdrage aan de energietransitie

Mercedes-Benz Energy GmbH, dochteronderneming van Mercedes-Benz AG en internationaal leverancier van energieopslagsystemen voor auto’s, heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met de internationale technologiegroep ANDRITZ, een wereldwijd toonaangevende leverancier van elektromechanische apparatuur en diensten voor waterkrachtcentrales. De samenwerkingsovereenkomst heeft betrekking op het leveren van moderne hybride energieoplossingen voor de waterkrachtmarkt op basis van stationaire energieopslagsystemen.

De hybride energieoplossing van Mercedes-Benz Energy en ANDRITZ combineert een waterkrachtcentrale met een stationaire energieopslagunit, gebaseerd op de automotive lithium-ion-accusystemen voor auto’s van Mercedes-Benz. In vergelijking met een conventionele waterkrachttoepassing kan hiermee het werkbereik van de units, afhankelijk van de grootte van de accu, worden vergroot. De opgeslagen energie, die zeer snel beschikbaar komt, biedt nieuwe mogelijkheden voor eigenaren en exploitanten van energiecentrales om de vluchtige elektrische impact van het netwerk op de units te compenseren. Dit kan de levensduur van mechanische componenten verlengen. Bovendien opent de hybride oplossing nieuwe benaderingen voor het leveren van netwerkdiensten zoals black-start-ondersteuning en virtuele inertie. Zelfs met veranderende waterregelgevingen en toekomstige wettelijke vereisten garandeert deze oplossing maximale operationele flexibiliteit van waterkrachtcentrales.

Gordon Gassmann, CEO van Mercedes-Benz Energy GmbH: “Een hechte samenwerking van de energie- en auto-industrie is essentieel op weg naar CO2-neutraliteit. Met zijn innovatieve energieopslagoplossingen vormt Mercedes-Benz Energy GmbH de brug tussen deze twee sectoren. Het intelligente gebruik van accusystemen voor auto’s is een ecologisch belangrijke benadering - niet in de laatste plaats met het oog op het efficiënte gebruik van hulpbronnen. De overeenkomst met ANDRITZ biedt een groot potentieel voor onze energieopslag en we kijken uit naar de samenwerking.”

De accu-oplossing kan worden toegepast op alle soorten waterkrachtcentrales (lage opvoerhoogte, rivierstroom, hoge opvoerhoogte), ongeacht het type turbine. Het dekt accucapaciteiten van 200 kWh tot 10 MWH en kan zowel in nieuwe systemen als achteraf in bestaande systemen worden ingebouwd.

Dr. Martin Zimmermann, Hoofd Global Service & Parts bij Mercedes-Benz Cars: “De accu is een van de meest waardevolle componenten in een auto. Bij het doorrekenen van de economische voordelen van lokaal emissievrij rijden is het dus ook belangrijk om de accu zo lang mogelijk in omloop te houden. We zijn afhankelijk van concepten die hoogwaardige terugwinning van waardevolle componenten en materialen mogelijk maken, zoals hergebruik, revisie en recycling. Mercedes-Benz en zijn 100% dochteronderneming Mercedes-Benz Energy hebben zich met name gericht op het hergebruik in de vorm van stationaire energieopslagsystemen. Dit omdat de levenscyclus van een plug-in of elektrische voertuigaccu niet hoeft te eindigen wanneer de levensduur van de auto is verstreken. Ze kunnen worden gebruikt voor stationaire accuopslagsystemen.”

De verschuiving op de wereldwijde energiemarkt - van het opwekken van elektriciteit uit fossiele brandstoffen naar een koolstofvrije, hernieuwbare toekomst - brengt veel structurele veranderingen met zich mee. De beste manier om hiermee om te gaan, is door de beste eigenschappen van alle betrokken systemen te combineren - een hybride oplossing. Hybride energieoplossingen worden gedefinieerd als een combinatie van van een of meer technologieën voor energieopwekking en moeten ten minste één hernieuwbare energiebron en een energieopslagsysteem omvatten. Ze bieden de hoogste betrouwbaarheid en garanderen de veiligheid van de energievoorziening.

De samenwerking tussen Mercedes-Benz Energy en ANDRITZ combineert jarenlang succes en toonaangevende knowhow op het gebied van waterkracht en innovatieve accutechnologie, waardoor nieuwe kansen worden gecreëerd voor de waterkrachtmarkt.

Boilerplate

Mercedes-Benz AG in één oogopslag

Mercedes-Benz AG is verantwoordelijk voor de wereldwijde activiteiten van Mercedes-Benz Cars en Mercedes-Benz Vans met meer dan 173.000 medewerkers wereldwijd. Ola Källenius is voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz AG. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van personenwagens, bestelwagens en services. Bovendien streeft de onderneming naar connectiviteit, autonoom rijden en alternatieve aandrijvingen met zijn toekomstgerichte innovaties. Het productportfolio van Mercedes-Benz Cars omvat de merken Mercedes-Benz met de submerken Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach en Mercedes me, alsmede het merk smart en het product- en technologiemerk EQ voor elektromobiliteit. Mercedes-Benz AG is een van de grootste fabrikanten van premium personenwagens. In 2019 werden bijna 2,4 miljoen auto’s en meer dan 438.000 bestelwagens verkocht. In deze twee divisies breidt Mercedes-Benz AG zijn wereldwijde productienetwerk met meer dan veertig fabrieken op vier continenten continu verder uit en richt zich daarbij op de eisen die aan elektromobiliteit worden gesteld. Tegelijkertijd bouwt de onderneming zijn wereldwijde netwerk voor accuproductie op drie continenten verder uit. Duurzaamheid betekent voor Daimler het creëren van duurzame waarde voor alle belanghebbenden: klanten, medewerkers, investeerders, zakelijke partners en de samenleving als geheel. De basis hiervoor is de duurzaamheidsstrategie van Daimler. In deze strategie neemt de onderneming de verantwoordelijkheid op zich voor de economische, ecologische en sociale gevolgen van zijn bedrijfsactiviteiten en heeft het oog voor de gehele waardeketen.

Mercedes-Benz Energy GmbH

Mercedes-Benz Energy, dochtonderneming van Mercedes-Benz AG met hoofdkantoor in Kamenz, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van innovatieve energieopslagoplossingen die zijn gebaseerd op automotive accutechnologie die wordt toegepast in elektrische en hybride auto’s van Mercedes-Benz en smart. Het spectrum voor de opslagtoepassingen met grote capaciteit van Mercedes-Benz Energy varieert van piekbelastingcompensatie via Black Start tot Uninterruptible Power Supply (UPS). De focus van de onderneming ligt met name op toepassingen op het gebied van hergebruik en opslag van onderdelen. Meer informatie over Mercedes-Benz Energy is beschikbaar op: www.mercedes-benz-energy.com

ANDRITZ GROEP

De internationale technologiegroep ANDRITZ biedt een breed portfolio van innovatieve installaties, apparatuur, systemen en diensten voor de pulp- en papierindustrie, de waterkrachtsector, de metaalverwerkende en vormingsindustrie. Daarnaast richt de onderneming zich ook op pompen en vaste stof/vloeistofscheiding in de publieke en industriële sectoren. Het wereldwijde product- en dienstenportfolio bestaat ook uit installaties voor energieopwekking, recycling, de productie van nonwovens en plaatmateriaal, evenals automatisering en digitale oplossingen die worden aangeboden onder de merknaam Metris. De beursgenoteerde groep heeft ongeveer 27.800 medewerkers in dienst op meer dan 280 locaties in meer dan 40 landen.

ANDRITZ HYDRO

ANDRITZ Hydro is een van de wereldwijd toonaangevende leveranciers van elektromechanische apparatuur en diensten voor waterkrachtcentrales. Met meer dan 175 jaar ervaring en een geïnstalleerde capaciteit van meer dan 430 GW output, biedt deze divisie complete oplossingen voor waterkrachtcentrales van elke omvang, evenals diensten voor installatiediagnose, renovatie, modernisering en upgrades van bestaande waterkrachtcentrales. Pompen voor irrigatie, watervoorziening en overstromingsbeheersing, evenals turbogeneratoren maken ook deel uit van het portfolio van deze divisie.